Gyakori kérdés, hogy a munkáltatónak kötelező-e munkaruhát biztosítania a munkavállalóknak, s hogy miben különbözik a munkaruha a védőruhától? A hatályos munka törvénykönyve nem ad fogódzót. Munkaruha lehet formaruha, egyenruha, mely inkább az egységes munkáltatói megjelenésnek, semmit a munkavédelemnek az eszköze. Ha ennek viselését a munkáltató előírja, az jogszerűnek minősülhet. Ha a munkavállaló munkaruhát kap, arra megfelelően kell vigyáznia. Ha ezt a kötelezettségét megszegi, az meg kell térítenie a károkat.

A védőruha a munkaruhával szemben egy munkavédelmi eszköz, mely a munkavállalót a fizikai, kémiai, biológiai veszélyforrásoktól védheti - írta az Adózóna. 

Gyakori kérdés, hogy a munkáltatónak kötelező-e munkaruhát biztosítania a munkavállalóknak, s hogy miben különbözik a munkaruha a védőruhától? A hatályos munka törvénykönyve nem ad fogódzót
Gyakori kérdés, hogy a munkáltatónak kötelező-e munkaruhát biztosítania a munkavállalóknak, s hogy miben különbözik a munkaruha a védőruhától? A hatályos munka törvénykönyve nem ad fogódzót

Ahhoz, hogy megállapítható legyen, kell-e a munkavállaló számára védőruhát biztosítani, a munkáltatónak munkavédelmi kockázatértékelést kell készítenie, illetve természetesen ismernie kell az egyéni védőeszközökről, illetve a biológiai veszélyforrásokról szóló rendeleteket. Nem minden munkakör esetében szükséges tehát védőruhát biztosítani, ott viszont igen, ahol az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelménye alapján szükséges.

Mi számít munka- és védőruhának?

A munkaruha fogalmát nem határozza meg a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.). A régi Mt., azaz az 1992. évi XXII. törvény még előírta, hogy munkaruhát akkor kell biztosítani, ha arra szükség van a ruházatnak a fokozott igénybevételtől, szennyezéstől való megóvása érdekében. A hatályos törvény értelmében nem kell munkaruhát biztosítania a munkáltatónak. Ha ezt különféle okokból mégis megteszi, annak feltételeit saját belső szabályozásában maga állapítja meg - írta az Ergonom.

Ahhoz, hogy a leglényegesebb előírásokról és a munkahelyi öltözetek juttatásának szabályairól beszéljünk, ismernünk kell a témához kapcsolódó legfontosabb jogszabályokat és rendeleteket. Hogy mik is ezek?

  • A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény;
  • A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény;
  • Az egyéni védőeszközökről és a 89/686/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/425 rendelete;
  • A munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet;
  • A biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendet.

Ha megvannak azok a jogi szabályozások és normák, melyek a témát körülölelik, érdemes tisztában lenni a különböző munkahelyi öltözetek jelentésével és fogalmaikkal.

Egyenruha: a szervezet és a tevékenység egyidejű felismertetését szolgálja (pl. rendőr, tűzoltó). Az egyenruha jellemző viselet a fegyveres testületek és más hivatalos szervezetek körében, de gyakran keveredik a formaruhával.

Formaruha: a szervezet arculatának megjelenítését szolgálja. A munkáltató általában azért vezeti be, hogy az alkalmazottai jól észrevehetők legyenek, illetve a munkáltató láttassa az általa folytatott tevékenységet (pl. postás, pincér, légitársaságok alkalmazottai).

Termékvédő ruha: kifejezetten a gyártás, előállítás alatt lévő termék védelmére, valamint ezek szállítása vagy forgalmazása során azok tulajdonságainak megőrzésére szolgál.

Védőruha: másnéven egyéni védőeszköz, amely a munkavégzés során a munkavállaló egészségét, testi épségét veszélyeztető fizikai, kémiai, illetve biológiai károsító hatások ellen nyújt védelmet. Szabványok és normák által meghatározott védelmi képességgel rendelkeznek.

Munkaruha: a tevékenységből adódó fokozott idénybevételtől és szennyeződéstől óvja a munkavállaló saját ruházatát, vagy helyettesíti azt.

Elmondható, hogy a legtöbb magyarországi munkahelyen a fenti munkahelyi öltözetek közül leggyakrabban előfordulók a védőruha, mint egyéni védőeszköz és a munkaruha. Sajnos a mai napig sokakban téves feltételezések vannak e kettő öltözettel kapcsolatosan.

Megosztás

További híreink

Elfogadható-e, ha egy hektár cseresznyeültetvény évente átlagosan 8 ezer köbméter vizet használ fel?

2024.06.29.

A Cherry Tech 2024, a chilei cseresznyetermesztés legfontosabb technikai eseménye során az egyik legtöbbet vitatott téma a víz hatékony felhasználása és kezelése volt a cseresznyetermesztésben és általában a mezőgazdaságban. A „Víz: elérhetősége, kezelése és hatékony felhasználása a cseresznyetermesztésben” című fórumon a téma öt szakértője, Carlos Tapia agronómus és cseresznye-szaktanácsadó moderálásával osztotta meg véleményét, aggályait és a jelenlegi helyzet elemzését.

A nyári liliomok misztikuma: az igazi szépségek és a név kisajátítói

2024.06.29.

A kertészkedés világában kevés virág ragadja meg a figyelmet úgy, mint a liliom. Elegáns virágai élénk árnyalataikkal és finom szirmaikkal díszei a kerteket. Azonban ebben a botanikai csodaországban gyakran felmerül a zűrzavar. Sok kertészt zavarba hoz a liliomfajok sokasága, és néha összetévesztik más virágokkal. Merüljünk el a nyári liliomok birodalmában és fedjük fel valódi kilétüket a csak nevükben azonos „imposztorok” mellett.

Több mint 41 milliárd forint értékben érkeznek támogatások öntözésfejlesztésre

2024.06.29.

A Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati felhívásának keretében újabb 102 darab, mezőgazdasági termelők által megvalósítani kívánt projektet támogatnak több mint 41,4 milliárd forint értékben.

Irányváltásra van szükség az Európai Unió agrárpolitikájában a V4 agrárkamarái szerint

2024.06.29.

Az Európai Unió agrárpolitikájának jelentősen meg kell változnia, különben kilátástalan helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság – írták kommünikéjükben a V4 országok agrárkamarái.

Javult a magyar madárinfluenza helyzet, megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

2024.06.29.

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának következményeként dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást.

Fontos lenne, mégsem törődnek eleget a mezővédő erdősávokkal a gazdák

2024.06.28.

A mezővédő erdősávok számos madár, emlős és beporzó rovar számára nyújtanak élőhelyet, amelyek közvetve hozzájárulnak a mezőgazdasági termelés sikeréhez.

Partnerhírek
Partner

Folyamatosan fejlesztve megy előre és minden adódó lehetőséget megragad a NEOCONS Zrt.

2024.06.28.

Folyamatos fejlesztéseikkel mára a magyar takarmánypiac markáns szereplőjévé nőtte ki magát a NEOCONS Zrt., amely saját, egyedi receptúrák alapján készült termékein túl a világpiacon ismert és elismert termékeket kínál a takarmányipar és az állattenyésztés szereplőinek. Bódi Zsolt tulajdonos-vezérigazgató válaszolt a Magro.hu kérdéseire.

Partner

Új év, új kihívások a termelésben - az Isterra őszi búzák minden helyzetben megoldást jelentenek

2024.06.26.

Az elmúlt évek szántóföldi vetésszerkezete 2024-re némi visszarendeződést mutat. Jóval több kukorica (874 ezer ha) és leginkább szója (112 ezer ha) került elvetésre idén tavasszal, mint egy évvel korábban. Ez a szója esetében soha nem látott területnövekedés, közel megduplázódott az előző évhez képest. Az őszi búza vetésterülete 18%-kal csökkent. Nem véletlen, hiszen a tavalyi év értékesítési problémái sokakat megrémítettek. Mindezek azt mutatják, hogy a gazdák gyorsan reagáltak, és a biztos értékesíthetőség volt a legfontosabb szempont, többek között ezért döntöttek sokan a szója mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard X-Flow 28 és 34

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Interbene 46 átrakókocsi

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás