Közel 8 hónapos, zárt ajtók mögötti megbeszélések után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2024. szeptember 4-én ismertette a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” következtetéseit. Ez alapján gyökeres szemléletváltás készül az agrártámogatásban, ami nem mindenkinek fog tetszeni.

A folyamatot a tavalyi gazdatüntetések indították el, amelyek középpontjában az állt, hogy a helyi termelést követhetetlen környezetvédelmi előírások nehezítik, miközben a globális versenytársak termékei kontroll nélküli áramlanak be az európai piacra - írta a Mezőhír.

Ismertették a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című programterv következtetéseit, ezek alapján gyökeres szemléletváltás készül az agrártámogatásban.
Ismertették a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című programterv következtetéseit, ezek alapján gyökeres szemléletváltás készül az agrártámogatásban

Változások jönnek

Az idén ősszel létrejött 110 oldalas dokumentum központi eleme, hogy nem hektáralapon kell támogatni a mezőgazdaságot, mivel ez a legtöbb esetben rossz helyre viszi a pénzt: ágazaton kívüli földtulajdonosokhoz és nagygazdaságokhoz. 

Ehelyett az államnak nagyobb szerepet kellene vállalnia a piaci árak stabilizálásában: visszatérhet a központi raktározás, a gabonaintervenció, vagy akár a termelési költségekhez igazodó minimális termelői árak garantálása – bár erre a francia minta nem tűnik működőképesnek - közölték.

Uniós szinten pedig következetesebben kell alkalmazni azt az elvet, hogy nem hozunk be olyan terméket, aminek a termesztését itthon tiltjuk. Ebből az is következik, hogy ha nem vagyunk szigorúbbak az importtal szemben, akkor a belső termelést kell liberalizálni, piacközpontúbbá tenni.

Alakítanák a Zöld Átállás szabályait

A fentiek alapján a környezetvédelmi kérdések is változtak. Például a javaslat mellőzi a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) bonyolult előírásrendszerét. A környezet védelmét más eszközzel kell elérni. Egyrészt bevezethető lenne a mezőgazdaságba is a „kibocsátó fizet” elve, másrészt a zöld átállás és a természet helyreállítása olyan feladatok, amiket nem a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból kell finanszírozni.

Ez sajnos nem jelent nagyobb mozgásteret a KAP büdzséjében, ugyanis megfigyelők szerint drasztikus forráscsökkentés várható. Még a fiatal gazdálkodók indulását sem támogatásokkal segítenék, hanem támogatott hitellel: az Európai Beruházási Bank 3 milliárd eurót fordítana a célra. Másrészt tény, hogy ha úgy kapunk pénzt, hogy azt vissza kell fizetni, akkor kétszer is meggondoljuk, hogy életképes-e a beruházási ötletünk – ez versenyképesebbé tehetné a mezőgazdaságot.

Újra előtérbe került az állattenyésztés károsanyag-kibocsátásának kérdése is. Sokan keveslik az államok szerepvállalását a lakosság fogyasztásának irányításában (kampányok, promóciók, nevelés). Az államok – holland mintára – az állattartó telepek felvásárlásával és bezárásával is részt vehetnének a folyamatban, vetődött fel.

Az elképzelések még csak a körvonalazódás fázisában vannak, ezeket 2025 márciusáig kell bemutatni az Európai Bizottságnak. Amennyiben akár csak az ötletek fele megvalósul, akkor is alapjaiban változik meg a mai agrártámogatási rendszer - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Ma heves zivatarok is tásulnak a nagy meleghez

2024.09.24.

Kedden nyugat felől megvastagszik a felhőzet, illetve egy széteső, gyengülő félben lévő csapadékzóna halad keleti irányba, amely az északkeleti, keleti tájakat csak késő délután, este érheti el, addig ott szűrt napsütés várható. Mögötte átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet, de további záporok, zivatarok kialakulhatnak. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Alföldön helyenként meg is erősödik. Emellett a zivatarokat is kísérhetik erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, de a Dunántúl tartósabban felhős részein ennél több fokkal alacsonyabb, míg az Alföldön néhol kissé magasabb is lehet. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Nagy változások készülnek az Európai Unió agrártámogatásában, ami sokaknak nem fog tetszeni

2024.09.24.

Ismertették a „Stratégiai párbeszéd az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című programterv következtetéseit, ezek alapján gyökeres szemléletváltás készül az agrártámogatásban.

Partner

Miért lesznek egyre „gyengébbek” a talajaink? Miért termelünk kevesebbet, rosszabb minőségben?

2024.09.23.

Az elmúlt 20-25 évben is tovább folytatódott a talajokban a szerves anyag fogyása és lassú kicsúszásuk a semleges kémhatású (pH) tartományból. Ez pedig súlyos termésingadozást eredményez, főleg az egyre szélsőségesebbre váltó időjárási viszonyok esetén.

Magyar arany horgászatban: Csillag László világbajnok lett Franciaországban

2024.09.23.

A horgász világbajnokságon a magyar válogatott az élmezőnyben szerepelt és a 2024. évi sportszezon eddigi legértékesebb sikereként Csillag László egyéni világbajnoki címet szerzett.

Tájékoztatást küldött a MÁK az integrált növényvédelem elveinek betartásáról

2024.09.23.

A 2023. évi kérelmek elemzése során a Magyar Államkincstár megállapította, hogy a VP4-10.1.1.-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés elnevezésű intézkedésben gyakran jelentett problémát az integrált növényvédelem elveinek be nem tartása.

Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban - kétnapos tréning volt Dunaharasztiban

2024.09.23.

Augusztus közepén rendezték meg az „Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban” elnevezésű kétnapos programot a Pest vármegyei Dunaharasztiban.

Partnerhírek
Partner

Miért lesznek egyre „gyengébbek” a talajaink? Miért termelünk kevesebbet, rosszabb minőségben?

2024.09.23.

Az elmúlt 20-25 évben is tovább folytatódott a talajokban a szerves anyag fogyása és lassú kicsúszásuk a semleges kémhatású (pH) tartományból. Ez pedig súlyos termésingadozást eredményez, főleg az egyre szélsőségesebbre váltó időjárási viszonyok esetén.

Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás