Hátrányosan befolyásolja Európa kajszitermését a kifejezetten változékony idei tavasz. Míg délen a meleg téli idő okozott problémát a virágfejlődésben, addig többfelé a március végén és április elején beköszöntő fagyok gyakoroltak komoly hatást a kajszi növekedésére. A görög termés várhatóan akkora lesz, mint a tavalyi. Bár északon, különösen Macedóniában tavaszi fagyok voltak, ám a termőre forduló fiatal ültetvények ellensúlyozzák a terméskiesést. A változékony időjárás miatt az első kajszibarackokat valószínűleg a tavalyinál kissé később kezdik szedni.

Az Europech anyagára hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság írt arról, hogy a hektikus időjárás Franciaországban is erősen befolyásolja az idei kajszitermést. Elsősorban a túlságosan enyhe tél okozott bajt. Tavaly decemberben a hőmérséklet többször is meghaladta a 20 ºC-ot, néha a 25-öt is elérte. Azután az év elejére lehűlt az idő. Emiatt pedig főként a déli termőterületeken (Costière, Crau, Roussillon) több fajta nem kapta meg a szükséges hideghatást. Ez aztán torz vagy elhalt rügyeket, illetve kedvezőtlen, vontatott virágzást eredményezett. Ezek után északon, elsősorban Ardèche, Baronnies, Drome, Isère és Vaucluse környékén visszatérő tavaszi fagyok károsították a növényeket. Részben sikerült megmenteni a termést azokban az ültetvényekben, ahol gyertyával fűtöttek vagy légkeveréssel védekeztek a fagyok ellen, a többi területeken viszont nagy a kár.

Az olasz és a francia termőterületeken nem teljesít majd jól idén a kajszi - képünk illusztráció

Ugyan a francia adatok nem véglegesek, a cikk szerint annyi már biztos, hogy az ültetvények jóval a teljesítőképességük alatt teremnek. Amennyiben az időjárás visszatér a normálishoz, az első kajszit május utolsó harmadában fogják szüretelni.

Az olasz kajszi sem lesz jó idén

Az idén 21 ezer hektáron termesztenek kajszit Olaszországban, a terület nem változott tavaly óta. 2019-ben jelentős termés volt az országban, de a korai időszakban érkezett jégesők miatt a minőség nem volt a legjobb. Az idei termést sok tényező alakítja. Leginkább a március végi-április eleji fagyok, amelyek többnyire az északi termőterületeket sújtották. A tavaszi fagyok előtt már a szokásosnál gyérebb virágzásról számoltak be, a nagy termés után pedig sokfelé alakult ki alternancia. Ezeken túl egyes területeken az enyhe tél miatt a fák nem kapták meg a virágzáshoz szükséges hideghatást. Februárban és március elején hosszú ideig volt az átlagosnál melegebb. A kajsziültetvények így területe több éven át nőtt, mostanra viszont egyensúlyba került az új telepítés és a kivágás aránya.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás