Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy az elültetett magokból szárba szökkenésnek indult növényke távolról sem az lett, mint amire számított. Még akkor sem, ha a virágföldet szaküzletben vásárolta. Ugyanis ezekben a virágföldkeverékekben is jócskán akad mag. A legtöbb esetben gyom.

Kertészetekben és boltokban vásárolt 20 literes virágföldeket vizsgáltak a Debreceni Egyetem kutatói. Tizenegy gyártmányból vettek mintát, volt köztük sok magyar, de német és litván eredetű is.

Európába betelepült, telepített növényfajok is kikeltek a virágföldből, mint a mára szinte kiirthatatlanná vált invazív disznóparéj, betyárkóró, egynyári seprence, magas aranyvessző (Fotó: Pixabay)

Egy liter virágföldben: 6 növényfaj, 13 csíraképes mag

Az eredmény meghökkentő. A kertészeti virágföldek globális kereskedelme során sok száz vagy akár ezer kilométerre is elvihetnek a földekkel olyan magvakat, amelyekből invazív gyomflóra is kialakulhat a messzi tájakon.

A kutatási eredményeket a Science of the Total Environment folyóirat alapján a szabadfold.hu ismertette. Ebből kiderült, hogy egy liter virágföldben átlagosan 6 különböző növényfaj 13 csíraképes magja található. Vagyis az emberiség évente sok milliárd magot terjeszt ezen az úton, aminek a természetvédelmi és ökológiai következményei még nem ismertek.

A földkeverékekben Litvániából és Magyarországról származott a tőzeg, amit németországi, magyar és szlovák virágföldüzemekben használtak fel. Volt keverék, amibe guanó, komposzt és állati eredetű fermentált trágya is került.

A földkeverékekből számos növény kelt ki. Ezek között találtak kontinensünkön honosakat, mint a kövér porcsin, pásztortáska, kakaslábfű, békaszittyó, egynyári pernye.

Kiirthatatlan fajok is kikeltek

Csakhogy számos olyan nem honos, már évtizedek, évszázadok óta Európába betelepült, telepített növényfajok is kikeltek a virágföldből, mint a mára szinte kiirthatatlanná vált invazív disznóparéj, betyárkóró, egynyári seprence, magas aranyvessző.

Az egyes gyártók földjei között nagy különbségek voltak a gyommagvak számát illetően. Azokban a földekben volt a legtöbb mag, amelyek állati trágyából származó komposztot is tartalmaztak. Illetve a magtartalom nagyban függött az alkalmazott gyártástechnológiától is.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás