Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát, Siófokon. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre – de már rég elkéstünk vele. Farkas Sándor kiemelte, hogy a Tisza 1800-as években végrehajtott alföldi szabályozásának a negatív hatásait szenvedjük el.

A talajban már csak olyan mélyen van nedvesség, amit a növények gyökere alig ér el. Emiatt hatalmas területen megkerülhetetlenné vált a vízvisszatartás megoldása és az eddiginél fejlettebb vízgazdálkodás bevezetése. A miniszterhelyettes azt mondta: a 2023 utáni vidékfejlesztési támogatások között meghatározóak lesznek azok, amelyek a mezőgazdasági termelők új körülményekhez való alkalmazkodását hivatottak segíteni.

A talajban már csak olyan mélyen van nedvesség, amit a növények gyökere alig ér el. Emiatt hatalmas területen megkerülhetetlenné vált a vízvisszatartás megoldása és az eddiginél fejlettebb vízgazdálkodás bevezetése (Fotó: Pixabay)

Hatalmas esély nyílt

A kihívások ismertek, az eszközök adottak, a termelő és az oktatás is rendelkezésre áll. Olyan esély adatott most a gazdálkodóknak, amilyenre generációk óta nem volt példa – fogalmazott a miniszterhelyettes.

A mezőgazdaságból élők számtalan kihívással szembesülnek. Ezekre meg is kell találniuk a választ. A magas energia- és inputárak, az állatbetegségek, a történelmi mértékű aszály az utóbbi években is nehezítette mindennapjaikat. Ennek ellenére helytálltak, nekik köszönhető, hogy biztonságos a hazai élelmiszer-ellátás.

Megkerülhetetlen stratégiai ágazattá vált a mezőgazdaság

Farkas Sándor örömmel jelentette ki, hogy a mezőgazdaság szerepe felértékelődött, megkerülhetetlen stratégiai ágazattá vált, a mezőgazdaságban dolgozók társadalmi megbecsültsége is jelentősen emelkedett. Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy az Európai Bizottság november elején elfogadta a Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervet. Ennek ötéves költségvetése összesen 14,7 milliárd euró, azaz több, mint 5 300 milliárd forint. A mezőgazdasági termelésben a hatékonyság a túlélés záloga lehet. Hangsúlyozta, hogy az ágazat versenyben maradásához nélkülözhetetlen az előre menekülés. A modernizálás akkor is szükséges, ha a gazdasági környezet ehhez nem kedvező.

Tarpataki Tamás az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a klímaváltozással foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen elmondta, hogy a hatások felgyorsulásában sokan túlértékelik a mezőgazdaság szerepét.

Miközben az ENSZ statisztikája szerint a mezőgazdaság és a földhasználat változása együttesen is csupán 18 százalékban felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, ezen belül az állattartás pedig csak 5-6 százalékban. Mint fogalmazott, törekedni kell a növénytermesztési és az állattenyésztési ágazat egyensúlyára, hiszen szervesanyag-utánpótlás nélkül sokkal nehezebb lenne talajaink megfelelő védelme is.

A hazai és a nemzetközi porondon is helyt kell állni

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szerint egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni, ehhez elengedhetetlen a terület sajátosságainak ismerete, illetve a kapcsolódó célirányos fejlesztések végrehajtása.

A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. (magyarmezogazdasag.hu) volt.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Tripsz, a növények láthatatlan gyilkosa

2024.10.16.

A tripsz egy apró, ám annál kártékonyabb rovar, amely sok kertész életét megkeseríti. A növények nedveit szívogatja, amelynek következtében sárgulás, barnulás, sőt akár növényi pusztulás is bekövetkezhet.

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás