Lehet még mit javítani a hazai gabonatermesztésen, hiszen míg a világon folyamatosan nőnek a termésátlagok, addig Magyarországon a kukoricáé és a búzaé is stagnál - mondta egy siófoki konferencián Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. A szakember szerint bajban lesznek azok a gazdák, akik nem tudnak többet termelni búzából jövőre, mert ha a jelenlegi folyamatok változatlanul mennek tovább, akkor egyre nagyobb lesz az árbevételhiány.

Ahhoz, hogy a 2019-es esztendő gabonatermesztését értékelni lehessen, 2018 augusztusáig kell visszanyúlni. Ekkor egy egészen idén március végéig tartó, fél éves csapadékhiány volt Magyarországon - mondta Petőházi Tamás a Portfolio Agrárszektor 2019 konferencián. Ehhez képest májusban nagyon sok eső esett, ráadásul a hónaphoz képest szokatlanul alacsony hőmérséklet volt. A gazdáknak ilyen körülmények között kellett elkezdeni, illetve félbeszakítani a tavaszi munkákat. Ez az időpont éppen a búza virágzásakor volt, amely ezért több helyen is elhúzódott. Továbbá sok megyében voltak növényvédelmi problémák. Sok helyen nem lehetett rámenni a földekre, így a termelők nem tudtak megfelelően dolgozni, illetve a kártevők ellen védekezni.

Fontos, hogy idejében észbe kapjanak a hazai gabonatermesztők, hogy versenyképesek maradhassanak a nemzetközi piacon is

Búza és napraforgó, termésátlagok

Magyarországon idén az őszi búza termésátlaga hektáronként 5,2 tonna lett, ami nagyon kevésnek számít. 2020 közepére nagy bajban lesznek azok a gazdák, akik ez alatt, vagy éppen ezen a szinten tudnak majd termelni - mondta Petőházi Tamás. A magyar és az uniós gazdák között az a legnagyobb különbség, hogy a hazai termelőknek hektáronként 100-150 ezer forint árbevételhiányuk van a nyugat-európaiakhoz képest. Az elnök szerint mindenképpen növelni kell a termelést, hiszen a termésátlag a világpiacon folyamatosan nő, és a magyar gazdáknak tartaniuk kell ezzel a lépést ahhoz, hogy versenyképesek lehessenek. Sokkal jobb a helyzet a napraforgó esetében. 2019-ben hektáronként 3 tonna volt a termésátlag Magyarországon, ami világrekordnak számít, hiszen ennyit senki sem tud termelni - mondta. Bár augusztusban még egy tonnával többre számítottunk, kukoricából 8 tonnás hektáronkénti átlaggal zártuk az évet. Ezen is lenne mit javítani, és jó volna elérni a 10 tonnás hektáronkénti termésátlagot, ahhoz, hogy megfelelő legyen a termelők árbevétele. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás