A globális éghajlatváltozásról sok gazda úgy hiszi, hogy csak átmeneti probléma, ám sajnos ez nem így van. Olyan folyamatosan ható jelenségről beszélünk, amire reagálni kell, hogy a magyar termelők is versenyképesek maradhassanak a piacon. A lehetséges megoldásokról kérdeztük Havancsák Attilát, a Corteva Agriscience - a DowDuPont mezőgazdasági divíziójának kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserét.A szakember előad majd a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton, ahol bemutatja a cég extrém szárazságtűrő kukoricahibridjeit is. A növénytermesztő-növényvédelmi mérnök, valamint marketing és kereskedelmi szakmérnöki végzettségű előadó szakmai pályafutását 1989-ben kezdte. Néhány év múltán került a Pioneer csapatába, ahol 8 éven át agronómusi, majd 13 éven keresztül területi képviselői pozíciót töltött be Zala, Somogy és Baranya megyékben. Munkájában a termelő sikerét és a korrekt szakmai tájékoztatást tartja a legfontosabbnak. Ő válaszolt a Magro.hu-nak a kukoricatermesztés kihívásairól.
Havancsák Attila, kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience - a DowDuPont mezőgazdasági divíziója
Min kell változtatni ahhoz, hogy változékony és szárazabb időjárási körülmények között is sikeresen lehessen termelni? Először is a szemléletmód megváltoztatására van szükség. A korábban tanultak, valamint az eddigi ismeretek és tapasztalatok újragondolása segít abban, hogy a gazdák alkalmazkodjanak a megváltozott időjárási feltételekhez. Az öntözés is jó válasz a száraz körülmények között történő megfelelő kukoricatermesztésre. Egy spanyolországi tanulmányúton láthattam azt, hogy a táblák vízellátását csepegtető öntözéssel valósították meg, de erre a fejlesztésre itthon azért még várni kell. A helyes agrotechnikai megoldások, a vízmegőrzés, a megfelelő talajelőkészítés és munkálatok viszont Magyarországon is jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdák a földjeiken tudják tartani a vizet. Mi az, amire érdemes még figyelni a kukoricatermesztés során? A tápanyag visszapótlása nagyon lényeges a kultúrában. El kell érni, hogy ne legyen stressz és hiánytünet a kukoricában. Ehhez a biológiai oltóanyagok, a növénykondicionálók, a helyes genetika és a megfelelő hibridek alkalmazása segítheti hozzá a gazdálkodót. A legújabb Optimum® AQUAmax® hibrideket például már a szélsőséges időjárási tényezők elviselésére alakították ki a nemesítők. Akkor lehet megfelelő mennyiségű termést realizálni, ha a gazda mindezekre odafigyel. Azonban az egyik legfontosabb, hogy fel kell készülni a klímaváltozásra: újra kell gondolni a már meglévő ismereteket, a szakembereknek pedig a megváltozott helyzetnek megfelelően újra kell alkotni az eddigi tudásanyagokat. Ha ez mind megvalósul, akár az ukrán kukoricával is fel lehet venni a versenyt? Egészen biztos. Az odafigyelés, a precizitás, a szakmai tudás, a változás felismerése mind olyan tényező, amivel kevesebb stressz éri a növényt és stabilizálni lehet a termesztési színvonalat. Így pedig még szélsőséges körülmények között is jobb termést takaríthatnak be a gazdák.

Tudjon meg még többet a klímaváltozás kezelésének lehetőségeiről és hozzon ki többet a földjéből!

Ehhez jöjjön el a III. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatra, Kaposvárra 2018. december 13-án vagy Debrecenbe 2019. január 17-én, ahol az agrárszakma kiváló eladói számolnak be a kukorica és a búza termesztéstechnológiai újdonságairól, és adnak tanácsokat a korszerűbb és hatékonyabb termesztéshez.

További információ és regisztráció a rendezvényre a konferencia hivatalos oldalán: https://www.magro.hu/konferencia/

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás