Beköszöntött a kánikula, a héten az első komolyabb hőhullám is várható hazánkban, így a dinnye is szépen érik a földeken. Mivel nyaranta Európa legjobb minőségű dinnyéjét itthon termelik, így nem érdektelen megnézni, mik a kilátások az idei szezonra.

Egyre kevesebb görögdinnye áramlik Európába az észak-afrikai területekről, ezzel együtt lassan kezdi átvenni a helyben termesztett dinnye az uralmat a piacon. Ezen a piacon pedig hazánk a vezető, ugyanis Európa legjobb minőségű görögdinnyéjét a magyar gazdák termesztik és a mennyiséggel sincsenek problémák.

Célunk ezért idén is az lehet, hogy jó minőségű, zamatos görögdinnyével lássuk el az európai piacot. Várhatóan a 2017-es szezonban tovább erősíthetjük helyünket a dinnyepiacon, ugyanis két vezető dinnyetermő térségben – Görögország és Olaszország – a tavalyihoz képest mintegy 10 százalékkal csökkent a termőterület, a kereslet azonban a megszokottakhoz hasonlóan alakul.

2017-ben is a magyar gazdálkodók adják a legjobb görögdinnyét Európának
 

Ugyan itthon is csökkent a dinnyetermő terület 10 százalékkal, de ettől függetlenül az ágazatban dolgozók szerint a piac minőségi ellátására még így is képesek leszünk idén is. Egyébként a hazai dinnyetermesztésért idén is elsősorban a Békés megyében gazdálkodók felelnek. Összesen 1910 hektáron termesztenek ott dinnyét. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1670, Tolnában 512, Heves-Jászság körzetben 420, Baranyában pedig 175 hektáron terem a magyar dinnye. Várhatóan a felsorolt termőterületekről mintegy 200.000 tonna mézédes görögdinnye kerül vagy a hazai piacokra, illetve boltok polcaira, vagy exportra.

A magyar dinnyés gazdáknál nyoma sincsen a sokak által emlegetett tipikus, maradi, magyar virtusnak. Előszeretettel újítanak, alkalmaznak új technológiákat és termesztenek új fajtákat. Jellemzően már csak oltott fajtákkal dolgoznak, valamint egyre többen nyúlnak a feketehájú és sárga húsú fajtákhoz is.

A sárgadinnyét jóval kevesebben termesztik, mint a görögdinnyét
 

Nem szabad elmenni szó nélkül a sárgadinnye mellett sem, bár lényegesen kisebb volumenben folyik a termesztése itthon, mint a görögdinnye esetében. Főként Bács-Kiskun és Békés megye felel a magyar sárgadinnye termesztésért, alig 600 hektáros termőföldön. Érdekesség, hogy tavalyhoz képest 10 százalékkal nőtt a termőterület, így idén várhatóan 18.000 tonna sárgadinnyét tudnak betakarítani a termelők. A sárgadinnye termesztők célja, hogy a növekvő hazai keresletet ki tudják elégíteni és egyre kevesebb importra szoruljon az ország ebből a gyümölcsből is.

Várhatóan a jövő héten már megjelenik a piacon a magyar sárgadinnye, július elejétől pedig a hazai görögdinnye is megtalálható lesz az üzletek kínálatában.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás