A járványhelyzet enyhülésének hatására hozott intézkedésekkel eldőlt, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével együttműködésben megrendezi a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szabadtéri agrárszakmai kiállítást. A rendezvény 2021. június 9-én, szerdán és 10-én, csütörtökön várja a látogatókat a Fejér megyei Mezőfalván. A programokat az aktuális járványvédelmi előírásoknak megfelelően tartják meg. 

A több, mint 400 ezer négyzetméteres szántóföldi rendezvényének ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adnak otthont. Amennyiben a jelenlegi szabályozás nem változik, az eseményen védettségi igazolvány, illetve a védőoltást igazoló mobilapplikáció bemutatásával lehet részt venni. A NAK Szántóföldi Napok immáron több éve az ország egyetlen olyan álló- és mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata tekinthető meg, szántóföldi környezetben.

Egy John Deere gépkapcsolat működés közben a 2019-es NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen

Az állógépes kiállításon – közel 10 ezer négyzetméteres területen – rendre a hazai mezőgazdaságigép-forgalmazás 80 százalékát képviselő cégek mutatják be gépeiket, eszközeiket. A gépek, illetve gépkapcsolatok 1,5 hektáros demópályán próbálhatók ki. A rendezvény középpontjába az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók kerülnek. 

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan idén is több munkaeszköz, gép és gépkapcsolat lesz megtekinthető szántóföldi körülmények között, akcióban

Fajták, hibridek, nemesítés, gépek, gépkapcsolatok

A rendezvény mindkét napján bemutatkoznak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények a gyakorlatban, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek; továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között, akcióban lehet megtekinteni. A gazdálkodók időt, energiát és pénzt megtakarítva, egy szabadtéri helyszínen tekinthetik meg a széles kínálatot és az elmúlt 2 év fejlesztéseit. A kétnapos rendezvényre ingyenes a belépés. A termelők a gépbemutatók mellett a közel 100 ezer négyzetméteres növény fajtabemutatókon és mikroparcellákon termesztéstechnológiai újdonságokkal is találkozhatnak. Az eseményen a gazdálkodók közvetlenül szerezhetnek olyan releváns és naprakész információkat, amelyek segítik őket a fejlődést és hatékonyságjavulást biztosító döntések meghozatalában.

Néhány kérdéssel fordultunk a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezőihez:

Hányan jelentkeztek kiállítónak és milyen programokra érdemes figyelnie a látogatóknak?

A kiállítói jelentkezés még nem zárult le, de elmondható, hogy már közel 100 kiállító jelezte részvételi szándékát. A gépeket és eszközöket hétköznapi, szántóföldi körülmények között, „akció” közben is meg lehet tekinteni, mintegy 1,5 hektáros, zabbal elvetett demópályán munkát végezve.

A kiállítási területen a kamara több szakértője is segítséget nyújt a látogatóknak, például a családi gazdaságok, az osztatlan közös tulajdon, a duális képzés, a szaktanácsadás és más aktuális témák kapcsán. Továbbá kialakítunk egy fenntarthatósági témájú tanösvényt, amely hasznos tudnivalókkal szolgál a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt kihívásairól és azok kezeléséről. 

Idén is készülünk egy bemutató talajszelvénnyel, amihez kapcsolódóan helyszíni ismertetők is lesznek, illetve a gasztrofaluban közvetlenül a termelők kínálatával is találkozhatnak majd a látogatók.

A 2019-es NAK Szántóföldi Napok dróntávlatból
Miben lesz különleges az idei NAK Szántóföldi Napok rendezvény?

A koronavírus-járvány miatt hosszú idő után a NAK Szántóföldi Napok lesz az első nagy agráros rendezvény. A korlátozások után már mindenki nagyon várja, hogy újra lássa a gazdatársakat. A kiállításra mindenki ingyenesen bejöhet; szeretnénk, ha újra együtt lehetne az agrárium, annak szereplői itt ismét találkozhatnának egymással.

A rendezvényre rendre több ezer gazdálkodó, agráros szakember látogat ki. Évről évre fejlesztéseket végzünk a területen, annak infrastruktúrájában; folyamatosan dolgozunk azon, hogy a vendégek újra és újra visszatérjenek a NAK Szántóföldi Napokra. A területek gondozása folyamatos, a rendezvény előkészítő munkálatai pedig már tavaly nyáron megkezdődtek, a repcéhez végzett talaj-előkészítő munkákkal, majd ősszel megtörténtek az első vetések, mikor is többek közt 48 féle őszibúza került a földbe. A növények számára folyamatosan biztosítottuk a tápanyag-ellátást, a növényvédelmet.

A 2021. május 22-én érvénybe lépett állami járványügyi szabályozás alapján a rendezvényre belépéshez védettségi igazolvány vagy az oltottságot igazoló applikáció bemutatása szükséges. Amennyiben a kiállítás idején más központi szabályozás lesz érvényben, a belépésre aszerint lesz lehetőség.

https://www.youtube.com/watch?v=07cmeThajZc
Kedvcsináló videó a rendezvényhez

További részleteket a rendezvény honlapján lehet megtalálni, ide kattintva: www.szantofoldinapok.hu

Szerkesztette: Csurja Zsolt

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás