Hirdetés
Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe
A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. 2019-ben, amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi (Okcitánia) termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. A szervezet a 2021-es toulouse-i európai cirokkonferencián tartott kóstolót.
Az Ori-projekt két és fél éves munka eredménye, amelynek célja, hogy a gabonafélék bizonyos fokú hiányára megoldást találjon a dinamikus francia kekszpiacon - írta a Sorghum ID. „Elsődleges célunk a ciroktermesztés és a helyi élelmiszerek népszerűsítése a gazdák, a feldolgozók és a kutatóközpontok révén. Úgy gondoljuk, hogy a cirok nagyon fontos kérdés a takarmányozásban és az élelmezésben is” – mondta Mohamed Zellama.
![](/public/agronews/an_article_inner/3589/49170d22ba43dd43571c4632ef997f56_1.jpeg)
Egészséges és felelős táplálkozás cirok alapon
Az Ori clean food (vagy smart food, azaz intelligens ételek) receptjeit kínálja: a megfogalmazásuk szerint olyan „tiszta” receptúrákat, amelyekben nincsenek tartósítószerek, színezékek, ízesítők vagy technikai adalékanyagok és magas tápértékkel rendelkeznek. A projekt összhangban van a 2010-ben alapított “One health/Egy egészség” koncepcióval, valamint a francia kormány fenntartható fejlődési célkitűzéseivel.
Hirdetés
Az Ori megteremtője szerint „a ciroknak az ellenálló- és alkalmazkodóképességén keresztül agronómiai, de táplálkozási és ökológiai előnyei is vannak. Ez lehetővé teszi, hogy „valódi” élelmiszert fejlesszünk ki, miközben tiszteletben tartjuk a környezetet. Ez az elkötelezettség kiterjed a csomagolás kialakítására is, ami alapvetően fontos kérdés, és minden környezettudatos termék létrejöttében az átfogó folyamat részét kell képeznie.
A helyi termelés előmozdítása
A Tarn-Gers régióban biocirkot termelő két mezőgazdasági partnerrel együtt az Ori most arra törekszik, hogy a termőterület és a termelési teljesítmény növelése érdekében más régiókra is kiterjessze ellátási területeit. Mindezt annak érdekében, hogy előkészítse a szupermarketekben való termékmegjelenést, de célja, hogy a bio szaküzletekben és más kisebb értékesítési pontokon is megjelenjen.
„Szeretnénk növelni a cirokból készült kekszek jelenlétét a régióban, hogy képesek legyünk minden fogyasztói igény kielégítésére” – közölte Mohamed Zellama.
A csoportdinamika felé
„Csoportdinamikát szeretnénk létrehozni, hogy a francia és európai szintű cirokágazati szereplők összekapcsolódhassanak, beszélgethessenek és termesztési, gyártási gyakorlatukban közeledhessenek egymáshoz. A transzverzális szemlélet, valamint a szakemberek és érdekek összekapcsolása révén a 2021-es toulouse-i cirokkonferencia ebben az értelemben igazi ugródeszkának bizonyult.”
A nagyon pozitív kezdeti piaci visszajelzések és a cirokkekszek általános etikai és étrendi előnyei iránti erős fogyasztói érdeklődés miatt úgy tűnik, hogy az Ori kekszek a jövőben új élelmiszeripari megoldások útját egyengetik - írták. A szakember cirokfogyasztásról szóló előadását ide kattintva lehet megnézni.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMultiva DiscMaster 400H+ tárcsa, félig függesztett, acéllemez hengerrel
10 675 000 HUF
Multiva DiscMaster 400+ tárcsa, függesztett, csőpálcás hengerrel
7 400 000 HUF
Hirdetés
Hirdetés