Az emu már nem számít veszélyes állatnak, így bárki tarthatja engedélyek nélkül, akár egy tyúkot. Igénytelensége és keresettsége miatt pedig igencsak megéri vele foglalkozni, komoly lehetőségek rejlenek benne ugyanis hosszútávon.

Az emu tartása hazánkban is rendkívül egyszerű. Vadállat révén igénytelennek mondható, törődést azonban – mint minden állat – igényel. Tartását az is megkönnyíti, hogy néhány évvel ezelőtt kivették a veszélyes állat kategóriából, így ugyanúgy lehet otthon tartani, mint egy tyúkot. Kizárólag akkor kell bejelenteni a tartását, ha nagyobb egyedszámú állománnyal akarunk foglalkozni. Ekkor a helyi önkormányzat felé tartozunk számadással.

Semmi akadálya, hogy bárki emut tartson otthon
 

Speciális tartási igényei azonban vannak és ezeket biztosítani is kell az emunak. Kifejezetten stresszhajlamos állatról beszélünk, és ha valamitől megijed, könnyen menekülőre foghatja a dolgot. Ezért legalább 2 méteres vadhálóval kell keríteni az életterét, melyet belülről 1 méter magas, szupererős csirkehálóval kell borítani. Tojópároknak egy oldalon ajtónyílással ellátott, 2*2-es ólat kell biztosítani az uralkodó széliránynak háttal. A csoportban tartott jószágokat 3 oldalon zárt fészerben kell tartani, amely az uralkodó széliránynak háttal kell, hogy álljon.

Állategészségügyi szempontból kifejezetten előnyös a hazai tartása, ugyanis semmilyen betegség nincsen a klímánkon, ami veszélyeztetné az emut. A madárinfluenzára is tökéletesen rezisztens.

Tartása megfelelő népszerűsítés mellett üzemi méreteket is ölthetne hazánkban, ugyanis a jószág minden része hasznosítható valamire. Az emuhús, bőr, olaj és zsiradék könnyen értékesíthető portéka, külföldön nagy iránta a kereslet, belföldön kevésbé keresik.

Sőt, egyes szakértők szerint akár népélelmezési cikk is lehetne, megfelelő állami támogatás mellett. Emut tartani tehát hazánkban is érdemes, sőt, aki komoly bevételre akar szert tenni, az jó, ha ezzel kezd foglalkozni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás