A talajok nagyfokú vízzel telítettségéből adódó kijuttatási nehézségekre való tekintettel szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Nébih. A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban ideiglenesen, 2024. június 21-től 2024. július 21-ig használható légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban Magyarországon.

A sok csapadék és magas páratartalom a magas hőmérséklettel párosulva ideális fertőzési körülményeket teremt a napraforgót és szóját fertőző gombáknak. Az országban júniusban már megjelentek a fehérpenész első tünetei a szárakon.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig
A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig

A szükséghelyzeti engedély kiadásának oka

Sajnos a talajok sok helyen annyira átáztak, hogy földi permetezőkkel a kezelések nem elvégezhetők, pedig a preventív védekezés ezen kultúrák esetében kulcsfontosságú. Ilyen helyzetekben nyújt racionális megoldást a légi kijuttatás, melyben idén már a Pictor® Active is segítséget nyújt.

A Pictor® Active készítmény dózisa napraforgóban 0,7-1 l/ha, szójában 0,6-1 l/ha. A légi kijuttatáshoz előírt lémennyiség 60-80 l/ha - írta a BASF.

A Nébih határozata:

A Pictor szükséghelyzeti engedélyének határozata - Forrás: Nébih
A Pictor szükséghelyzeti engedélyének határozata - Forrás: Nébih
Így juttatható ki napraforgóban
Így juttatható ki napraforgóban - Forrás: Nébih 
Szójában így lehet alkalmazni szükséghelyzeti engedéllyel
Szójában így lehet alkalmazni szükséghelyzeti engedéllyel - Forrás: Nébih 

 

További híreink

Új eredményt értek el Steyr traktorokat fejlesztő mérnökök - képekkel

2024.08.27.

Olyan új koncepciót mutatott be a Steyr traktorgyár, amelyben a dízelmotor helyett üzemanyagcellát használnak erőforrásként.

Édes és savanyú: az európai cukorpiac küzdelmei a változó kereskedelmi feltételek között

2024.08.27.

A globális cukorpiac alakulása jelentős hatással van mind a nemzetközi kereskedelemre, mind az európai gazdaságokra. Az elmúlt hónapokban tapasztalható ármozgások különösen fontosak a cukortermelők és -feldolgozók számára, hiszen ezek az árak meghatározzák a piaci versenyképességet és a gazdasági döntéseket. Az alábbi elemzés bemutatja a fehér- és nyerscukor világpiaci és európai árainak változásait, valamint az Európai Unió cukorimportjának és -exportjának legfrissebb adatait.

A szójabab, a repce- és napraforgómag árainak alakulása a nemzetközi piacokon

2024.08.27.

Az elmúlt hónapokban jelentős árváltozások történtek a szójabab, repcemag és napraforgómag piacán. Június közepétől július közepéig az amerikai szójabab ára folyamatos csökkenést mutatott, míg Brazíliában vegyes tendenciák voltak megfigyelhetők, az argentin piac pedig emelkedést mutatott. A repcemag ára Németországban és Ukrajnában emelkedett, míg Oroszországban csökkent, Kanadában és Ausztráliában pedig stabil növekedés volt tapasztalható. A napraforgómag piaca viszonylag stabil maradt, de Franciaországban és Bulgáriában eltérő árváltozások történtek.

Változatlanul súlyos aszály és hőség várható – kihívás lesz a repcevetés

2024.08.27.

Az elmúlt hét meleg és többnyire száraz időjárása tovább súlyosbította a július eleje óta tartó aszályt Magyarországon. Az ország területének kétharmadát jelenleg súlyos vagy jelentős aszály sújtja. A nyári kapásnövények terméskilátásain már egy nagyobb eső sem segítene, de a repce vetéséhez sürgősen szükség lenne csapadékra. Az előttünk álló héten azonban továbbra is kevés helyen várható jelentős eső, a nyár utolsó hete folytatja a meleg és száraz időszakot, keddre és a hétvégére elszórtan lehet számítani záporokra, zivatarokra.

Az idei év vastag és vészjósló kérdőjelet rakott a magyarországi kukoricatermesztés mögé

2024.08.27.

Mi vezetett idáig, hogy az előrejelzések szerint a kukoricatermés akár 15-20%-kal is elmaradhat az átlagostól? Ez a visszaesés a hazai kukoricatermelést a közelmúlt legsúlyosabb, a 2022-es aszály idején elért szintjének közelébe süllyesztheti. Igaz, a belföldi igényeket várhatóan még így is kielégíti a termés, de az exportlehetőségek korlátozottabbak lehetnek.

Megvannak a Kertészet- ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása kiírás részletei

2024.08.27.

Megvannak a Kertészet- ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása kiírás részletei, érdemes átolvasni ezeket. 

Partnerhírek
Partner

„A jó szervizesnek álmából felkeltve is tudnia kell, az idő pénz a gazdának” – New Holland szerviztitkok Marcaliból

2024.08.27.

Az elmúlt évtized szédítő tempóban hozta az átalakulásokat gazdaszemmel – GPS-vezérelt robotkormányzás, differenciált dózisú műtrágya-kijuttatásra képes műtrágyaszórók, precíziós, szemenkénti vetőgépek, gumihevederes járószerkezettel szerelt erőgépek, végül megérkeztek az agroinformatikai és távsegítségnyújtási rendszerek is. A New Holland hivatalos márkakereskedői csapatából azonban, Leibinger László területi műszaki vezető szerint, a sikeres munkához tartozó alapelv mégis ugyanaz maradt: a szervizes és márkakereskedői csapat értse, hogy a gazdának az idő pénz.

Partner

Szakmai napot tart a Kukorica Kör Egyesület Dunapatajon

2024.08.24.

Augusztus 30-án Dunapatajon szakami napot tart a Kukorica Kör Egyesület, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 65 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás