A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. 2019-ben, amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi (Okcitánia) termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. A szervezet a 2021-es toulouse-i európai cirokkonferencián tartott kóstolót.

Az Ori-projekt két és fél éves munka eredménye, amelynek célja, hogy a gabonafélék bizonyos fokú hiányára megoldást találjon a dinamikus francia kekszpiacon - írta a Sorghum ID. „Elsődleges célunk a ciroktermesztés és a helyi élelmiszerek népszerűsítése a gazdák, a feldolgozók és a kutatóközpontok révén. Úgy gondoljuk, hogy a cirok nagyon fontos kérdés a takarmányozásban és az élelmezésben is” – mondta Mohamed Zellama.

Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe

Egészséges és felelős táplálkozás cirok alapon

Az Ori clean food (vagy smart food, azaz intelligens ételek) receptjeit kínálja: a megfogalmazásuk szerint olyan „tiszta” receptúrákat, amelyekben nincsenek tartósítószerek, színezékek, ízesítők vagy technikai adalékanyagok és magas tápértékkel rendelkeznek. A projekt összhangban van a 2010-ben alapított “One health/Egy egészség” koncepcióval, valamint a francia kormány fenntartható fejlődési célkitűzéseivel.

Az Ori megteremtője szerint „a ciroknak az ellenálló- és alkalmazkodóképességén keresztül agronómiai, de táplálkozási és ökológiai előnyei is vannak. Ez lehetővé teszi, hogy „valódi” élelmiszert fejlesszünk ki, miközben tiszteletben tartjuk a környezetet. Ez az elkötelezettség kiterjed a csomagolás kialakítására is, ami alapvetően fontos kérdés, és minden környezettudatos termék létrejöttében az átfogó folyamat részét kell képeznie.

A helyi termelés előmozdítása

A Tarn-Gers régióban biocirkot termelő két mezőgazdasági partnerrel együtt az Ori most arra törekszik, hogy a termőterület és a termelési teljesítmény növelése érdekében más régiókra is kiterjessze ellátási területeit. Mindezt annak érdekében, hogy előkészítse a szupermarketekben való termékmegjelenést, de célja, hogy a bio szaküzletekben és más kisebb értékesítési pontokon is megjelenjen. 

„Szeretnénk növelni a cirokból készült kekszek jelenlétét a régióban, hogy képesek legyünk minden fogyasztói igény kielégítésére” – közölte Mohamed Zellama.

A csoportdinamika felé

„Csoportdinamikát szeretnénk létrehozni, hogy a francia és európai szintű cirokágazati szereplők összekapcsolódhassanak, beszélgethessenek és termesztési, gyártási gyakorlatukban közeledhessenek egymáshoz. A transzverzális szemlélet, valamint a szakemberek és érdekek összekapcsolása révén a 2021-es toulouse-i cirokkonferencia ebben az értelemben igazi ugródeszkának bizonyult.”

A nagyon pozitív kezdeti piaci visszajelzések és a cirokkekszek általános etikai és étrendi előnyei iránti erős fogyasztói érdeklődés miatt úgy tűnik, hogy az Ori kekszek a jövőben új élelmiszeripari megoldások útját egyengetik - írták. A szakember cirokfogyasztásról szóló előadását ide kattintva lehet megnézni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás