A tavalyi, forgalom szempontjából átlagosnak mondható év hozta az elvártat az OMIKRON Kft. számára, a 2022-es viszont eddig hektikusan alakult a külföldi beszerzések miatt. Azok hosszú szállítási határidejéhez és a szinte kiszámíthatatlan körülményekhez alkalmazkodva a cég minden vállalt megrendelésének teljesítésére törekszik, hogy a partnerek időben megkapják a gépeiket. Nagy az igény a folyékony műtrágya adapterrel szerelt kultivátorok iránt, ezekből tavaly az egész, 60 darabos készlet elfogyott. Gubacsi Melinda reklámmenedzser és Gubacsi Imre termékmenedzser a 2022-es AGROmashEXPO kiállításon beszélt a technológia részleteiről.

Mennyire elégedettek a termelők az OMIKRON Kft. folyékony műtrágya adapterrel szerelt kultivátor fejlesztésével?

Gubacsi Melinda: A termelői igények azt mutatják, hogy van létjogosultsága a cégünk új fejlesztésű technológiájának, amelyről folyamatosan jó visszajelzéseket kapunk. A gazdálkodók teljes mértékben pozitív eredményekről számoltak be. Közülük volt olyan, aki kontrollparcellás kísérletet is végzett a területein és azt tapasztalta, hogy a nitrosol-os OMIKRON-technológiával kezelt hektáron 20 mázsával több kukorica termett, mint a kezeletlen kontrollterületen.

Gubacsi Melinda reklámmenedzser és Gubacsi Imre termékmenedzser a 2022-es AGROmashEXPO kiállításon beszélt az OMIKRON technológia részleteiről - Fotó: Magro.hu, BT, Budapest

Milyen előnyei vannak az OMIKRON kultivátoroknak?

Gubacsi Imre: A mi sorközművelő gépeink kétfajta méretben rendelhetőek, a kisebb lóerőtartományú kategóriában 660, a nagyobb, 100 lóerő feletti teljesítményű traktoroknál pedig 1100 literes tartálytérfogattal. Felépíthető csak talajba juttató, vagy dupla szerelvényezésű kivitelben is. Ez utóbbi esetén a lombtrágyákat, a mikroelemeket kultivátorozás közben, egy menetben ki lehet juttatni egy fronttartály használatával. Fontos, hogy a gépnél sebességarányos kijuttatás valósul meg, a számítógépes rendszer folyamatosan figyeli a kijuttatott mennyiséget, amihez szükség esetén hozzáadni és amiből elvenni is képes.

Nagyon keresett volt az OMIKRON különleges kultivátor technológiája a 2021-es évben, az összes legyártott gépet megvásárolták a gazdák - Fotó: Magro.hu, BT, Budapest

Nagy előny, hogy minden gépre és rendszerre tudunk olyan megoldást kínálni, amivel növelhető a gazdálkodás hatékonysága. A rendszer egyéb gépi segítség nélküli, gyors önfeltöltésre is alkalmas. A műtrágyát ki lehet juttatni vele a levélre vagy a talajba, a párolgási veszteség csökkentése érdekében egy menetben betakarva. A gép felszerelhető mind a két kijuttatási rendszerrel is, így átszerelés nélkül lehet tápanyagutánpótlási módot beállítani. A kijuttatott mennyiség számítógéppel vezérelt, a pillanatnyi átfolyásról visszajelzést adva működik. Fontos továbbá, hogy a dózis menet közben, kézzel állítható. A technológiával a hagyományos megoldásnál lényegesen kisebb a taposási kár és kevesebb üzemanyag felhasználásával lehet elvégezni az adott munkamennyiséget. A legfontosabb pedig az, hogy termésátlagot lehet növelni vele.

https://www.youtube.com/watch?v=jS9hXyn1o-4
Az OMIKRON folyékony műtrágya adagolóval szerelt kultivátor működés közben

Milyen további fejlesztések várhatóak a termékeknél?

Gubacsi Imre: Azt az értékrendet, amit a céget alapító, nemrégiben elhunyt édesapánk megtanított és megmutatott nekünk, mindenképpen tovább akarjuk vinni gép- és alkatrészminőségben, valamint kiszolgálásban is. Azt szeretnénk, hogy ő is büszke legyen ránk, és megfeleljünk annak a színvonalnak, amit ő képviselt és gyakorolt. A jövő fejlesztési irányát leginkább a folyékony műtrágya kijuttatási technológiában látjuk, főként a kultivátorok esetében folytatjuk az újításokat. Eközben természetesen a többi termékünk esetében is mindig azon törjük a fejünket, hogy mivel lehet javítani rajtuk.

Többféle szántóföldi gépet állított ki az OMIKRON Kft. a a 2022-es AGROmashEXPO rendezvényen - Fotó: Magro.hu, BT, Budapest

Milyen termékekkel szolgálják ki a hazai gazdálkodókat?

Gubacsi Melinda: A termékkínálatunkban megtalálhatóak a hagyományos szántóföldi gépek; a lazítók, az őszi munkák gépei, a gruberek, a nehéztárcsák és a magágykészítő kombinátorok is. A termékfejlesztéseket több partnerünk visszajelzései alapján tudjuk célzottan, gyakorlati szempontból is megvalósítani. Ez azért fontos, mert így egyre jobban, hatékonyabban működő gépeket vásárolhatnak meg tőlünk. Szerencsére a termelők látják egymás területein, hogyan teljesítenek az OMIKRON-gépek. Ennél jobb marketing nem kell: az eredmény önmagáért beszél és bizonyító erejű.

Talajművelő gépekkel is készült az OMIKRON Kft. csapata a 2022-es AGROmashEXPO rendezvényre - Fotó: Magro.hu, BT, Budapest

Mennyire felelnek meg a cég termékei a precíziós gazdálkodás elveinek?

Gubacsi Imre: Több fejlesztésünknél is erre összpontosítunk, sőt, a kultivátorokban meg is találhatóak a helyspecifikus gazdálkodás gyakorlatát kiszolgáló megoldások. Ehhez egy hazai gyártóval, a TOPCON termékek kizárólagos forgalmazójával, az Agropilot Kft. csapatával dolgozunk össze. Az ő területalapú kijuttatást megvalósítani képes rendszerükkel szereljük fel az általunk gyártott kultivátorokat. Ez a mostani, VP2-4.1.8-21 Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása elnevezésű pályázatnál is érvényes megoldást kínál. A pályázat várható bővítése esetén a gépfüggetlen technológiánk megfelel a helyspecifikus gazdálkodást támogató kiírás feltételeinek. Ezzel is kereshetnek minket a gazdák.

Az OMIKRON Kft. elérhetőségei

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás