Az időjárás kihívások, a jövedelmezőség problémái és más tényezők határozzák meg a gazdák gondolkodását, akik közül sokan így sem mondanak le a megfelelő és minőségi inputanyagok és vetőmagok használatáról - mondta el Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a gazdasági nehézségek továbbra sem érvénytelenítették a fenntarthatósági törekvéseket. Sőt, ezek a stratégiák segíthetnek a stabilabb megtérülés elérésében is.

Az Agrárszektornak adott interjút Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója, ezt az anyagot szemléztük.

Mennyiben változott a vetőmagok, növényvédő szerek és egyéb termékek magyarországi piaca az elmúlt időszakban?

A tavalyi aszály és az inputárak emelkedése miatt Magyarországon csökkent a kukorica vetésterülete. Ennek megfelelően a kukoricavetőmag értékesítés volumene is visszaesett az előző évhez képest. A kieső kukorica vetésterületet legnagyobb részben már tavaly ősszel a kalászos gabonafélék

A növényvédő szerek piacán is visszaesés volt a szezonban, szegmensenként eltérő mértékben. A termelők a kiadások minimalizálása és a költségek optimalizálása érdekében az inputanyagok beszerzését a kijuttatás előtti napokra halasztották, mivel a tavalyi kihívások komoly hatással voltak a gazdák 2023-as döntéseire.

A gazdálkodók támogatása érdekében a Cortevánál továbbra is az ár-érték arányos stratégiára összpontosítottunk, és azon dolgoztunk, hogy olyan innovációkat hozzunk Magyarországra, amelyek segítik a gazdálkodókat termelékenységük és jövedelmezőségük optimalizálásában.

Az időjárás kihívások, a jövedelmezőség problémái és más tényezők határozzák meg a gazdák gondolkodását, akik közül sokan így sem mondanak le a megfelelő és minőségi inputanyagok és vetőmagok használatáról - Fotó: Magro.hu, CSZS

Van esély arra, hogy az érintett inputanyagok árai a közeljövőben nyugvópontra jutnak?

Az őszi gyomirtó szerek és a repcevetőmagok árát nagyon kis mértékben emeltük idén és továbbra is azon dolgozunk, hogy a gazdák számára ár-érték arányban a legmegfelelőbb termékeket szolgáltassuk.

Kitartanak a termelők a korábbi vásárlásaik mellett, vagy inkább igyekeznek az input terén is a költségkímélés, a spórolás irányába elindulni?

A gazdálkodók egyértelmű várakozása, hogy az inputanyagárak csökkenjenek, és néhányan közülük inkább egyszerűen az olcsóbb termékeket vásárolják, vagy csökkentették a növényvédő szerek használatát a földjeiken. Ez veszélyezteti a termésbiztonságot és előnyhöz juttatja azokat a gazdálkodókat, akik minden szükséges növényvédelmi gyakorlatot alkalmaznak. Megfigyeléseink szerint még mindig sok előretekintő gazdálkodó látja, hogy a jó minőségű vetőmagok és a hatékony növényvédelmi megoldások használata egészségesebb termést és jobb hozamokat eredményezhet. Idén a hangsúly a hatékony megoldásokra és az optimalizálásra kerül. A termelési költségek kiszámításában is körültekintőbben járnak el, mint a korábbi években.

Milyen hatása van annak, hogy a terményárak jelentősen csökkentek az utóbbi időben?

A tavalyi magas ráfordítási árak, főként a műtrágyaárak miatt a gazdák ma már kizárólag a veszteségek minimalizálásáról beszélnek. Míg a gabonafélék ára és a kereslet csökkent, a repcemag ára nem változott, de sok gazdálkodó számára kihívást jelent a nyereség elérése a termelési költségek növekedése miatt. A tavalyi aszály után a kukorica most ígéretesnek tűnik. Sok termelő reméli, hogy csökkenteni tudja a veszteségeit. A piac folyamatosan változik. A terményárak az értékesítés időpontjától függően sokat változhatnak, de a tavalyi nagy áresés idén nincs benne a piacban.

Optimizmusra ad okot az idei jó időjárás, amely várhatóan jó kukorica- és napraforgótermést eredményez, és ez ellensúlyozhatja a gabonafélék és a repce veszteségeit.

Milyen fejlesztések jellemzik most a piacot, és hogyan válaszol erre a Corteva?

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a dinamikusan változó piaci igényeket, és alkalmazkodunk hozzájuk. Párbeszédet folytatunk a gazdálkodókkal, hogy megértsük az igényeiket és a kihívásaikat. Az idei év a hatékonyságról és az optimalizálásról szól, és a Corteva ezekre a kihívásokra reagál innovációival. Arra törekszünk, hogy a gazdáknak olyan megoldásokat adjunk, amelyekkel maximalizálhatják hozamaikat és jövedelmezőségüket. 

Nemesítési programjaink a szélsőséges körülmények között is sikeresen teljesítő hibridek nemesítése felé mozdultak el, amelyek képesek ellenállni az éghajlatváltozás okozta egyre szélsőségesebb időjárási körülményeknek. Stressztűrő kukorica hibridjeinket, extrém időjárási körülmények között folytatott, speciális nemesítési program során fejlesztettük ki annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló vizet a lehető leghatékonyabban használják fel.

A Corteva az új hatóanyagok kutatásában is élen jár. A vállalat egyik legújabb gyomirtó szer hatóanyaga, a szintetikus auxin hatóanyagok új szerkezeti osztályának, az arilpikolin-savaknak az első tagja, amely kiemelkedő hatékonyságú az egyik legproblémásabb gyomnövény, a parlagfű ellen. Emellett számos más újdonságot is hozunk a magyar piacra, mint például azt a természetes eredetű új hatóanyagot, amellyel csaknem 20 év szünet után kerül a gazdák kezébe egy teljesen új hatásmechanizmusú gombaölő szer a kalászos gabonafélék kórokozói ellen.

Mennyire erős tényező jelenleg a fenntarthatóság?

A fenntarthatósági gyakorlatok mezőgazdasági termelésbe való integrálása továbbra is fontos szempont, mivel ez a mezőgazdaság és a világ élelmiszerellátásának hosszú távú biztosításának egyik alapja.

Ami a cégünket illeti, a fenntarthatóság beépült a stratégiánkba, így ezt a szempontot létfontosságúnak tartjuk az üzleti tevékenységünk szempontjából. Arra törekszünk, hogy kizárólag fenntartható megoldásokat nyújtsunk a gazdálkodóknak.

Milyen üzleti eredményt vár saját tevékenységét illetően a Corteva az idei évtől globálisan és idehaza?

A mezőgazdaság alapjai továbbra is szilárdak. A Corteva termékei iránti kereslet világszerte erős, folytatjuk a stratégiánk megvalósítását és működésünk hatékonyságának javítását. Globálisan a vállalat 2023 első félévében újbóli növekedést ért el, elsősorban innovatív és szinte egyedülálló technológiai portfóliónknak köszönhetően. A 2023. első félévi nettó árbevétel 1%-kal nőtt az előző évhez képest, a vetőmag szegmens növekedésének köszönhetően. Az organikus értékesítés ugyanebben az időszakban 2%-kal nőtt, Észak-Amerikában és az EMEA térségben elért növekedéssel. Az egész éves nettó árbevétel várhatóan 17,9 és 18,2 milliárd dollár között lesz, a működési EBITDA pedig várhatóan 3,50 és 3,65 milliárd dollár között lesz. A második félévre tekintve a kereslet alapjai továbbra is pozitívak.

Továbbra is jelentős erőforrásokat fektetünk a kutatásba és fejlesztésbe, hogy a mezőgazdasági termelők számára a legjobb megoldásokat és technológiákat nyújtsuk. Proaktívan kezeljük költségszerkezetünket, miközben növeljük a jövőre vonatkozó innovációs beruházásokat, és megerősítettük piaci pozíciónkat a növekvő biológiai termékek szegmensében. Itthon a prémium vetőmagok és növényvédő szerek szegmensében az idei év végi eredményeinket a piaci trendeknek megfelelően várjuk.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás