A legtöbben szeretjük otthonunkat szebbnél szebb növényekkel feldobni, ám a szépségnek ára van. Fontos, hogy odafigyeljünk: minden virágunknak biztosítsuk a megfelelő feltételeket – itt például a fényre, hőmérsékletre, vízre, talajra, tápanyagokra és a betegségmegelőzésre kell gondolni.

De hogyan tarthatjuk ezeket a szempontokat szem előtt úgy, hogy ne kelljen hosszú órákat a növényeink gondozásával eltölteni? Nehezen hihető, de léteznek olyan megoldások, amelyeknek köszönhetően gyönyörű, egészséges zöldjeink lehetnek, ráadásul nem is kell olyan sok energiát belefektetnünk.

A legegyszerűbb, amit tehetünk, ha az ujjunkat vetjük be az ellenőrzéshez: nyomkodjuk meg a talajt, és ha érezzük, hogy száraz a felső réteg, és nem süpped bele az ujjunk, akkor már adhatunk hozzá vizet (Fotó: Pixabay)

Minden élőlény számára fontos, hogy egészséges legyen, a növények esetében azonban rajtunk is múlik, hogy milyen állapotban lesznek. Emellett persze az sem elhanyagolható, hogy lehetőleg költséghatékonyan tudjuk ápolgatni őket. Bár elsőre nehéznek tűnhet, hogy ennyi mindenre oda kell figyelni, ám ha becsülettel tesszük a dolgunkat, akkor pikk-pakk belejövünk, legyen szó bármilyen virágról. A balconygardenweb egy csokorba gyűjtött néhány egyszerű, ám annál tutibb tippet, amikkel garantáltan szép, hatékony munkát végezhetünk. Ezeket az agrarszektor.hu Kiskertbloggere adta közre.

Ne öntözzünk túl!

Az egyik legtöbbször elkövetett hiba az, ha túllocsoljuk a növényeinket. Bár télen kevesebb vizet igényelnek, figyeljünk mindig oda arra, hogy az adott növénynek mekkora a vízigénye – ezt szinte egy pillanat alatt megnézhetjük akár az interneten is. A legegyszerűbb, amit tehetünk, ha az ujjunkat vetjük be az ellenőrzéshez: nyomkodjuk meg a talajt, és ha érezzük, hogy száraz a felső réteg, és nem süpped bele az ujjunk, akkor már adhatunk hozzá vizet. 

Gondolkozzunk, mielőtt cselekszünk!

Fontos, hogy gondoljuk át azt, hogy mit is akarunk pontosan. Mindig legyünk körültekintőek, hogy milyen virágokat, zöldeket szeretnénk, és nézzünk utána, hogy azoknak milyen igényeik vannak.. Például ha kicsit árnyékosabb az otthonunk, és nem szűrődik be rendesen a fény, ne válasszunk olyan növényt, ami sok napfényt igényel – ezért kell tervezni.

Frissítsük a talajt!

Az egészséges talaj elengedhetetlen a növények számára, ha tutira szeretnénk menni, akkor kicsit érdemes felturbózni. Ezt könnyen megtehetjük, például adjunk hozzá fenyőkérget, komposztot vagy éppen trágyát. Meg is forgathatjuk havonta egyszer, így nem fog megkeményedni, és több oxigént biztosíthatunk a gyökereknek.

A talaj táplálása nagyon lényeges, ezért próbáljunk meg minél jobb minőségű, természetes anyagokat hozzáadni, amíg növekednek vagy virágoznak. Mindig nézzünk utána az adott szobanövény pontos trágyázási igényeinek. 

Figyeljünk a páratartalomra!

Ha túl száraz az otthonunk, akkor jó módszer, ha egy lapos kerámiatálra kavicsot szórunk, majd erre állítjuk a növényeket, és a kavics közé vizet töltünk. Így növelhetjük a növény körüli páratartalmat, és már meg is oldottuk a problémát.

Ne feledjük a szellőztetést!

Könnyen előfordulhat, hogy egy-egy növénynek több szellőzésre van szüksége a többi társánál, de általánosságban elmondható, hogy friss levegő mindnek kell. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg az ablak vagy az ajtó közelében legyenek, ahol biztosan elég friss levegőt kaphatnak. 

Napfény 

Minden szobanövénynek napfényre van szüksége a növekedéshez és a fotoszintézishez, de a különböző virágoknak eltérő mennyiségű fény kellhet. Mielőtt megvásárolunk egy virágot, mindenképpen nézzük meg, hogy mennyi napfényt igényel, és aszerint helyezzük el a lakásban is. Hetente meg is forgathatjuk őket, így minden rész egyenletesen juthat fényhez.

Nemcsak az embereknek fontos a tisztaság

Bent a szobában könnyen rárakódhat a por a levelekre, ezért érdemes egy tiszta, nedves ronggyal rendszeresen letörölgetni.

Fontos, hogy sose vásároljunk túl nagy edényeket, mert nem teszünk jót a növénynek (Fotó: Pixabay)

Válasszunk megfelelő cserepet!

Ha megvettük a növényünket, akkor eljött az idő, hogy kiválasszuk a cserepet is. Eleinte vélhetően kisebbet kell választanunk, de figyeljünk arra, hogy ahogyan növekszik a növény, úgy cseréljük a cserepet is. Fontos, hogy sose vásároljunk túl nagy edényeket, mert nem teszünk jót a növénynek.

Mondjunk búcsút a régi, száradt részeknek!

Jó formát adhatunk a növényeknek, ha megszabadítjuk a régi, haldokló levelektől, ezzel pedig fel is gyorsíthatjuk az új növekedését.

Küzdjünk meg a kártevőkkel!

A kártevők bent is megkeseríthetik a mi és növényeink életét, ezért a megfelelő védelem elhagyhatatlan. A megelőzés lehet a kulcs, ezért mindig ellenőrizzük a zöldjeink, virágaink szárát, leveleit, virágait és a talajt is. Tipp: levéltetveknél a legkézenfekvőbb módszer a mechanikai tisztogatás, amikor enyhén szappanos vízzel lemossuk a növény fertőzött részeit. Az erősen fertőzött részeket egész egyszerűen vágjuk le a növényről. 

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás