A múlt heti változékony időjárás ezen a héten is folytatódik a hét közepén újabb, nagy területen jelentősnek ígérkező csapadékkal. A talaj nedvességgel való feltöltődése tehát folytatódik, az eső azonban a betakarítási munkálatokat hátráltatja.

A múlt héten hétfőn még országszerte száraz, az ilyenkor szokásosnál kissé melegebb időben volt részünk. A változás kedden érkezett, akkor főként a Dunántúlon és az északi országrészben voltak kisebb esők, majd szerdán délen és keleten esett egy kevés. A csütörtöki száraz idő után pénteken újabb front érkezett, előbb a Dunántúlon esett némi eső, majd szombaton az ország délkeleti háromnegyedén már jelentős mennyiség hullott. Az elmúlt tíz nap során leesett csapadék mennyisége nagy területen haladta meg a 10, délnyugaton sokfelé a 30 mm-t is.

Az elmúlt harminc nap csapadékösszege országszerte meghaladja a sokéves átlagot, a kilencven napos azonban még mindig elmarad attól, a hiány sokfelé eléri az 40-80 mm-t. A talaj felszín közeli rétege az egész országban kedvező nedvességű. A 20-50 cm-es rétegben is csaknem országszerte hasonlóan sok vizet találnak a növények, az Alföldön van néhány szárazabb folt. A fél méternél mélyebb réteg azonban hazánk keleti kétharmadán továbbra is rendkívül száraz - írta agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet.

Csapadékösszeg-anomália szeptember 29-én Magyarországon

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál összességében magasabban alakult. Napközben többnyire 25 fok köré melegedett a levegő, csak a tartósabban felhős részeken maradt 20 fok körül. Pénteken a déli területeken többfelé a 30 fokot is meghaladta a csúcsérték. A szombaton érkezett frontális csapadék miatt már visszaesett a hőmérséklet, és vasárnapra a hideg légtömeg is elárasztotta az országot. Az éjszakák a múlt héten még többnyire enyhék voltak, majd ma reggelre már többfelé nyugalomba jutott a levegő, és a szélcsendes részeken fagypont közelébe csökkent a hőmérséklet.

Az idei nagyon meleg, aszályos nyáron a kapás növények és a gyümölcsök érése egyaránt jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepétől többször csapadékos időjárás átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét.
Országszerte átnedvesedett a talaj fölső több tíz centiméteres rétege. Így jelenleg kedvezőek a körülmények, többek között az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez is.

Szeptember 5. és 20. között jelentős mennyiségű csapadék hullott hazánkban, ami sokfelé a természetes vegetáció zöld tömegének növekedését eredményezte, főként a rétek legelők sarjadtak újra. A rendkívül meleg és aszályos nyár után az anomália térkép az ország nagy részén továbbra is hiányt mutat az ilyenkor szokásos zöld tömeg mennyiséghez képest, azonban Budapest tágabb környezetében, ahol az augusztus csapadékosabb volt a sokéves átlagnál, az NDVI index is pozitív eltérést mutat.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1730 és 1950 foknap között alakul. A hőösszeg értéke már messze meghaladja a kukorica beéréséhez szükséges mértéket. A tavalyinál ez többnyire 150-220, a sokéves átlagnál pedig 230-320 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál gyakorlatilag az egész szezonban mintegy három héttel előrébb járt a fejlődésben.

A folytatásban marad a változékony időjárás. Kedden még száraz időre van kilátás, majd szerdától péntekig sokfelé várható tartós eső, szombattól csökken a csapadékhajlam. A héten összességében nagy területen hullhat 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A talaj tehát tovább töltődik nedvességgel, a betakarítási munkálatokat azonban hátráltatni fogja. A hőmérséklet kedden reggel még csípős lesz, sokfelé várható talajmenti fagy, helyenként 2 m-es magasságban is 0 fok alá hűlhet a levegő. Szerdától enyhülnek az éjszakák, a nappali hőmérséklet pedig többnyire 15 fok körül, a hét legvégén helyenként 20 fok közelében alakul.

További híreink

Hogyan teleltessük a leandert? Útmutató az őszi felkészítéshez lépésről lépésre

2024.10.01.

A leander érzékeny növény, amely gondos előkészületeket igényel az őszi-téli időszakra való felkészítéshez. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen lépésekkel tudjuk biztosítani, hogy a leander átvészelje a hideg hónapokat, valamint milyen gyakorlati tippeket érdemes figyelembe venni a sikeres teleltetés érdekében.

Kihasználatlan piaci ziccer - tízszer nagyobb mennyiségre lenne kereslet ebből a gyümölcsből

2024.10.01.

Az elmúlt években jelentős figyelmet kapott a hazai gesztenyetermelés, de sajnos az iparág teljesítménye messze elmarad a várakozásoktól. Magyarországon csupán a hazai kereslet tizedét tudják előállítani, annak ellenére, hogy egykor nagy volumenű termesztés volt a cél.

Nagy esők és fagyok hátráltatják a betakarítást - nézze meg, mi vár a gazdákra ezen a héten

2024.10.01.

A múlt heti változékony időjárás ezen a héten is folytatódik a hét közepén újabb, nagy területen jelentősnek ígérkező csapadékkal. A talaj nedvességgel való feltöltődése tehát folytatódik, az eső azonban a betakarítási munkálatokat hátráltatja.

Mától könnyítések léptek életbe a gyermekes családok és őstermelők támogatásában - tájékozódjon

2024.10.01.

Október 1-jétől fontos változások lépnek életbe, amelyek egyszerűsítik az otthonteremtési támogatások igénylését különböző társadalmi csoportok számára, különös tekintettel a gyermekes családokra, az őstermelőkre és a speciálisan adózókra.

Hidegzuhany a friss KSH-jelentésben: mi áll a 398 millió eurós külkereskedelmi visszaesés mögött?

2024.10.01.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2024. júliusban a külkereskedelmi termékforgalom aktívuma 167 millió eurót tett ki, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 398 millió eurós visszaesést jelent. Az export volumene 4,9%-kal, míg az importé 7,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Partnerhírek
Partner

A csapadék csak fél siker, legyen ott a tápanyag is - gyökértömeg-növelés és növénykondicionálás repcében

2024.10.01.

Az őszi kezeléssel a gyökértömeg növelésére nyújthatunk támogatást növényeinknek, biostimulátor tartalmú lombtrágyaoldatokkal, melyek a talajról is hasznosulni képesek. A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldat termékcsaládjába tartozó FERTIACTYL RADICAL magas bórtartalmával és mangánnal az olajos növények kezdeti bórpótlására, gyökeresedésének támogatására és ellenálló képességének fokozására lett kifejlesztve.

Partner

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen

2024.09.30.

A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban, a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 96 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás