A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

A zöldségnövényeket a nyár végétől már ne trágyázzuk, és az öntözést is mérsékeljük, hogy megfelelően érhessenek be. A gyomok eltávolítása még mindig fontos feladat, különösen a magérlelés előtt, hogy a jövő évi gyommentesítést megkönnyítsük. Minél kevesebb gyommag van a talajban, annál kevesebb lesz a versengő növény a tavaszi vetés során.

A gyümölcstermő fák, bokrok számára ilyenkor még jól jöhet egy lombvédelmi permetezés, hogy a lisztharmatot és más kórokozókat távol tartsuk, és hogy a levelek minél tovább elláthassák feladatukat. (Fotó: Pixabay)

A gyümölcsfáknak és bokroknak ilyenkor még hasznos lehet egy lombvédelmi permetezés, hogy megvédjük őket a lisztharmattól és más kórokozóktól. Ez elősegíti, hogy a levelek minél tovább végezhessék feladatukat.

A zöldségeskert egyes feladatai már a következő évre szólnak. Eljött a másodvetések és az áttelelő zöldségek vetésének ideje, amelyekkel a jövő évben korai termést érhetünk el, hiszen a most vetett növények tavasszal fejlettebb állapotban indulnak. Ilyenkor lehet vetni a feketegyökeret, amely csak tavasszal lesz szedhető, valamint a galambbegysalátát, amely télen is szedhető. Még a szeptemberben elvetett hónapos retek is fogyasztható lesz, de más salátafélék is termeszthetők, amelyek még ha nem is teljesen fejesednek be, jó alapanyagok lehetnek a konyhában.

A burgonyaszedés ideje is elérkezett, a virágzás után lehet felszedni. Az öntözést 3-4 héttel a szedés előtt abba kell hagyni, különben a gumók íze és tárolhatósága romlik. A burgonyák felszedése előtt érdemes a maradék lombot levágni a talaj szintjén, hogy megelőzzük a burgonyafoltosságot és elősegítsük a gumók héjának megerősödését.

A tök virágait szeptemberben érdemes leszedni, mivel azokból már nem lesz termés. A virágok ehetők, kirántva különleges fogásként szolgálnak. A termések alá érdemes szalmát teríteni, hogy megóvjuk őket a rothadástól. A sütőtök érését pedig az árnyékoló levelek eltávolításával segíthetjük.

A levélpetrezselymet és metélőhagymát érdemes cserépbe ültetni, hogy télen is lehessen belőlük szüretelni. A szabadföldi paradicsom alsó leveleit és csúcsát csípjük le, hogy a növény a termés érésére koncentrálhasson. Az évelő növényeknél formáljuk újra az ágyásokat, hogy a növények ne nőjenek össze, ezzel megőrizve díszítő értéküket.

A gyümölcsösben törekedjünk arra, hogy a fák és bokrok lombját minél tovább megőrizzük. Ezt segítheti a lombvédelmi permetezés és a levéltrágyák alkalmazása. A levelek elvesztése fejlődési szempontból nem kívánatos, mivel ezek a fotoszintézis révén tápanyagokat állítanak elő. Az idei aszály miatt azonban sok helyen már augusztusban elkezdődött a lombhullás, ami a vízhiány és a nagy hőség következménye. Az aszály közvetett módon gyengíti a növények immunrendszerét, ami kórokozók megjelenéséhez vezethet, így a késő nyári, kora őszi öntözés továbbra is szükséges.

A gyümölcsfák gyökérsarjait mélyen tépjük ki, mert ezek csak feleslegesen veszik el a tápanyagot a fától. A szüretelt fák és bokrok körül sekélyen ássuk fel a talajt, és alaposan öntözzük meg őket. A cseresznye- és meggyfák ritkítását is elvégezhetjük ilyenkor.

A szőlőnél végezzük el az utolsó kötözést, és távolítsuk el a fürtöket beárnyékoló leveleket, hogy elősegítsük a bogyók érését. Ügyeljünk azonban arra, hogy a bogyók ne kerüljenek közvetlen napfényre. A szőlő utolsó kapálását is elvégezhetjük ebben az időszakban.

A szamóca szaporítása is ilyenkor időszerű. A szamóca indáiról fejlődő új növényeket elültethetjük, és érdemes közé fokhagymát ültetni, amely védelmet nyújthat a szürkepenész ellen. A szamócát három évnél tovább nem érdemes ugyanazon a helyen tartani, mert a talajuntság miatt a terméshozam és a bogyók mérete is csökken.

 (Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás