Három nagy magyar gazdaszervezet keretében fejti ki tevékenységét 2023. március 1-től a budapesti Agrárminisztérium által javadalmazott 62 erdélyi falugazdász. A szaktanácsadással foglalkozó mezőgazdasági szakemberek az ettől az évtől gyökeresen átalakuló agrártámogatási rendszert is népszerűsítik. A gazdaegyesületi vezetők szerint a termelők szakszerű tájékoztatása lépéselőnybe hozhatja az erdélyi magyar gazdatársadalmat. Még úgy is, hogy Romániában nem létezik állami támogatással működő szaktanácsadási hálózat.

Átszervezés előtt áll a magyar Agrárminisztérium által finanszírozott erdélyi falugazdász hálózat - írta a Krónika részletes anyaga. A 62 falugazdászt eddig nyolc erdélyi magyar gazdaszervezet foglalkoztatta: a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete, RMGE Maros, Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület, Érmelléki Gazdák Egyesülete, Pro Agricultura Egyesület, Caritas Vidékfejlesztés, valamint a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. Március elsejétől a három legnagyobb erdélyi magyar gazdaszervezet ,,osztozik” a falugazdászként dolgozó magyar szakembereken. 

Nagyot változik a falugazdász hálózat: hármas vezetéssel vágnak neki az új EU-s agrártámogatási rendszernek Erdélyben

Hármas rendszer igazgatja és segíti az erdélyi termelőket

A három székelyföldi megyét, a Bákó megyei csángóvidéket és Brassó megyét átfogó Székely Gazdaszervezetek Egyesülete 31 falugazdásszal fog dolgozni, a közép-erdélyi, a dél-erdélyi és a bánsági magyar gazdákért 12 falugazdásszal a kolozsvári székhelyű Pro Agricultura Egyesület felel, a partiumi megyék magyar gazdái pedig a szatmárnémeti székhelyű Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület hatáskörébe tartoznak. Az erdélyi falugazdászok többsége eddig is a három gazdaszervezet keretében fejtette ki tevékenységét, most viszont átkerül hozzájuk a többi kisegyesületi mezőgazdasági szakember is. 

A magyar Agrárminisztériumban meghozott döntéssel kapcsolatban Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Szövetségének elnöke a Krónikának elmondta, ez a változás már régebb ideje érlelődik, és most valósul meg. 

Érvelését azzal támasztotta alá, hogy Erdély-szerte sok magyar gazdaegyesület működik, és eddig is csak pár szervezet foglalkoztathatott falugazdászt. Az érdekvédelmi és a szaktanácsadási tevékenység ilyen formán történő szétválasztása Becze szerint profibbá teszi a falugazdász-hálózatot.

A továbbképzés is erősödik

A jövőben hangsúlyosabban figyelnének szakembereik továbbképzésére. A Sapientia egyetemen kívül erre a tevékenységre megnyerték a Gödöllő központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi- és Környezetgazdálkodási Karát, a budapesti Állatorvostudományi Egyetemet, illetve a győri Széchenyi István Egyetem kutatóintézeteit. A székely gazdaszervezet vezetője kiemelte a magyar tudományos háttérintézetekkel kiépített kapcsolatokat, így az erdélyi falugazdászok naprakészek lesznek mindazzal a tudásanyaggal, amely elengedhetetlen a korszerű gazdálkodáshoz. 

Becze István ugyanakkor partnerkapcsolatra törekszik a kisebb egyesületekkel is. Mint fogalmazott, az RMGE Maros Maros megyében tovább vinné bejáratott gazdaképző programjait. 

Március elsején kezdődik az új szakasz

A székelyföldi gazdaszervezet a falugazdászok teljesítményét abban mérné, hogy szakmai tanácsadásukkal mennyire működik eredményesen a gazdák terményértékesítése, mennyire hatékony a gazdálkodásuk és milyen szinten tudnak hozzájutni agrártámogatási forrásokhoz. Becze István történelmi pillanatnak tartja a magyar állam által finanszírozott erdélyi falugazdász-hálózat működtetését olyan körülmények között, amikor ennek nincs román megfelelője, hiányzik az államilag finanszírozott mezőgazdasági szaktanácsadási hálózat. 

“Ránk hárul a feladat, hogy helyzetbe hozzuk az erdélyi magyar gazdákat: hatékonyabban gazdálkodjanak és jobb árban tudják termékeiket értékesíteni” – tette hozzá a szakember. 

A székelyföldi települések mezőgazdasági teljesítménye alapján Becze úgy látja, amióta falugazdász-hálózat működik, sokkal több sikeres pályázatot nyertek a gazdák és ezt a tevékenységet tovább szeretnék fejleszteni. Amire idén kiemelkedően nagy szükség lesz, hiszen az európai Közös Agrárpolitika gyökeres átalakulásával a március 1-től május 15-ig leadható területalapú támogatások, illetve a különböző mezőgazdasági pályázatok és de minimis támogatások rendszere megváltozik. Igaz, egyelőre csak a főbb agrártámogatási irányvonalak ismertek, mert a részleteken még dolgozik a bukaresti mezőgazdasági minisztérium. Visszajelzések szerint a gyakorlati tudnivalókat február végéig véglegesítik. 

Szórványban sokkal nehezebb a falugazdász élete 

Közép-Erdélyben és a dél-erdélyi szórványtelepüléseken már nem működik ilyen olajozottan a magyar gazdák boldogulása. A hét megyét kiszolgáló Pro Agricultura Egyesületnek összesen 12 falugazdásza van, ami jóval nagyobb feladatokat ró a szakemberekre. 

,,Nálunk valós gond a kis létszámú csapat, amit többször is jeleztünk. Egy-egy falugazdásznak nagy területeket kell lefednie, így nem tudnak mindent felvállalni. Sok feladat emberhiány miatt nem kerül elvégzésre, viszont nagy segítségünkre szolgál, hogy kiváló a kapcsolatunk a megyei gazdaszervezetekkel” – mondta a portálnak Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke. A gazdaszervezet vezetője azt is nehézségnek tartja, hogy a közép- és dél-erdélyi megyékben a mezőgazdasági intézményekben kevés a magyar szakember, vagy nincs is belőlük. 

Antal szerint a falugazdászok igyekeznek jó kapcsolatot kiépíteni a megye mezőgazdasági intézményeinek szakembereivel, aminek pozitív hatása van a környékbeli magyar gazdák boldogulására. Az erdélyi falugazdászok megosztják egymás között a tapasztalataikat: internetes platformjukon egymás segítségét kérik, amikor bizonyos szakterületen a másik kolléga a szakértő, így az ő tanácsát közvetítik a gazdának. 

Sokaknak nehéz feladat a pályázatírás 

A közép-erdélyi falugazdász-hálózat számára is az új Nemzeti Vidékfejlesztési Terv ismertetése a legfőbb feladat. Falugazdászaik Vincze Lóránt európai parlamenti képviselővel indultak el erdélyi ismeretterjesztő turnéra, hogy a támogatáspolitika változásairól tájékoztassák a termelőket. Noha minden részlet csak március elejétől válik ismertté, a főbb irányvonalak mentén már lehet tudni, hogy a gazdák mire számíthatnak. A Pro Agricultura Egyesület tavaly vett részt egy nagyívű gazdaképző sorozatban a magyarországi Digitális Agrárakadémia közreműködésével, amelyet várhatóan idén is folytatnak. Az előadók a mezőgazdaságban megjelenő csúcstechnológiákat ismertetik a résztvevőknek. 

Antal szerint rá kell vezetni az erdélyi gazdákat a legkorszerűbb technológiák elsajátítására, mert az egyre erősebb versenyhelyzetben csak így tudnak helytállni. A kisgazdaságok legnagyobb gondja a pályázatok összeállítása és leadása. Főleg az 50-100 hektáros, illetve az ennél kisebb területet művelő gazdák igénylik a falugazdászok segítségét. A kis összegű pályázatokkal nem szívesen foglalkoznak pályázatíró cégek, így a falugazdász-hálózat keresi a megoldást, hogy a kisgazdák se maradjanak le az igényelhető agrártámogatásokról. A gazdatámogatások terén is sok még a megoldásra váró feladat Erdélyben, de Antal Géza úgy látja, a falugazdászokat foglalkoztató három nagy gazdaszervezet szoros együttműködése könnyebben talál megoldást ezekre a kihívásokra is.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás