Narancsbor, vegán bor, csavarzár - nagy átlakuláson túl, de nagy lehetőségek előtt a magyar borászat
A magyar borászat hosszú távú jövőjét jelentősen befolyásolják a jelenlegi fejlesztések, ezért a termelőknek alkalmazkodniuk kell a piaci változásokhoz – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézetének termékbemutatóján.
Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar borászat hagyományai értékesek, de a piaci igények folyamatosan változnak, ami új kihívásokat jelent a termelők számára. Az elmúlt tíz évben Európában közel 25%-kal csökkent a borfogyasztás, ami jelentős hatással van az ágazatra. Bár a hazai borászok kiemelkedő szaktudással rendelkeznek, hosszú távú sikerükhöz elengedhetetlen, hogy igazodjanak a fogyasztói elvárásokhoz és a modern trendekhez.

Feldman Zsolt szerint a borpiacot nemcsak az ár és a minőség befolyásolja, hanem olyan tényezők is, mint a csomagolás vagy az alkoholtartalom. Az új generációk, különösen az ezredforduló környékén születettek, a bort leginkább az élményszerzés és szórakozás részeként fogyasztják. Ők a könnyedebb borokat részesítik előnyben, és előfordulhat, hogy egy modern, praktikus csomagolás éppen olyan fontos számukra, mint maga az ital – tette hozzá.
A szakpolitikus hangsúlyozta, hogy a borászatban nem lehet a 20 évvel ezelőtti megközelítésekre hagyatkozni, hanem előre kell tekinteni, és olyan fejlesztésekre kell összpontosítani, amelyek a jövő fogyasztói igényeire reagálnak. Ezt a szemléletet támogatja a tavasszal induló innovációs beruházási pályázat is, amely olyan fejlesztések megvalósítását segíti, amelyek új típusú borászati termékeket és csomagolásokat eredményezhetnek.
Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényen elmondta, hogy az egyetem négy évvel ezelőtti átalakítása korszerűbb szervezeti struktúrát eredményezett, amely jobban igazodik az agrártudományok és a borászat fejlődési irányaihoz. A megújult intézményi háttér lehetőséget biztosít arra, hogy a termelők modern tudásra és kutatási eredményekre alapozva fejlesszék termékeiket. A rektor példaként említette a narancsbort, a vegán borokat, valamint az alacsony vagy alkoholmentes borokat, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.
Forrás: AM
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
John Deere traktorok és homlokrakodók az állattenyésztők számára
2025.02.20.A 2024-ben meghirdetett „Állattartó telepek megújításának támogatása” pályázat keretében lehetőség nyílik a gazdálkodóknak a maximum 115 LE névleges teljesítményű traktorok és traktorra szerelhető homlokrakodók támogatott beruházására. Ehhez kínál a KITE különböző megoldásokat a John Deere széles traktorkínálatából, melyek hatékonyan segíthetik az állattenyésztő gazdaságok munkavégzését az állattartó telepeken és a szántóföldön történő takarmány-előállításban egyaránt.
A kukorica mikrobiológiai készítményeinek szerepe
2025.02.19.A mikrobiológiai készítmények élő gombákat vagy baktériumokat, illetve zöldalgákat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a talajegészségre és termesztett növényeinkre. Megvédik őket a gombakórokozóktól, feltárják a tápanyagokat, elősegítik a kultúrnövény fejlődését és ellenállóvá teszik a stresszhatásokkal szemben. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AGRO.bio termékei milyen szerepet játszanak a bőven termő és egészséges, toxinmentes kukorica előállításában.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 173 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés