A karácsonyi menüből idén sem hiányozhatott a mák. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium. Olyanok is akadnak, akik szerint minden nap kellene fogyasztani, mert – például a csontritkulás megelőzésében – valóságos csodaszer. Mi igaz ebből? Dr. Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke világítja meg a kérdést.

Bár ma sokan kerülik a mákos ételeket, mert kellemetlennek tartják, ha nem tudnak azonnal fogat mosni, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztani, a diófélékkel együtt vegyesen heti 2-3 alkalommal.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer. Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van (Fotó: Pixabay)

Köhögéscsillapítás, görcsoldás, a végső fájdalom csillapítása

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Köhögéscsillapításra, görcsoldásra, súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására is alkalmazzák, de otthon semmiképp sem érdemes kísérletezni vele, mert veszélyes lehet a szervezetünkre.

A mák nemcsak finom, hanem tápanyagtartalma miatt nagyon értékes élelmiszer.

Száz grammban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. Persze, nagyon ritkán eszünk meg 10 dekagramm mákot. Egy tésztára, szelet süteménybe legfeljebb 2-3 deka kerül. Ugyanakkor érdemes tudni róla, hogy értékes B1-, B6-, B2- és niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben található benne kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium és magnézium.

Teljesen ép állapotban találták a csontokat a temetőben

Két ismert természetgyógyásztól, Schirilla Györgytől és Oláh Andortól ismert az a történet, amely szerint néhány évtizede áthelyezés miatt egy egész temetőt exhumálni kellett egy csallóközi faluban, Szlovákia területén. De a régészek számára is nagy meglepetést okozott, hogy a csontokat teljesen ép állapotban találták. A természetgyógyászok ezt azzal hozták összefüggésbe, hogy a helyi lakosság rendszeresen fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel a máktermesztés volt az egyik fő bevételi forrása.

A jelenséget azzal magyarázták, hogy a mák olajának rendkívül magas a foszfortartalma, ami segít a kalcium hatékony felszívódásában, a dietetikus szakember azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz: a foszfor gyengíti a kalcium biohasznosulását.

Schirilla György mindenesetre nagy híve volt a máknak, és saját receptet is kifejlesztett a rendszeres mákfogyasztás elősegítése érdekében. Ennek lényege, hogy a darált mákot össze kell keverni egy kis vízzel és mézzel, majd fel kell forralni és naponta egy evőkanállal fogyasztani belőle.

Ha jól is hangzik, a dietetikus nem javasolja a keverék rendszeres evését. Mint mondja, a méz is cukor, tehát szintén gyengíti a kalciumfelszívódást, és sokkal jobban járunk, ha rendszeresen fogyasztunk tejet, illetve tejtermékeket.

Citromos víz helyett inkább zöldség és gyümölcs

Schirilla mákkeverékéhez a citromos vizet is ajánlják, mint ami ugyancsak segíti a kalcium biohasznosulását, de a szakember szerint ez is tévedés. A C-vitamin megfelelő bevitele hozzájárul a bőr, a csontok és kötőszövetek egészségéhez, de a citromos víz helyett erre inkább a rendszeres és bőséges zöldség-, valamint gyümölcsfogyasztást javasolja.

Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak, hideg sajtolásukkal 33, meleg sajtolásukkal pedig 50 százalék körüli olajat lehet kinyerni belőlük. A mákolajat használhatjuk étolajként, például úgy, hogy 1-2 mokkáskanállal keverünk a salátához, de tudnunk kell róla, hogy nincs benne kalcium, és természetesen jóval kisebb mennyiségben hozzáférhető az egyéb olajoknál, mint amilyen a napraforgó-, az olíva- vagy a mogyoróolaj.

Összefoglalva a dietetikus szakember véleményét, a máknak valóban magas a kalciumtartalma, így fogyasztása hozzájárulhat a kalciumigény fedezéséhez, de a tejtermékekből jobban felszívódik a kalcium a szervezetünkbe.

A mákolaj nem egyenértékű a mákkal, markánsan eltér az összetétele. A mák fogyasztását azért sem ajánlja túlzásba vinni, mivel rendszerint édes ételekkel történik.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás