Szeptember közepén már beadható az ÁTK pályázat, érdemes átnézni az “Állattartó telepek megújításának támogatása” című kiírás részleteit. A vissza nem térítendő támogatás (VNT) nyerteseit egyszerűsített kiválasztási eljárásrenddel határozzák meg, a forrás összege 50 000 000 000 forint.

Az “Állattartó telepek megújításának támogatása” című kiírásra 2024. szeptember 17. és 2025. április 14. között nyújthatók be a támogatási kérelmek - írta az Agrárminisztérium Közös Agrárpolitikával foglalkozó oldala, a KAP.gov.hu. 

Szeptember közepén már beadható az ÁTK pályázat, érdemes átnézni az “Állattartó telepek megújításának támogatása” című kiírás részleteit.
Caption

 

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd forint, célterületi bontásban. 

  • A felhívás 1. célterülete (Állattartó telepek általános korszerűsítése) keretében igénybe vehető keretösszeg: 36,49 milliárd forint.
  • A felhívás 2. célterülete (Állattartó telepek fejlesztését szolgáló zöld beruházások) keretében igénybe vehető keretösszeg: 9,71 milliárd forint
  • A felhívás 3. célterülete (Állattartó telepek fejlesztése az ammónia-kibocsátás csökkentés érdekében) keretében igénybe vehető keretösszeg: 2,79 milliárd forint
  • A felhívás 4. célterülete (Állattartó telepek járványvédelmi beruházásainak támogatása, sertéságazat esetén a farokkurtítás visszaszorítását célzó beruházások ) keretében igénybe vehető teljes keretösszeg: 1,01 milliárd forint.

A felhívás forrását az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A felhívás Magyarország Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének (KAP ST) keretében a Nemzeti Irányító Hatóság (IH) által kerül meghirdetésre.

A támogatás céljai

  • Állattartó gazdaságok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása, új épületek, építmények kialakításával, valamint az állattartáshoz szükséges eszközök, gépek, technológiák termelésbe állításával. 
  • Állattartó telepek létesítményeinek épületenergetikai, épületgépészeti felújításával, technológiáinak korszerűsítésével, valamint a megújuló energia hasznosítására irányuló technológiák kialakításával csökken az ágazat energiafelhasználása. 
  • Állattartó gazdaságok ammónia kibocsátásának csökkentését elősegítő technológiai fejlesztések megvalósítása, levegő minőségének javítása, a felszíni és felszínalatti vizek terhelésének csökkentése.
  • A járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázatának csökkentése. 
  • Olyan állatjóléti beruházások elősegítése, amelyek túlmutatnak az általános telepi fejlesztésen és az általánosan alkalmazott gyakorlatokból eredő szabályokon.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Pár nap alatt leesett a szeptemberi havi csapadékmennyiség

2024.09.15.

A legtöbb helyen pár nap leforgása alatt lehullott a szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiség. Országos átlagban 51 mm esett.

Szeptemberi ültetendők – más nézőpontból

2024.09.15.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Automatizált kormányzási megoldás érintés nélküli műveletekhez

2024.09.15.

A kínai mezőgazdasági technológiai vállalat, az XAG bejelentette az APC2 AutoPilot Console globális piacra dobását, amely egy automatizált kormányzási megoldás az érintés nélküli műveletekhez.

Soha nem mértek még akkora szelet Magyarországon, mint tegnap

2024.09.15.

Egy ciklon érte el hazánkat, mely jelentős csapadékot és viharos szelet hozott. A Bakonybél térségében több mint 87 mm eső hullott. Az Észak-Dunántúlon és a Balaton környékén viharos, helyenként 90 km/h-t meghaladó széllökések voltak, Kab-hegyen pedig 131 km/h-s szélrekordot mértek.

Eső helyett ma a bitang erős széllökésektől kell tartani ebben a 4 vármegyében

2024.09.15.

Síkvidéken északnyugaton kisebb területen délutánig egy-egy átmeneti 90 km/h körüli széllökés nem zárható ki. Hegyvidéken a Kőszegi-, Soproni-hegységben délutánig, illetve kezdetben a Bakony magasan fekvő részein fordulhat elő efeletti széllökés. 70 km/h körüli vagy feletti széllökések a délutáni órákig északnyugaton (Győr-Moson, Veszprém, Vas megye) előfordulhatnak, majd estére már csak Sopron térségében, Győr-Moson-Sopron megyen nyugati felében. Ezeken a részeken csak hétfő délután mérséklődik tartósan a szél.

Új fejezetet nyithat a mezőgazdasági robotika területén a Solix dokkolóállomása

2024.09.15.

A Solinftec bejelentette legújabb fejlesztését a mezőgazdasági robotika területén: a dokkolóállomást. A boone-i Farm Progress Show-n jelentették be, hogy a fejlesztés elindítása lehetővé teszi a Solix Ag Robotics 100%-ban autonóm működését az egész szezonban, anélkül, hogy kézi utántöltésre lenne szükség.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás