Avagy, folytatjuk a szülinapos traktorok és cégek történelmének sorozatát. Több tíz éve bizonyítják rátermettségüket a földeken, sokakat még ma is aktívan használják a munkában, de vannak, amelyeket már csak a múzeumokban tekinthetünk meg. Jöjjenek a mérföldkövek!

Fendt

40 éves múltra tekintenek vissza a Fendt speciális traktorai (42, 50 és 65 HP), melyeket a szőlészetekben, komló betakarításhoz illetve a gyümölcstermesztésben használtak. A ’95-ös Agritechnicán, 20 éve debütált a 926-os Vario, a világ első magas lóerőjű traktora fokozatmentes Vario-hajtóművel. 10 éve mutatták be a 936-os Vario-t 360-as lóerővel, és 60 km/h-s maximális sebességgel, és a 312-es Vario-t.

Fendt Vario 926-os Fotó: proplanta.de
 
John Deere

Több mint 100 éves múltra tekint vissza a John Deere történelme, ennek megfelelően nem meglepő, hogy 140 éve már, hogy Gilpin Moore elkészítette a Gilpin Sulky Plow névre hallgató „duzzogó ekéjét”. A gazdákat szó szerint levette a lábukról, mert az ekének már ülése volt, egyúttal a cég egyik legsikeresebb terméke volt a 19. században. 120 éve jelent meg a cég Furrow című magazinja, ami az egyik legkiválóbb gazdalapjává nőtte ki magát. A Farmall-ra válaszolva 90 éve kezdődött el az univerzális használatú traktorok gyártása. John Deere gyár alkalmazottai 70 éve alapították meg szakszervezetüket, ami egy 105 éves régi alapokon nyugvó rendszert váltott fel, amikor is a dolgozókkal külön-külön egyezkedtek. Miután Charles Deere Wiman igazgató elhunyt, veje, William A. Hewittet választották vezetővé 60 éve. Ő volt az utolsó, aki közvetlenül a Deere család tagjaként vezette a céget, összesen 27 évig. ’75-ben nyitottak egy új gyárat Iowában, Davenportban. 30 éve alakult meg a John Deere egészségügyi ellátással foglalkozó egyesülete, amely több mint 700 dolgozót és több mint 400.000 tagot számlál 5 államban. Oroszországban nyitott egy új részleget 10 éve, amely vetéshez szükséges felszereléseket gyárt, és kereskedői hálózatot is működtet itt. Így az új mérnöki és információ-technológiai segítség közel van az indiai gyárukhoz. Emellett befektet szélerőművekbe az USA-ban, és egy új szélenergia üzletágat is létrehoztak a John Deere Credit által.

Múlt és jövő egy képen
 
New Holland

A New Holland név 120 éves múltra tekint vissza, ekkor kezdett el dolgozni egy szerviz üzletben Abe Zimmerman New Hollandban (Pennsylvania, USA). Ugyanúgy 1895-ben mutatta be Alexandre Braud a helyhez kötött cséplőgépét a gazdáknak Franciaország nyugati részén. Nagyot ugrunk, a következő kerek évforduló szintén Braud nevéhez fűződik, aki 40 éve mutatta be első szőlőbetakarító gépét, a 1020-as modellt. Ez a népszerű Braud 1014-es továbbfejlesztett változata, a valaha létezett legtöbb eladást magáénak tudható szőlő betakarításhoz használt eszköz. Kevesebb, mint 4 év alatt több mint 2000 darabot adtak el belőle.

Braud 1020-as munka közben
 
MTZ/Belarus

Pontosan 50 évvel ezelőtt (március 23-án) gördült le a 400.000-ik Belarus traktor a gyártószalagról. Áprilisban ünnepélyes keretek között pedig meg is nyitották a minski „traktorfellegvárat”. 40 éve az 80-as Belarus traktort választották az év legjobb gépének. Különleges elismerésben részesültek 30 éve a Minsk traktorok, az úgynevezett Sarkcsillaggal látták el, ami a hosszú távú, jó minőséget jelzi. A mennyiségre sem volt panasza a gyárnak, 1971 és 1985 között (14 év alatt) 1.319.706 darab traktort gyártottak, amivel 13.826 traktorral túl is teljesítették a célszámokat. 20 éve gördült le a 3 milliomodik traktor a szalagról, és szintén 20 éve kezdték el gyártani a 210/200 és 082-es kis méretű traktorokat. A 2005-ös év (10 éve) rendkívül produktívan telt a gyár számára, 40.000 (!) Belarust gyártottak abban az évben. Még ugyanebben az évben az új 2022-es, nagy teljesítményű traktor, 210 lóerővel megkapta az ’Arany minőség státuszt’.

Az MTZ 2022-es Arany minőségi státuszt kapott Fotó: strojeslovakia.sk
 
Zetor

Pontosan idén, 2015-ben 70 éve jött létre a Zetor név: A ZET az első elkészült traktor gyárának logójából ered (a z betű angolul zet-nek ejtendő), az OR végződés pedig a traktor szó utolsó két betűje. Bár a gyár maga, csak 1 évvel később alakult meg ténylegesen.

A Zetor név eredete
  Forrás: agriculture.newholland.com, belarus-tractor.com, en.zetor.com, fendt.com, deere.com, masseyferguson.us

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás