Nagyot nőtt a világ gabonatermesztése, kicsivel csökkent a hústermelés
Az előzetes adatok alapján nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizsé csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom termény esetében pozitív lesz a mérleg. Sőt, a bővülés mértéke még a népességszám növekedést is meghaladja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerint. Az állati fehérjéknél más a helyzet: az idei lehet az elmúlt 20 év alatt az első, amikor csökken a világ hústermelése, ami főként a Kínában pusztító afrikai sertéspestis miatt történt.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új elemzéséről a Profitline.hu írt. Eszerint 2019-ben mintegy 335 millió tonna élősúlyú marha-, birka-, baromfi- és sertéshús került előállításra. Ez 1 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi adat. A csökkenés fő oka a globális termelés közel felét adó kínai sertéshús-termelés 20 százalékosra becsült zsugorodása. Ugyanakkor az ázsiai országban a baromfihús-előállítás 17 százalékos növekedése gyorsan pótolta a hiányt, 8 százalékra csökkentve a kínai hústermelés-kiesést.
A sertéshús adja a világ teljes hústermelésének több mint harmadát, a baromfi 39 százalékot, míg a 21 százalékot. Várhatóan nagyobb lesz a globális kibocsátás a marhahúsból Argentína, az EU és az USA termelésbővülésének következtében. A húsfélék globális kereskedelme összességében 6,7 százalékos bővüléssel zárhatja az idei évet. Az élelmiszerekkel kapcsolatos kilátásokról szóló jelentés több alapvető árucikk (gabona, hal, cukor, tej, hús) termelési és piaci trendjeit elemzi.
Hirdetés
Továbbra is komoly a szerepe a gabonaféléknek
Az előzetes adatok szerint nőtt a világ búza- és kukoricatermelése, míg a rizs csökkent a tavalyi rekordévhez képest. Eközben a fogyasztói oldalon mindhárom terménynél pozitív lesz a mérleg. Érdekesség, hogy a növekvő fogyasztás ellenére a cukor előállítása 2,8 százalékkal csökken. 1,4 százalékkal bővül a globális tejtermelés is, köszönhetően az indiai és pakisztáni tejelő szarvasmarha-állomány gyarapodásának. A világ haltermelése ugyanakkor változatlan maradt, miután a halászat kibocsátásának 3,4 százalékos csökkenését ellensúlyozta az akvakultúra 3,9 százalékos növekedése a FAO élelmiszertermelés elemzése alapján.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés