A magyar emberek többsége átkozza a kínai fokhagymát, mert ízetlen, inkább a hazai termést helyezik előtérbe. De melyik a legfinomabb fokhagyma? Cikkünkből ez is kiderül!

Fokhagymatermesztés hazánkban

Táplálkozási jelentőségének köszönhetően a fokhagyma az egyik legfontosabb kertészeti növényünk. Magyarországon sajnos évről-évre egyre kisebb területen termesztjük ezt a nagy tápértékű zöldségnövényt. Ennek fő oka a külföldről, leginkább Kínából beáramló, nagy mennyiségű, de kevésbé jó minőségű vetélytársa. Termesztési szempontból két fontos vidékkel rendelkezik Magyarország: Makóval és Bátya környékével. Itt takarítják be a magyar fokhagymatermés 95 százalékát! Magyarországon évente körülbelül 6-8.000 tonna fokhagymát tárolnak be a termesztők.

Európai Uniós fokhagymatermesztés

Az uniós fokhagymapiacot Spanyolország vezeti, méghozzá toronymagasan, ugyanis 154.000 tonna termény kerül betakarításra éves szinten. Második helyen Olaszország áll, de lényegesen kisebb, 26.000 tonnás mennyiséggel, utánuk Franciaország következik 19.300 tonnával.

Fokhagymaverseny Magyarországon

Természetesen hazánkban nem csak a Makó és Bátya környékén termesztett fokhagymát lehet megvásárolni a boltokban és hipermarketekben, hanem más országokból importált áruk is felkerülnek a boltok polcaira (a magyar fokhagymaimport mérete éves szinten körülbelül 1500 tonna, az export összege éves szinten 250 tonna körül mozog). Legnagyobb mennyiségben a Kínából importált fokhagyma található meg az áruházak zöldséges polcain. További importőrök még Franciaország és Argentína.

De vajon melyik a legfinomabb és melyik az, amelyik szinte ehetetlennek minősül?

Nyers állapotban a magyar, az argentin, a kínai és a francia fokhagyma is körülbelül ugyan azt nyújtja: a kínai fokhagyma nagy, vaskos gerezdekből áll, könnyen pucolható, jó illatú és jó ízű, ellenben rendelkezik némi kesernyés mellékízzel. Ezzel szemben a magyar fokhagymának nincsen erős illata, de íze annál inkább! Jóval csípősebb, mint kínai ellenfele. A gerezdek kicsik, nehezebben pucolhatók. Az argentin termény a kínaihoz hasonlóan szép nagy gerezdekből áll, de nagyon csípős és nagyon keserű ízű. Ha már a francia fokhagyma ára körülbelül a négyszerese a többiének, így joggal várhatjuk, hogy ez a legfinomabb is. Nagyon csípős, már-már túlságosan is, viszont kellemes illattal rendelkezik.

Párolást követő kóstolás után kissé változik a helyzet: a kínai fokhagymának semmi íze és illata nem marad, köszönhetően az alacsony allicintartalomnak (az allicin adja meg a fokhagyma jellegzetes ízét és zamatát). A kínait az argentin követi minőségben, nem túl meggyőző ízével és illatával. A magyar fokhagyma hozza az elvárt fokhagyma ízt és aromát, de a francia fokhagyma illatával nem tud versenyre kelni.

Hol érdemes fokhagymát vásárolni?

Aki igazán finom fokhagymára vágyik megfizethető áron, annak érdemes hazai termelőktől közvetlenül beszerezni ezt a zöldségfélét. A tárolást jól bírja megfelelő körülmények között. Amennyiben mégis boltban kívánunk fokhagymát vásárolni, érdemes megnézni a gyökérmaradványt a fokhagymagumó alján, ugyanis ha nincsen gyökérmaradvány, abban az esetben nagy valószínűséggel kínai termékkel van dolgunk.

Forrás: origo.hu

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás