Magyarországon világviszonylatban is jelentős mennyiségű sertéshús fogy. Fejenként a hatodik legtöbb disznóhúst esszük, 48,3 kilót. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a jelenleg árstoppos sertéscomb az árstop kivezetése után, a szakértői becslések szerint, augusztustól harmadával fog megdrágulni. Számítások szerint ez havonta 2000 forint többletköltséget jelent, ami egy háromtagú család esetében már akár 6000 forintra is rúghat.

A világ szinte minden országában a hús az étkezés egyik legfontosabb alapja, de területenként és kultúránként nagyon változó, hogy melyik országban, melyik a legnépszerűbb hús. Európában, például, a disznóhús, míg Belső-Ázsiában vagy a magas hegyvidékeken inkább birkát és kecskét esznek, vizek közelében, pedig, érthető módon, a halak és a tenger gyümölcsei keresettek - írta meg a penzcentrum.hu.

Fotó: Pexels

Tehát, Magyarországon a disznóhús fogy a legjobban. Ha az egész világot nézzük, akkor hazánkban fogyasztják fejenként a világon a hatodik legtöbb sertéshúst, fejenként 48,3 kilogrammot - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adataiból. Ez a mennyiség egyébként 7 kilóval marad el a listán első Hongkongtól.

A top sertéshúst evő országok közö mindössze kettő nem európai fért be, a már említett Hongkong, illetve Makaó. Az összes többi ország EU-s, sőt a top 10-be még két szomszédunk, a horvátok és az osztrákok is bekerültek.

A fogyasztás tetemes részét pedig maga a sertéscomb teszi ki, ami jó régóta árstopos. Ennek azonban augusztus elsejével vége lesz. Jelenleg a sertéscomb kilója a KSH szerint átlagosan 1600 forintba kerül a boltokban, viszont szakértői becslések szerint a fogyasztói ára 30-40 százalékkal magasabb lehet. Ha 35 százalékos emelkedéssel számolunk, akkor az 560 forintra jön ki, így hosszú idő után a sertéscomb kilós ára is átlépné a 2000 forintos határt, egy kiló körülbelül 2160 forintba kerülhet majd augusztustól.

Ez azt jelentené, hogy a rövidkaraj kilója ehhez képest kb. 450 forinttal lenne több, ami már jóval közelebb lenne ahhoz a 250-350 forintos különbséghez, ami a karaj és a comb között volt az árstopok bevezetése előtt. Számításaink szerint, ha tudjuk, hogy a magyarok évente átlagosan 48,3 kg sertéshúst esznek, akkor az havonta 4 kilogrammra jön ki.

Ha feltesszük, hogy eddig valaki havonta mind a 4 kiló sertéshús adagját sertéscombból fogyasztotta, akkor eddig havonta 6400 forintjába került mindez. Augusztustól viszont kb. 8640 forintjába is kerülhet mindez, ami több mint két ezer forinttal növeli a büdzsét egyetlen ember esetében. Értelemszerűen egy három fős család esetében például már rögtön 6000 forinttal magasabb a kiadás, és akkor még nem beszéltünk a többi árstop végéről, és az azzal bekövetkező várható drágulásokról.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás