Hirdetés
Nem akármilyen pékáru készíthető a banánhéj felhasználásával
Egy kutatás eredménye szerint remek lisztet lehet készíteni a banán héjából, ami egészségesebbé teszi a péksüteményeket. A tanulmány szerzői szerint érdemes kipróbálni a banánhéj lisztet, mert a belőle készült a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos, gabona alapú változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat.
A HVG írta meg, hogy az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent publikáció szerint, ha a banánhéjat blansírozzuk – vagyis rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd kivesszük és jeges vízben lehűtjük –, megszárítjuk és lisztté őröljük, akkor olyan pékáru süthető belőle, ami ugyanolyan finom, ha nem jobb, mint a hagyományos liszttel készülők.
![](/public/agronews/an_article_inner/3344/442ea0d7295be4c220e576e181e51866_1.jpeg)
Egészségesebb termékeket lehet belőle készíteni
A tanulmány szerzői szerint ráadásul nem csak az íze miatt érdemes a banánhéj liszt használata. Az ilyenből készülő a pékáruk sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidánst tartalmaznak, mint a hagyományos változatok. A megoldás egyetlen hátránya, hogy a túl sok banánhéjtól az étel bebarnulhat – valószínűleg a magas rosttartalom miatt - írták. Ám akkor, ha a sütéshez 7,5 százaléknyi banánhéj lisztet adunk, az eredmény máris kellemesebb.
Hirdetés
Bár a tanulmány csak a péksüteményekre vonatkozott, az eredmény alapján úgy tűnik, kenyereket és süteményeket is érdemes lehet ebből készíteni. Egy 2016-os tanulmány szerint például, ha a kenyérsütésnél a liszt 10 százaléka banánhéjból van, akkor sokkal magasabb lesz annak a szénhidrát, cukor- és zsírtartalma.
Mindez ráadásul nemcsak a táplálkozást teheti egészségesebbé, hanem az ételpazarlást is csökkentheti. A megvásárolt banánnak ugyanis nagyjából a 40 százalékát teszi ki a héj, amit a legtöbben egyszerűen csak kidobnak - írták.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés