Több százezer magyar honpolgárnak van legalább néhány tőke szőlője, ezért igen sok embert érdekel az, hogy miként időzítse a szőlő szüreti munkáit. Korán szedje le a szőlőt, hogy megmentse a darazsak, a rigók és a seregélyek kártételétől, a rothadástól, vagy a jobb minőség reményében késleltesse a szüretet?

A szüret előtt nem árt próbaszüretet végezni a szőlősben. Ez abból áll, hogy leszedünk két kiló, átlagosan érett szőlőt, burgonyanyomón átpréseljük, a mustot fehér vásznon átszűrjük, majd pedig mustfokolóval megmérjük a cukortartalmát. Ebből megállapítjuk, hogy a must hány százalék cukrot tartalmaz. Ha a cukortartalom eléri a 20 százalékot, a bor alkoholtartalma már eléri a 12 százalékot, ami már ideálisnak mondható, így a szüret megkezdhető.

Mustfokoló a szaküzletekben beszerezhető, de kell hozzá egy mérőhengert is vásárolni. Igaz, a mérés akár egy befőttes üvegben is elvégezhető, de akkor sok must kell hozzá. Ügyelni kell a mérés során a must hőmérsékletére, mert a hideg mustban a fokoló a valóságosnál több, a melegben pedig kevesebb cukrot mutat ki. Nem szükségtelen tehát a kiegészítő táblázat használata.

Hogyan készüljünk fel a szüretre?

Nagyon fontos a pince és az erjesztő edények gondos előkészítése. Az eredményes borászkodás alapja a tisztaság, ezért a pincét idejében, alaposan ki kell takarítani. Ne maradjon benne semmi romlékony anyag (tárolt sárgarépa, gyümölcs, burgonya stb.). A falakat söpörjük le, meszeljük ki, alaposan szellőztessünk! A szüreti edényeket mossuk ki! Nagy segítséget jelentenek a műanyag tölcsérek, vödrök, kádak, amelyek könnyen tisztán tarthatók. A faedényeket jó előre be kell áztatni, mert a tavalyi szüret óta kiszáradtak.

A gondos szőlősgazda a hordókat egész éven át ápolgatja, rendszeresen kénezi. Most még egyszer át kell a hordókat vizsgálni: a jó hordókat ajánlatos hideg vízzel megtölteni, majd egy-két nap múlva kiüríteni belőlük a vizet, kicsepegtetni és lekénezni. Erre a célra hektoliterenként egy szál kénlapot égessünk el bennük. A penészes hordókat először trisós forró vízzel öblítsük át állandó mozgatás közben, azután többször töltsük meg hideg vízzel! A beteg, penészes hordót a szagán kívül arról lehet e legegyszerűbben felismerni, hogy benne a kénlap nem ég el, elalszik.

A szőlőszemekből kipréselt szőlőlé, más néven a must, kifejezetten egészséges ital és nem mellesleg, ennek erjedéséből készül a bor
 

Kisebb mennyiségű mustot eredményesen lehet erjeszteni üvegballonban vagy demizsonban is. Ezeket ugyancsak gondosan ki kell mosni a megtöltésük előtt. A műanyag edények, kannák a must erjesztésére nem alkalmasak.

Daralás, préselés, erjesztés - a jó bor titka

Nem szabad elmulasztani a zagy (azaz a megdarált szőlőbogyó) kénezését, mert ezzel fertőtlenítjük a mustot és megakadályozzuk a káros penészgombák elszaporodását. Száz kg zagyhoz keverjünk 20 g (azaz 2 dkg) kristályos borként. Ha a must erősen penészes szőlőből származik, akkor ezt a mennyiséget akár 100 g-ig is fokozhatjuk anélkül, hogy a kezelésnek a borra bármilyen mellékhatása lenne.

A zagyot kétszer préseljük, és az első préselésből származó színmustot lehetőleg külön erjesszük ki, mert ez a legértékesebb. A túlságosan erős préselés több mustot eredményez ugyan, de rontja a bor minőségét. Száz kg szőlőből 68-72 liter mustra számíthatunk.

Az edényekben mintegy 10%-nyi erjedési űrt kell hagyni, nehogy a must a zajos erjedés során az edényből kicsorduljon!

Ezek a szőlőszüret legalapvetőbb szabályai. Aki ezeket betartja, az kellemes, friss, illatos, egészséges bort készíthet.

Forrás: balintgazda.hu

Fotó: bien.hu

További híreink

Rendkívül kártékony rovar, az őszi sereghernyó lehetséges megjelenéséről jött figyelmeztetés

2024.12.03.

Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) az amerikai kontinens melegigényes őshonos faja, amely kiemelten veszélyes zárlati károsítóként szerepel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) A1-es karanténlistáján.

13 éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

2024.12.03.

Az idei november középhőmérséklete a legalacsonyabb volt 2011 óta. Emellett ez volt az első hónap 2023 májusa óta, amelynek középhőmérséklete országos átlagban az éghajlati normál alatt maradt.

Az aszály hatásai ellenére is lesz elég magyar karácsonyfa az idén

2024.12.03.

Az aszály ugyan megviselte a fiatal ültetvényeket, mégsem kell hiányra számítani fenyőfából a karácsonyi időszakban.

Több változás lép életbe az adótörvényekben

2024.12.03.

Az Országgyűlés elfogadta és kihirdette a 2024. évi LV. törvényt, amely számos adótörvény módosítását tartalmazza.

Tudja, mióta nem érkezett uniós forrás Magyarországra?

2024.12.03.

Június 26-a óta Magyarország nem kapott újabb európai uniós támogatást, bár a 2021–2027-es pénzügyi ciklusban hazánknak járó 21,8 milliárd eurós keret 56 százaléka jelenleg hozzáférhető.

Karácsony közeledtével nem haszontalan tudni, melyek lettek az Év Szaloncukra 2024 díj legjobbjai

2024.12.03.

Az idei fődíjat a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor érdemelte ki.

Partnerhírek
Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás