Extenzív fajtából néhány évtized alatt igényes, intenzív hibriddé vált a napraforgó. Ennek egyik oka az inputanyagok folyamatos drágulása, miközben a választható technológiák palettája szűkül. A másik a jó piaci ár, a harmadik pedig a gazda kényelme. Mindeközben egyre hangsúlyosabbá vált a napraforgó növényvédelme. Tudjon meg többet róla! Hagyományos gyomirtású (alapvetően egyetlen, kelés előtti kezelést kapott) napraforgótáblát már alig találni az országban. 8 százalék körülire csökkent a területi részarányuk. A piacot azok a hibridek uralják, amelyek időjárástól függetlenül, a gyomflóra keléséhez igazítva, állományban is lefújhatók. Ez kihat a pénztárcára is, de nem csak ez növeli a termelési költségeket. A kezelés költségeit az Agrárszektor cikke foglalta össze. A napraforgó kelése utáni permetezés csak akkor lehetséges kétszikűirtó herbiciddel, ha a kultúrnövény ellenáll a kijuttatott hatóanyagnak – hiszen maga is kétszikű. Kelés előtti alapgyomirtása viszont széles spektrumú készítményekkel is elvégezhető. Az ekkor végzett gyomirtás sikere és tartamhatása azonban függ a két héten belül lehullott csapadék mennyiségétől.
A napraforgó növényvédelme kellő szakértelemmel sok felesleges kiadástól kímélheti meg
Az időjárás szélsőségei megzavarják a korábban már bevált gyomirtás rendszerét
Az áprilisi csapadék egyre nehezebben érkezik meg, így előfordulhat, hogy azok az alapgyomirtók, amelyeknek a talajon át kellene a gyomok csírázását gátolniuk, nem végeznek tökéletes munkát. Mire májusban megjön az eső, addigra a gyökérváltáson átesett libatopfélék és társaik már érzéketlenek a herbicid hatóanyagára. Márpedig a tág térállású napraforgóban remekül érzik magukat az olyan magról kelő, kétszikű fajok, mint a disznóparéjfélék vagy a parlagfű is. Ez utóbbi jelenlétét ráadásul a Nébih bünteti. Ezért rögzítették a nemesítők a napraforgóban azokat az irányított pontmutációkat, amelyek lehetővé tették, hogy ellenálljanak a kétszikűirtóknak. Sőt, az olyan csaknem totális gyomirtónak is, mint amilyen az imidazolinon. Ennek a hatóanyagcsoportnak csupán a pillangósvirágú gyomok képesek ellenállni. Ezekben a technológiákban a napraforgó kelése előtt elvégzett alapgyomirtást a gyomok kelését követően egy tribenuron-metil vagy imazamox hatóanyaggal végzett kétszikűirtás egészíti ki. A két felülkezelés a hatásspektrumában különbözik. A tribenuron-metil (Express) elsősorban a magról kelő, kétszikű gyomok (pl. a parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva) ellen hatásos, az imazamox (Pulsar, Listego) viszont az egyszikűeket is jól gyéríti. Ennek megfelelően drágább is.
Kapcsolt termékek a napraforgó hibrid védelméhez
Ugyan a mérsékelten gyomos területeken elegendő lenne önmagában egy állománykezelés is, vagy parlagfüves táblákban csak egy kelés előtti alapgyomirtás (Gardoprim Plus, Racer, Balan), a gazdák inkább biztosra mennek. Kevesen választják a kultivátort ebben a „kapás” kultúrában: tovább szárad a talaj, sérülhet a növény, a tartamhatása gyenge. Ezért a vetőmag- és a növényvédőszer-forgalmazók együtt sietnek kiszolgálni a változó igényeket: a vegyszerhez a megfelelő vetőmagot párosítanak. A hiba végzetes, mert ezek a gyomirtók kíméletlenül kiirtják azt a napraforgót, amelyik nem hordozza a megfelelő védő gént. Ez igaz a legújabb Pulsar Plus vagy Listego Plus készítményekre is, amelyek olyan agresszív segédanyag-rendszerrel (adjuváns) viszik be az imazamoxot a gyomokba, hogy annak egy sima „imi-s” napraforgó képtelen ellenállni. Erre a célra külön Clearfield Plus jellel ellátott napraforgó-hibrideket hoztak létre. A gazdáknak nem csak arra kell ügyelniük, hogy a megfelelő szert a megfelelő vetőmaghoz társítsák, de gondosabban kell eljárniuk a napraforgó-árvakelés irtásakor is. Búza utóveteményből nem feltétlenül irthatók ki ezek a napraforgó-hibridek a hagyományos szulfonilureákkal, erre a gazdának érdemes a forgalmazónál rákérdeznie.
Új irányzat: a magas olajsavas napraforgó hibrid
2016-ban robbant nagyot a magasolajsavas (HO) napraforgó piaca, amikor is minden ötödik hektárt ez foglalta el. Rácz Béla, a Pioneer napraforgóvetőmag-forgalmazásban illetékes termékmenedzsere szerint hosszabb távon 20 százalék körül stabilizálódhat az ilyen típusú vetőmag piaci aránya. Nagyjából ez fedezi a speciális feldolgozóipari igényeket. A Syngenta ágazati szakembere, Ácsné Szekeres Dóra 15-20 százalékos arányt jósol a HO hibrideknek, mivel árelőnyük 7-10 ezer forintra mérséklődött a hagyományos, linolsavas hibridekkel szemben. Az izolációs távolság és a szeparált terménykezelés miatt viszont érdemes a mag leendő felvásárlóját már a vetés előtt megtalálni, mert nem mindenhol megoldott az elkülönített kezelése. Ha megnézzük Magyarország legnagyobb napraforgóvetőmag-forgalmazójának palettáját, azt látjuk, hogy már a HO hibridek is elérhetők Clearfield technológiában. Azaz állományban is gyomirthatók. Sőt, már „pluszos” változatban is megvásárolhatók, amelyek elbírják a leghütősebb „pluszos” gyomirtókat is. A „CL Plus” jelű hibridek két év alatt robbantak be a magyar köztermesztésbe, az imazamoxnak ellenálló hibrideknek már csaknem 40 százaléka ilyen.
Szemben a vetésváltási előírásokkal
2017-ben a napraforgó-termőterület a 700 ezer hektárt közelítette hazánkban. Ez azt jelenti, hogy az üzemek többségében szinte a végsőkig feszítették az agrotechnikai szempontból racionális vetésforgót. Amikor ez a gombás betegségekre (fehérpenészre, makrofominára) érzékeny növény három-négy évente ugyanabba a táblába kerül, felszaporodhatnak a kórokozók fertőző képletei (szkleróciumok, mikroszkleróciumok) a talajban. Ez természetesen megemeli a termelés költségeit, hiszen a gazdának több vegyszert és/vagy több biológiai fegyvert, például gombaevő gombát (Trichoderma, Coniothyrium) kell használnia a kórokozók ellen. Az agronómia növekvő költségei a piaci árral összevetve együttesen határozzák meg a napraforgó vetésterületének országos felső határát. Amikor a napraforgó az egyetlen kultúra, amelyik hektáronként 100 ezer forintos profitot termelhet, ne csodálkozzon rajta, ha sokan hajlandóak egyre többet áldozni rá. Márpedig a növényi olajok iránti világpiaci igény töretlen. Németh Tibor, a Kwizda növényvédelmi szakembere szerint, ha a vetéstől kezdve a napraforgó csillagbimbós állapotáig védőburkot vonunk a növény köré, akkor elméletileg 800 ezer hektárra is feltornászható lehet az országos termőterület nagysága. Ehhez az kell, hogy már a starter műtrágya felülete is hordozzon egy biológiai gombaölő fegyvert. Ha pedig érdekli, hogy mitől és hogyan forog A napraforgó, olvassa el korábbi cikkünket itt!

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás