A levegő lehűlésével kezdik kívánni az emberek a forró, fűszeres, sokszor kifejezetten csípős ételeket. Azonban nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt erős paprikát: nem biztos, hogy a szervezete hálás lesz érte. A csípős élményért a paprikafélékben található kapszaicin felel. Ez a bioaktív vegyület ingerli a szájban lévő hőérzékeny receptorokat és égető érzést vált ki.

A Magyar mezőgazdaság írta meg, hogy a csípős fűszerek a szervezetünket védelmi mechanizmusra késztetik: fogyasztásukkor agyunk olyan információt kap, mely szerint szánkat veszély fenyegeti. Így arra sarkall minket, hogy fejezzük be az evést.

Nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt csípős paprikát: bajban lehet a szervezete
Nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt csípős paprikát: bajban lehet a szervezete

Ám ha gyakran eszünk csípőset, azzal túlstimuláljuk a receptorokat, így azok alkalmazkodnak és kevésbé fogják érzékelni a kapszaicin hatását. Ennek eredményeképp pedig jobban bírjuk a csípős ételeket.

A kapszaicinnek számos jótékony hatása van, melyeket kutatások is bizonyítottak: enyhíti az izomfájdalmat, stimulálja az emésztést, valamint csökkenti a gyulladást.

Az, hogy valaki szereti-e a csípős ételeket, nem csak ízlés kérdése. Bizonyos kultúrák konyháját egyenesen meghatározza a csípős íz, így például a mexikói, az ázsiai, de akár még a közel-keleti ízekhez szokottak is nagyobb eséllyel vannak oda a csípős ételekért.

Néhány kutatás szerint még a szívnek is jót tesz, ha valaki csípőset fogyaszt. Ám ahogy mindig, itt is fontos a mennyiség: ha túl gyakran eszünk pikáns ételeket, tapasztalhatunk kellemetlenségeket.

A Healthshots dietetikusa a csípős ételek 4 lehetséges mellékhatására hívta fel a figyelmet.

Gyomorégés

Míg kis mennyiségben jót tesz a gyomornak, ha túlzásba visszük, gyomorbántalmakat tapasztalhatunk. A csípősebb ételek gyomorégést idézhetnek elő, egy kutatás pedig hányingerkeltő, hasi fájdalmat okozó hatásaikra is felhívta a figyelmet.

Fejfájás

A csípős ételek nagy mennyiségben fogyasztva primér,”villámcsapásszerű” (thunderclap) fejfájást válthatnak ki. Ez a típusú fejfájás akkor tapasztalható, amikor hirtelen változás áll be a véráramlás folyamatában, mely hatással van az erekre.

Hízás

A csípős ételek többnyire húsos, zsíros fogások, ezekkel pedig könnyen kalóriák sokaságát veheti magához az ember. Ilyen például az amerikaiak kedvenc Buffalo-csirkeszárnya, melyet cayenne borsos-vajas szósz fed. A mexikói enchilada sajtot, húst, tortillát, tejfölt is tartalmaz, chipotle paprikával megbolondítva.  Ezek fogyasztása után ráadásul hajlamosabbak vagyunk édességet is kívánni. Érdemes odafigyelni a fogyasztásra.

Hasmenés

A csípős paprikák serkentik az emésztést, nagy mennyiségben fogyasztva akár hasmenést is okozhat fogyasztásuk. Enyhébb esetben pedig gyomorfájást eredményez.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Kiszorulhatnak az uniós piacról az európai termelők?

2024.12.14.

Lengyelország Franciaországgal együtt kiállt az Európai Uniónak Mercosurral (a Brazíliát, Argentínát, Bolíviát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő Mercosur-csoporttal) kötött szabadkereskedelmi megállapodás ellen, mert az ártana az ország termelőinek.

Válaszolt a Nébih: mit tegyünk, ha toxinos a kukoricatermés?

2024.12.14.

A magyar kukoricatermés jelentős részének túl magas a toxintartalma.

Négy veszély is van a csípős ételekben

2024.12.14.

Nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt csípős paprikát: bajban lehet a szervezete.

Vakond ellen hatékonyan: hogyan óvjuk meg a kertünket télen?

2024.12.13.

A vakondok télen is aktívak, nem alszanak téli álmot, ezért a kertekben, udvarokban télen is okozhatnak bosszúságot.

A vészjósló változások miatt a magyar mezőgazdaság új kihívások elé néz

2024.12.13.

Egyre fenyegetőbb az éghajlatváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra. A szektor a nyári hőmérséklet emelkedése, a csapadékeloszlás egyenlőtlensége és a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása miatt kerül egyre nehezebb helyzetbe. A Dél- és Közép-Alföld különösen sérülékeny régióvá vált, ahol a talajok és a vízkészletek állapota jelentős kihívásokat okoz.

Partnerhírek
Partner

Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon

2024.12.12.

A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.

Partner

Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra

2024.12.11.

A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.000 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás