A Limagrain kalászos gabona nemesítése a világ öt kontinensén található kutatóállomások hálózatának köszönhetően képes a különböző élelmiszeripari igényeknek megfelelő fajták előállítására.

Ezért már nemcsak Nyugat-Európában, hanem a Dél- és Kelet-Európában is megahatározó az LG búzafajták szerepe. A hazai kínálatunkba, a Kárpát-medence klimatikus adottságaihoz és a termesztés-technológiai gyakorlathoz legjobban alkalmazkodó fajtákat válogatjuk ki. Tudjuk, hogy a fajtaválasztás nem csupán vetőmagvásárlás. Ezzel együtt Önök a nagyobb termés, a jobb termésbiztonság és a kiszámíthatóbb értékesítés lehetőségét is biztosítani kívánják.

Az LG ABSALON terméseredményeibemutató fajtakísérletekben, 2022.

(Nettó termés 14,5% nedvességtartalomra számolva)

Érdemes beilleszteni a vetésszerkezetbe azoknak, akik a korai érés, ezzel együtt a korai betakarítás előnyét is szem előtt tartják.

A középérésű LG ABSALON kiváló kombinációja a nagy termőképességnek és a széles körű betegség ellenállóságnak. Úgy is mondhatjuk: sokra képes, mert egészséges! Két éve van Magyarországon köztermesztésben és tavaly a szárazság ellenére is jól vizsgázott.

Legújabb búzafajtánk a korai, bőtermő LG ASTERION. A Magyarországon forgalmazott fajtáink közül a legkorábban érik. Hosszú kalásza szabályos hasáb formájú. Gyors szemtelítődésének köszönhetően még a kalász csúcsán elhelyezkedő szemeket is képes jól kinevelni. A fajtaminősítő kísérletekben, 2021-ben a sztenderdek átlagához képest 0,74 t/ha terméstöbblettel takarították be. Jól vizsgázott szárazságban is, ugyanis 2022-ben az összehasonlító fajták átlagánál 0,18 t/ha-ral termett többet. Idén a fajtabemutatóinkon látottak és a friss kísérleti eredményeink megerősítik az előző két év tapasztalatait.

Betegség ellenállóságára üzemi körülmények között is lehet számítani, hiszen a legtöbb meghatározó kórokozóval még provokációs kísérletben sem fertőződött. Egészséges levélzete sokáig asszimilál. A kedvező termőhelyi adottságokat, nagy terméssel hálája meg.

Azoknak ajánljuk, akiknek a növényvédelem már a fajtaválasztással kezdődik. Akik átlagos, vagy jobb adottságú területeiken intenzív gazdálkodással kiemelkedő termést kívánnak elérni, de az intenzív tápanyag ellátás miatt nem akarják az állomány megdőlését kockáztatni.

Szálkás kalászú fajtánk, a korai érésű AIRBUS, az intenzív tápanyagellátást nagy terméssel és jó minőséggel hálálja meg. Hosszú kalászokat nevel, jól telítődő szemekkel. Habitusa hasonló a sokak által ismert ALTIGO-hoz. Gazdasági értékmérő tulajdonságainak összessége alapján versenyképes a köztermesztésben jelenleg meghatározó fajtákkal. Az idén nagy problémákat okozó új sárgarozsda patotípussal szemben is nagyon jó ellenállóságot mutatott.

Közép-korai érésű, szálkás fajtánk, az LG ARMSTRONG, jó évjárat- és termőhely-stabilitással rendelkezik. Közép-magas szára erős, megdőlésre nem hajlamos. Nagyon jó betegség ellenállóság jellemzi. Rövid, tömött kalászokat nevel, közepes méretű, kerekded szemekkel. A nagy terméshez szükséges kalászszám kialakulásához a jó bokrosodás elengedhetetlen. Ezt a korai vetés és az állomány őszi megerősödése segíti elő a legjobban. Azoknak ajánljuk, akiknek kedvezőtlenebb körülmények között is helytállni képes fajtára van szüksége, amellyel a jó termés és a malmi minőség is biztonsággal elérhető.

Őszi árpa fajtáink kiválogatásának legfontosabb szempontja – a nagy termőképesség mellett – a jó betegség ellenállóság, állóképesség és nagy hektolitertömeg.

Robosztus megjelenésű, középérésű, hatsoros fajtánk, az LG TRIUMPH, melynek nagyon jó a produktív bokrosodása. Magas, de nagyon jó szárszilárdsággal rendelkezik. Idén a tavaszi viharok következtében rengeteg megdőlt árpatáblát láthattunk.

Kísérleteinkben a legkiemelkedőbb állóképességet az LG TRIUMPH mutatta. Erős szára és nagyon jó betegség ellenállósága biztosítja, hogy képes kitelíteni kalászaiban a szemeket. Ennek köszönhetően – főleg intenzív körülmények között – nagy termése kiváló hektolitertömeggel párosul. Nagy zöldtömege miatt szenázs is készülhet belőle. Azoknak ajánljuk, akik az árpát is intenzíven termelik, ezért a fajtától kiemelkedő termést várnak el és fontos a fajta jó állóképessége, betegség ellenállósága is.

Az LG TRIUMPH eredményei a sztenderd fajtákkalösszehasonlítva a fajtaminősítő kísérletekben, 2021.

(NÉBIH kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletek, középérésű csoport 2021. eredményei)

Őszi kalászos fajtakínálatunk idén tritikáléval bővül.

Új fajtánk, a RUCHE (ejtsd: rush) közép-magas, szilár szárú. Hosszú, közepesen tömött kalászokat nevel. Széles vetésidő-optimummal és jó télállósággal rendelkezik. Kísérleteinkben a jó adottságú térségekben nagy termésszintet ért el. A szárazságnak jobban kitett régiókban jó termésstabilitását figyeltük meg.

Azoknak ajánljuk, akik közepes, vagy gyengébb adottságú területeiken alacsonyabb termelési költséggel előállítható takarmánynövényt keresnek, és ehhez a leggyakoribb szár- illetve levélbetegségekkel szemben jó ellenállósággal rendelkező fajtára van szükségük.

A termelési kockázatok csökkentése, a nagyobb hozam és haszon elérése a technológia precizitásának fokozásával teremthető meg. Ehhez a genetikai hátteret a magas biológiai értékű, ellenőrzött vetőmag-előállításból származó, független hatóság által tanúsított minősítésű, fémzárolt vetőmag használata biztosítja.

A fajtáink vetőmagja iránti növekvő igények kielégítése érdekében olyan forgalmazói és vetőmag előállítói együttműködést alakítottunk ki, amely biztosítja minden termelő számára a jó minőségű, fémzárolt LG vetőmagok közvetlen elérhetőségét. Ezért a Limagrain Hungária Kft. és vetőmag-forgalmazó partnereink felkészült szakemberei az Önök rendelkezésére állnak, hogy javaslatokkal és megoldásokkal segítsék a fajtaválasztást!

Bővebb információért kattintson ide!

Mórocz Péter
repce és kalászos termékmenedzser
Limagrain Szántóföldi Vetőmagok

(x)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás