A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. 2019-ben, amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi (Okcitánia) termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. A szervezet a 2021-es toulouse-i európai cirokkonferencián tartott kóstolót.

Az Ori-projekt két és fél éves munka eredménye, amelynek célja, hogy a gabonafélék bizonyos fokú hiányára megoldást találjon a dinamikus francia kekszpiacon - írta a Sorghum ID. „Elsődleges célunk a ciroktermesztés és a helyi élelmiszerek népszerűsítése a gazdák, a feldolgozók és a kutatóközpontok révén. Úgy gondoljuk, hogy a cirok nagyon fontos kérdés a takarmányozásban és az élelmezésben is” – mondta Mohamed Zellama.

Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe

Egészséges és felelős táplálkozás cirok alapon

Az Ori clean food (vagy smart food, azaz intelligens ételek) receptjeit kínálja: a megfogalmazásuk szerint olyan „tiszta” receptúrákat, amelyekben nincsenek tartósítószerek, színezékek, ízesítők vagy technikai adalékanyagok és magas tápértékkel rendelkeznek. A projekt összhangban van a 2010-ben alapított “One health/Egy egészség” koncepcióval, valamint a francia kormány fenntartható fejlődési célkitűzéseivel.

Az Ori megteremtője szerint „a ciroknak az ellenálló- és alkalmazkodóképességén keresztül agronómiai, de táplálkozási és ökológiai előnyei is vannak. Ez lehetővé teszi, hogy „valódi” élelmiszert fejlesszünk ki, miközben tiszteletben tartjuk a környezetet. Ez az elkötelezettség kiterjed a csomagolás kialakítására is, ami alapvetően fontos kérdés, és minden környezettudatos termék létrejöttében az átfogó folyamat részét kell képeznie.

A helyi termelés előmozdítása

A Tarn-Gers régióban biocirkot termelő két mezőgazdasági partnerrel együtt az Ori most arra törekszik, hogy a termőterület és a termelési teljesítmény növelése érdekében más régiókra is kiterjessze ellátási területeit. Mindezt annak érdekében, hogy előkészítse a szupermarketekben való termékmegjelenést, de célja, hogy a bio szaküzletekben és más kisebb értékesítési pontokon is megjelenjen. 

„Szeretnénk növelni a cirokból készült kekszek jelenlétét a régióban, hogy képesek legyünk minden fogyasztói igény kielégítésére” – közölte Mohamed Zellama.

A csoportdinamika felé

„Csoportdinamikát szeretnénk létrehozni, hogy a francia és európai szintű cirokágazati szereplők összekapcsolódhassanak, beszélgethessenek és termesztési, gyártási gyakorlatukban közeledhessenek egymáshoz. A transzverzális szemlélet, valamint a szakemberek és érdekek összekapcsolása révén a 2021-es toulouse-i cirokkonferencia ebben az értelemben igazi ugródeszkának bizonyult.”

A nagyon pozitív kezdeti piaci visszajelzések és a cirokkekszek általános etikai és étrendi előnyei iránti erős fogyasztói érdeklődés miatt úgy tűnik, hogy az Ori kekszek a jövőben új élelmiszeripari megoldások útját egyengetik - írták. A szakember cirokfogyasztásról szóló előadását ide kattintva lehet megnézni.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás