A növekvő készletek, a Brexit bizonytalanságai és az afrikai sertéspestis miatti piaci hatások miatt nehéz évre számítanak a baromfiágazat szereplői. A szakértők szerint a betegség nem gyorsan múló gond: hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig kedvezőtlen hatásai lesznek a baromfiszektorra is. Nem jók a csirkehúspiac idei kilátásai, mivel világszinten és az Európai Unióban is túltermelés alakult ki, ami nyomott árakat eredményez a termékpálya egészén – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az ágazat az elmúlt másfél-két évben jó eredményeket hozott, de tavaly szeptember környékén már látszottak a jelei annak, hogy sok az áru. A készletek kezdtek felhalmozódni. Utóbbiak még a leginkább optimista piaci előrejelzések szerint is ki fognak tartani egészen júniusig, ezzel nyomás alatt tartva az árakat.
A baromfiágazat szereplői több veszélyforrás miatt is aggódhatnak 2019-ben
A BTT-elnök szerint a piaci folyamatok alakulásában nagy szerepük volt a különböző állatbetegségeknek. Így 2017-ben a madárinfluenzának – amelynek hatásait a magyar baromfiágazat tavaly már maga mögött hagyta –, valamint az afrikai sertéspestisnek (ASP). A sertéspiac problémái ugyanis – mivel helyettesítő termék – gyorsan megjelennek a baromfipiacon.
Az ASP miatti korlátozó intézkedések következményeként pedig az európai piacon maradt hús letöri a baromfiárakat.
A szakértők szerint az afrikai sertéspestis nem egy gyorsan múló probléma. Hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig rossz hatása lesz a baromfiszektor számára is. Hasonlóan közvetett, de erős befolyása lehet a Brexitnek is. A brit kilépéssel kapcsolatos bizonytalanság már most érezhető, az Egyesült Királyság ugyanis nem önellátó baromfiból.
A magyar exportőrök is nehéz helyzetbe kerülhetnek
Ám Csorbai Attila példaként hozta fel, hogy a lengyel baromfihús-termelés körülbelül fele kerül a brit piacra – sőt van olyan lengyelországi cég, amelyik a megtermelt baromfihús 80 százalékát ott adja el. Az európai beszállítók által a brit piacon értékesített baromfihús sorsa még bizonytalan. Az onnan kiszoruló baromfitermékek elhelyezése valószínűleg sokaknak megoldhatatlan gondot jelent majd. Eközben Ukrajnából továbbra is nagy mennyiségben érkezik az európai piacra a BTT-elnök megfogalmazása szerint legálisnak tűnő, de inkább féllegális áru, ami szintén árlenyomó hatású.
A pulykapiac a csirkével ellentétesen mozgott az elmúlt időszakban
Tavaly májusban ért véget a pulykahús piacának lejtmenete, azóta stabilnak mondható – mondta Csorbai Attila. Ebben közrejátszott, hogy több lengyelországi termelő az akkor felfelé ívelő árakkal biztató csirkehizlalásra állt át. Ám ez a folyamat vissza is fordulhat. A BTT-elnök szerint a Brexitnek kisebb, illetve későbbi hatása lehet a pulykatermelésre, ugyanis a brit piacon a fogyasztás kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik. A víziszárnyasok piacán a csirkéhez hasonló túltelítettség látszik, jelentős készletek halmozódtak fel. A nagy értékű hízottliba- és -kacsa termékek sorsa elsősorban a francia termeléstől és fogyasztástól függ - írják.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás