Hirdetés
Négy veszély is van a csípős ételekben
A levegő lehűlésével kezdik kívánni az emberek a forró, fűszeres, sokszor kifejezetten csípős ételeket. Azonban nem árt vigyázni annak, aki gyakran fogyaszt erős paprikát: nem biztos, hogy a szervezete hálás lesz érte. A csípős élményért a paprikafélékben található kapszaicin felel. Ez a bioaktív vegyület ingerli a szájban lévő hőérzékeny receptorokat és égető érzést vált ki.
A Magyar mezőgazdaság írta meg, hogy a csípős fűszerek a szervezetünket védelmi mechanizmusra késztetik: fogyasztásukkor agyunk olyan információt kap, mely szerint szánkat veszély fenyegeti. Így arra sarkall minket, hogy fejezzük be az evést.
Ám ha gyakran eszünk csípőset, azzal túlstimuláljuk a receptorokat, így azok alkalmazkodnak és kevésbé fogják érzékelni a kapszaicin hatását. Ennek eredményeképp pedig jobban bírjuk a csípős ételeket.
Hirdetés
A kapszaicinnek számos jótékony hatása van, melyeket kutatások is bizonyítottak: enyhíti az izomfájdalmat, stimulálja az emésztést, valamint csökkenti a gyulladást.
Az, hogy valaki szereti-e a csípős ételeket, nem csak ízlés kérdése. Bizonyos kultúrák konyháját egyenesen meghatározza a csípős íz, így például a mexikói, az ázsiai, de akár még a közel-keleti ízekhez szokottak is nagyobb eséllyel vannak oda a csípős ételekért.
Néhány kutatás szerint még a szívnek is jót tesz, ha valaki csípőset fogyaszt. Ám ahogy mindig, itt is fontos a mennyiség: ha túl gyakran eszünk pikáns ételeket, tapasztalhatunk kellemetlenségeket.
A Healthshots dietetikusa a csípős ételek 4 lehetséges mellékhatására hívta fel a figyelmet.
Gyomorégés
Míg kis mennyiségben jót tesz a gyomornak, ha túlzásba visszük, gyomorbántalmakat tapasztalhatunk. A csípősebb ételek gyomorégést idézhetnek elő, egy kutatás pedig hányingerkeltő, hasi fájdalmat okozó hatásaikra is felhívta a figyelmet.
Fejfájás
A csípős ételek nagy mennyiségben fogyasztva primér,”villámcsapásszerű” (thunderclap) fejfájást válthatnak ki. Ez a típusú fejfájás akkor tapasztalható, amikor hirtelen változás áll be a véráramlás folyamatában, mely hatással van az erekre.
Hízás
A csípős ételek többnyire húsos, zsíros fogások, ezekkel pedig könnyen kalóriák sokaságát veheti magához az ember. Ilyen például az amerikaiak kedvenc Buffalo-csirkeszárnya, melyet cayenne borsos-vajas szósz fed. A mexikói enchilada sajtot, húst, tortillát, tejfölt is tartalmaz, chipotle paprikával megbolondítva. Ezek fogyasztása után ráadásul hajlamosabbak vagyunk édességet is kívánni. Érdemes odafigyelni a fogyasztásra.
Hasmenés
A csípős paprikák serkentik az emésztést, nagy mennyiségben fogyasztva akár hasmenést is okozhat fogyasztásuk. Enyhébb esetben pedig gyomorfájást eredményez.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Talajmegújítás és megelőzés: a kukoricatermesztés jövője Magyarországon
A mezőgazdaság folyamatos változások előtt áll, de a Kukorica Kör Egyesület megoldást kínál a kihívásokra. Ebben az évben újra a „Kukoricázz Velünk!” termelési versennyel, az agrár rendezvényeken történő hangsúlyos megjelenésükkel és hasznos szakmai tartalmakkal segítették a gazdákat a hatékonyabb termesztési technológiák elsajátításában.
Közel hét évtizedes tapasztalat és csúcsgenetika: az Alta Seeds útja a magyar piacra
A UPL cégcsoport tagjaként az Advanta Seeds nemesítőház európai és észak-amerikai prémium portfólióját az Alta Seeds vetőmagok képviselik. Magyarországi leányvállalatunk, az Advanta Seeds Hungary Kft. 2024-ben alakult.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 1.000 hirdetés 102 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés