Hirdetés
Nem árt próbaszüretelni, mielőtt a komoly munka elindulna
Több százezer magyar honpolgárnak van legalább néhány tőke szőlője, ezért igen sok embert érdekel az, hogy miként időzítse a szőlő szüreti munkáit. Korán szedje le a szőlőt, hogy megmentse a darazsak, a rigók és a seregélyek kártételétől, a rothadástól, vagy a jobb minőség reményében késleltesse a szüretet?
A szüret előtt nem árt próbaszüretet végezni a szőlősben. Ez abból áll, hogy leszedünk két kiló, átlagosan érett szőlőt, burgonyanyomón átpréseljük, a mustot fehér vásznon átszűrjük, majd pedig mustfokolóval megmérjük a cukortartalmát. Ebből megállapítjuk, hogy a must hány százalék cukrot tartalmaz. Ha a cukortartalom eléri a 20 százalékot, a bor alkoholtartalma már eléri a 12 százalékot, ami már ideálisnak mondható, így a szüret megkezdhető.
Mustfokoló a szaküzletekben beszerezhető, de kell hozzá egy mérőhengert is vásárolni. Igaz, a mérés akár egy befőttes üvegben is elvégezhető, de akkor sok must kell hozzá. Ügyelni kell a mérés során a must hőmérsékletére, mert a hideg mustban a fokoló a valóságosnál több, a melegben pedig kevesebb cukrot mutat ki. Nem szükségtelen tehát a kiegészítő táblázat használata.
Hogyan készüljünk fel a szüretre?
Nagyon fontos a pince és az erjesztő edények gondos előkészítése. Az eredményes borászkodás alapja a tisztaság, ezért a pincét idejében, alaposan ki kell takarítani. Ne maradjon benne semmi romlékony anyag (tárolt sárgarépa, gyümölcs, burgonya stb.). A falakat söpörjük le, meszeljük ki, alaposan szellőztessünk! A szüreti edényeket mossuk ki! Nagy segítséget jelentenek a műanyag tölcsérek, vödrök, kádak, amelyek könnyen tisztán tarthatók. A faedényeket jó előre be kell áztatni, mert a tavalyi szüret óta kiszáradtak.
A gondos szőlősgazda a hordókat egész éven át ápolgatja, rendszeresen kénezi. Most még egyszer át kell a hordókat vizsgálni: a jó hordókat ajánlatos hideg vízzel megtölteni, majd egy-két nap múlva kiüríteni belőlük a vizet, kicsepegtetni és lekénezni. Erre a célra hektoliterenként egy szál kénlapot égessünk el bennük. A penészes hordókat először trisós forró vízzel öblítsük át állandó mozgatás közben, azután többször töltsük meg hideg vízzel! A beteg, penészes hordót a szagán kívül arról lehet e legegyszerűbben felismerni, hogy benne a kénlap nem ég el, elalszik.
Kisebb mennyiségű mustot eredményesen lehet erjeszteni üvegballonban vagy demizsonban is. Ezeket ugyancsak gondosan ki kell mosni a megtöltésük előtt. A műanyag edények, kannák a must erjesztésére nem alkalmasak.
Daralás, préselés, erjesztés - a jó bor titka
Nem szabad elmulasztani a zagy (azaz a megdarált szőlőbogyó) kénezését, mert ezzel fertőtlenítjük a mustot és megakadályozzuk a káros penészgombák elszaporodását. Száz kg zagyhoz keverjünk 20 g (azaz 2 dkg) kristályos borként. Ha a must erősen penészes szőlőből származik, akkor ezt a mennyiséget akár 100 g-ig is fokozhatjuk anélkül, hogy a kezelésnek a borra bármilyen mellékhatása lenne.
A zagyot kétszer préseljük, és az első préselésből származó színmustot lehetőleg külön erjesszük ki, mert ez a legértékesebb. A túlságosan erős préselés több mustot eredményez ugyan, de rontja a bor minőségét. Száz kg szőlőből 68-72 liter mustra számíthatunk.
Az edényekben mintegy 10%-nyi erjedési űrt kell hagyni, nehogy a must a zajos erjedés során az edényből kicsorduljon!
Ezek a szőlőszüret legalapvetőbb szabályai. Aki ezeket betartja, az kellemes, friss, illatos, egészséges bort készíthet.
Forrás: balintgazda.hu
Fotó: bien.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Védjük a gyökereket az Agrováció termékével
A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.
AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?
Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatEladó John Deere 8345R e23 ILS 2020-as évjáratú traktor
69 900 000 HUF
+ áfaEladó használt MetalFach N267 szervestrágyaszóró
4 990 000 HUF
+ áfaTöbb mint 1.100 hirdetés 102 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés