Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat. A képződött áttelelő spórák sem szenvedtek kárt a télen, a hőmérséklet és a nedvesség is kedvező volt a számukra. A Balaton déli és északi oldaláról is jelezték az olajfoltok megjelenését a leveleken.

A szőlőperonoszpóra fertőzésének minden szakasza cseppfolyós víz jelenlététől függ, vagyis az áttelelő spórák csírázásához, a makrosporangium fejlődéséhez és felverődéséhez a szőlő leveleire, valamint a fertőző rajzóspórák kialakulásához is vízre van szüksége a gombának.

Nyáron hamar abba lehetett hagyni a gombaölő szerek használatát, ősszel azonban megérkezett a csapadék, és az országban sokfelé fertőzte a peronoszpóra a hónaljhajtásokat. (Fotó: Pixabay)

Azt hihetnénk, hogy a tavalyi szárazság miatt nincs fertőzőanyag a hazai ültetvényekben, de sajnos nem ez a helyzet.

Tömegesen jelentek  meg a tünetek

Nyáron hamar abba lehetett hagyni a gombaölő szerek használatát, ősszel azonban megérkezett a csapadék, és az országban sokfelé fertőzte a peronoszpóra a hónaljhajtásokat.

Mindez azt jelenti, hogy az ilyenkor jellemző körülbelül kéthetes lappangási idő már letelt az első fertőzés óta. Szekszárdon napjainkra tömegesen megjelentek a tünetek, sőt másodlagos fertőzés is bekövetkezett, amihez már néhány órás levélnedvesség is elég.

A szőlő most a meleg  hatására gyorsan fejlődik, a legfogékonyabb fejlődési állapota, a virágzás június első harmadában várható. A mostani fertőzésből eredő károk valószínűleg megmutatkoznak majd. 

A meteorológiai állomások május közepére jelezték az első fertőzési veszélyt, ami minden bizonnyal bekövetkezett, még ha a tünetek nem is mindenütt alakultak ki.

Valószínűleg már a jelzés előtt is volt fertőzés, amit a peronoszpóra elterjedtsége mutat. Nagyon korai az idei megjelenése, amiből súlyos járvány lehet, ha továbbra is elég csapadék lesz a gomba számára. Körülbelül egy hónapos teljes szárazság tudná megállítani a betegség terjedését.

A peronoszpóra megállításához felszívódó készítményekre van szükség

Most már nem elég kontakt gombaölő szert használni, a peronoszpóra megállítására felszívódó készítményekre van szükség (Enervin, Profiler). A rezisztencia kialakulásának megelőzésére mindig használjunk kontakt szert is a felszívódó gombaölő szerek mellé!

A későbbi fertőzések megelőzésére és gyógyításra is alkalmasak a kálium-foszfonát hatóanyagú készítmények, amelyeket azonban blokkszerűen, három-négy alkalommal egymás után kell használni, hogy a hatóanyag feltöltse a növény szöveteit. Ilyen szer például az AktyShield, a Delan Pro, de ezek nem szabad forgalmú, hanem „zöld könyves” készítmények.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás