Ugyan az átlagos üzemméret keveset mond el a tényleges földhasználat arányairól, mégis igaz, hogy Csehországban vannak Európa legnagyobb birtokai. Magyarország nagygazdái Európában a kisebb földbirtokosok közé tartoznak. Az átlagos birtokméretek szerint nem tűnhet soknak a csehek 133 hektárja, de ha figyelembe vesszük, hogy az uniós átlag mindössze 16 hektár, akkor már egyértelműbb a nagyságrendbeli különbség. Az Eurostat adatai alapján a legtöbb 50 hektárnál nagyobb gazdaságot Luxemburgban (52 százalék), Franciaországban (41 százalék), Nagy-Britanniában (39 százalék) és Dániában (35 százalék) találni. Ám a legnagyobb üzemekkel Csehország rendelkezik egész Európában. Az Agrárszektor anyagát szemléztük.
Az Eurostat adatai szerint Csehországban vannak Európa legnagyobb földbirtokosai
A birtokkoncentráció a világon mindenütt meglévő jelenség, viszont az egyes országok földpolitikája lényegesen befolyásolja ennek ütemét. Például a 2004-ben csatlakozott visegrádi országok közül Szlovákiában van a legliberálisabb szabályozás: mind a természetes, mind a jogi személyek szabadon vásárolhatnak földet. Tekintet nélkül arra, hogy hazai, vagy külföldi tőkéről van-e szó. Lengyelországban és Csehországban az utóbbira csak annyi a korlátozás, hogy az adott cégben a külföldi tőkének kisebbségi tulajdonosként kell jelen lennie. Magyarországon viszont a jogi személy sem belföldi, sem külföldi tőkével nem szerezheti meg a föld tulajdonjogát.
Az átlagérték nagyon elfedi a piacra termelő üzemek tényleges méretét, Magyarországon például az adatok szerint 9,5 hektár az átlagos gazdaságméret.
Csehország nagyobb méretű birtokokkal csatlakozott az unióhoz, mint Lengyelország. A cseh miniszterelnök, Andrej Babis milliárdos Magyarországon is ismert. A portál szerint az agrárholdingja, az Agrofert 2017-ben 14 millió eurós uniós támogatást zsebelt be. Az erőteljes koncentráció az egész cseh mezőgazdaságra jellemző: az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és ők birtokolják a tehénállomány 70 százalékát.
Az EU legszélsőségesebb birtokszerkezetével Románia rendelkezik
Az unióban nyilvántartott gazdaságok egyharmada ebben az országban műveli a földet, 92 százalékuk (3,1 millió gazda) kevesebb, mint 5 hektárt. Az 50 hektárnál nagyobb farmok részaránya csupán 0,5 százalék az országban, de ezek használják az ország mezőgazdasági területének 51 százalékát.
Ekkora az átlagos magyar gazdaságméret
Magyarországon a cikk szerint 365.000 üzem műveli a 4,7 millió hektáros mezőgazdasági területet, de ebből csak 7800 a társas vállalkozás. 50 hektár feletti üzemmérete mindössze 16.000 gazdaságnak van az egész országban, ezek egynegyede céges formában, háromnegyede egyéni gazdaként műveli a földet. A birtokméretek a társas vállalkozásokban lényegesen nagyobbak. 1000 hektár feletti gazdasággal rendelkező egyéni gazda csak négy darab akad Magyarországon, míg a 2500 feletti kategóriában egy sem. Ezzel szemben 61 olyan cég is jelen van az országban, amelyek átlépik ezt a méretet.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás