Nagyszabású eseményre készül a Fliegl Abda Kft. szeptember 21-én: nyitott napot rendeznek. A cég csapata Abdán gyárlátogatással, Lébényben pedig gyakorlati gépbemutatóval várja az érdeklődőket. Ez utóbbin a termékkínálat különböző eszközeit mutatják be működés közben, ASW letolókocsikat, ADS letolós trágyaszórókat, hígtrágya kijuttató, billentős, bálaszállító, átrakó pótkocsikat. Ezen kívül Magyarországon először lesz látható a 2017-es Agritechnica kiállításon ezüstérmes Fliegl Büffel rendfelszedő átrakókocsi. A rendezvényről, a Bábolnai Gazdanapokon kiállított eszközökről, a hazai és a nemzetközi géppiacról kérdeztük a cég vezetőjét, Ackermann Tamást.

Milyen gépeket mutattak be a közönségnek Bábolnán?

A sok gazdának elérhetetlen, nagy gépcsodák helyett mi mindig olyan gépeket állítunk ki, amiket a termelők a saját gazdaságukban is alkalmazhatnak. A cél az, hogyha valaki a standunkra néz, azt mondja magában; ezt el tudom képzelni a saját telepemen is. Például az ADS 60 trágyaszórónkat azért hoztuk ki, hogy a kisebb gazdaságok tulajdonosainak bemutassuk, nekik is készült elérhető letoló rendszerű trágyaszóró eszköz. A nagyobbak ebből már 1998 óta a piacon vannak, ezt a kisebb típust az elmúlt 5-6 évben fejlesztettük ki. Itthon még nem terjedt el, ám az exportpiacokon már sikeres: a Vajdaságban és Erdélyben is szeretik és használják a gazdák az eszközt, amit az 50-70-80 lóerős MTZ-kategória mögé lehet és érdemes akasztani. A mellette látható 6,2 m3-es tartálykocsi pedig szintén az 50-80 LE kategóriájú erőgépek mögé csatlakoztatható.

A Fliegl Abda Kft. cégvezetője, Ackermann Tamás beszélt a kiállított gépekről és a terveikről a Magro-nak - (Fotó: Magro.hu)

Gondoltak a nagyobb gazdaságok igényeire is?

A nagyobb méretű gazdaságokat megcélzó bálaszállító és billentős kocsik mellett fontos darab az átrakókocsi. Ezt ott javasoljuk használni, ahol a betakarítás kiemelten fontos munkaművelet, amire nagyon kevés idő jut. A kapacitáshiányt a gazdák sokszor további kombájn megvásárlásával igyekeznek megoldani. Általános, hogy az a jó gazda, aki, ha nem bírja 2 kombájnnal elvégezni a feladatot, vesz egy harmadikat. Ám nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás. Szerintem inkább a logisztikát érdemes fejleszteni: a szállítási géppark legyen hozzáillesztve a betakarításhoz. Ennek legyen az egyik fő láncszeme az átrakókocsi. Ez a kombájn és a közúti szállítóeszköz közötti kapocs, ami 2 kombájn mellé helyezve olyan teljesítmény elérését teszi lehetővé, mintha 3 kombájnnal aratnánk. Gazdaságilag egyértelműen megéri, mert az átrakókocsi bekerülési költsége 10-15 millió, a kombájné pedig bőven 30-40 millió felett van. Arányosítva, alacsony beruházási költséggel 30 százalékkal növelhető a betakarítási kapacitás.

Milyen eszközök a legnépszerűbbek a gazdák körében?

Az első 8 hónapban egyértelműen a bálaszállítók voltak a legkeresettebbek. Az abdai, magyar fejlesztésű különböző pótkocsikból 1200-1300 darabot gyártunk évente, ebből a nagyobb rész exportpiacra kerül, Magyarországon pedig 350-400 darabot vesznek meg belőlük. Hasonlóan kedvelt eszköz a 6-12 m3-es tartálykocsi, amit - talán meglepetésre - nem az állattartó telepekre visznek, hanem a logisztikai körbe beállítva a növényvédelem segítésére. Arra, hogy kiszolgálja vízzel a permetezőgépeket. Időt és energiát spórolnak a gazdának, ha nem a permetezőnek kell vízért mennie, így a gépkezelő több hasznos munkát tud végezni a földeken.

A Fliegl pótkocsijai a Bábolnai Gazdanapokon (Fotó: Magro.hu)

Fontos, hogy mi sosem egy pótkocsit adunk el, hanem hosszú távon építünk egy olyan logisztikai láncot, amivel jól megoldhatóak a gazdaságok feladatai.

Minden egyes logisztikai láncszemnek illeszkednie kell a gazdaság rendszerébe. Lényeges, hogy a beruházás ne csak egy ár alapján meghozott döntés, vagy egy szükségmegoldás legyen, hanem hasznosat adjon, vagy bővítse a már meglévő rendszert. A Fliegl Abda Kft. életében meghatározó mottó, az eladás után is törődik a termékkel és vevővel, magyar gyár és szerviz háttér áll a vevők rendelkezésére, és igyekszünk a lehető legjobban ellátni az agrárlogisztikai gépeket alkatrészekkel is.

A Fliegl ADS 60 trágyaszóró a kisebb gazdaságok tulajdonosainak készülő letoló rendszerű trágyaszóró eszköz (Fotó: Magro.hu)

Milyen programokkal várják a gazdákat a szeptember 21-i nyitott napon a Győr-Moson-Sopron megyei Abdán és Lébényben?

Tavaly, 2018-ban voltunk 25 évesek, ám a gyárban történő folyamatos beruházás, a csarnoképítések és -bontások miatt nem volt lehetőségünk megmutatni a gyárat. Idén viszont már adottak a körülmények ahhoz, hogy nyitott napot tartsunk a szakmának és a műszaki dolgok iránt érdeklődőknek. Élőben, működés közben lehet megnézni úgy a gépeket, ahogy a kiállításokon nem lehetséges. Speciális gépek is lesznek. Például olyan tartálykocsi, ami a hígtrágyát különböző injektorral közvetlenül a talajba juttatja, valamint letoló kocsira felszerelhető átrakó rendszerek, amelyek gabona, faapríték vagy siló átrakásra alkalmasak. Az átrakókocsik és bálaszállítók különböző fejlesztéseit is bemutatjuk, az abdai gyárlátogatáson pedig a látogatók megismerhetik annak a folyamatát, hogyan lesz lemezből Fliegl pótkocsi.

További információ és jelentkezés a rendezvényre az alábbi oldalon:

http://www.fliegl.hu/nyiltnap/

https://www.youtube.com/watch?v=csRs_EPDcRM

(x)

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás