Az őszi vetésű növények az erőteljes kora tavaszi megindulás után, a szokásosnál hidegebb idő miatt, mostanra kicsit késésben vannak a fejlődésben, de az állományok összességében ígéretesek. A tavaszi vetések pedig mostanában fejeződnek be. A következő hetek szántóföldi teendőit Dr. Varga Zsolttal, a Valcum Agro Kft. termékmenedzserével beszéltük át.

Mit lehet jelenleg látni a repceállományokban?

A Valcum Agro tevékenységének fókusza miatt elsősorban a Nyugat-Dunántúlra van mélyebb rálátásom. Itt a repce virágzása egy kicsit megcsúszott az időjárás miatt. Bár a tavasz elején korán beindult a természet, március végére, április elejére a hideg visszavetette ezt a fejlődést. A húsvéti fagyok hatására a repceszárak néhol hasadtak. Mostanra a repcék zöme 75-80 százalékos teljes virágzásban van.

Egyébként az időjárás összességében nagyon kedvezően alakult az őszi vetésű növények számára. A csapadékos, hűvösebb idő jó állapotú állományokat eredményezett, a kijutatott tápanyagok, fejtrágyák tudtak hasznosulni. Másrészt viszont a sok csapadék kedvez a betegségek kialakulásának, tehát a növényvédelemre oda kell figyelni.

Dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. termékmenedzsere

A repcében a becőormányosok betelepedése, rajzása elkezdődött, tehát most a virágzásban a gombaölő szeres kezelés mellett a rovarölő szereknek is helye van. A terméskilátások abszolút pozitívak, de a szklerotíniás, fómás fertőzések még előttünk állnak.

Hol tartanak a kalászosok?

A kalászosok állapota országrészenként, de akár táblánként is különböző. Láttam már kalászolt árpát, de visszamaradottabbat is, a fajtától és a vetésidőtől függően. Összességében szépek az állományok: egyöntetűen dúsak, jól bokrosodtak, a terméskilátások abszolút jók. És ugyanezt tudom elmondani a búzákról is. Az áprilisban lehullott csapadékmennyiség nagyon kedvezett a kijuttatott fejtrágyák bemosódásának és tápanyaghasznosulásnak. Itt is ígéretesen indul az idei év termést tekintve.

Mire érdemes figyelni a repce-, illetve kalászostermelőknek az elkövetkezendő hetekben?

A repce esetében gyakorlatilag befejeződött a DR GREEN technológia, bár a virágzást követően, a becő kialakulás időszakában, még lehetőség van egy kezelést kijuttatni hidastraktorral a gombaölő szerrel és/vagy rovarölő szerrel egy menetben. Itt a DR GREEN Quality készítményünket javaslom 2 kg/ha dózisban kijuttatni, annak foszfor- és káliumtartalma miatt. Ezzel a becőben kialakuló magoknak a minőségi és mennyiségi tulajdonságait, illetve a későbbi hozamot tudjuk támogatni.

És mi a javaslatuk a kalászosok esetében?

A búzánál már a zászlóslevél fejlődik, viszont kórtani problémák jelentkezését látom. Főleg a sárga rozsdával lehet találkozni, a csapadákos időjárás miatt, a fajta érzékenységtől függően. Ezekben az állományokban, gombaölő szerrel egy menetben most DR GREEN Energy készítményt is érdemes kijuttatni 2 kg/ha-os dózisban, illetve ha valaki nem juttatott ki megfelelő mennyiségű mikroelemet, akkor emellé még a DR GREEN Gabona-t javaslunk kipermetezni 1 kg/ha dózisban.

A kalászvédelem szakaszában pedig, a fuzárium ellen védekezéskor szintén a DR GREEN Quality 2 kg/ha-os dózisának magas foszfor- és káliumtartalma jelentheti a megoldást, annak minőségjavító, a keményítő- és sikértartalomra gyakorolt pozitív hatása miatt.

Térjünk most át a kapásnövényekre, amelyek vetése még tart vagy éppen befejeződött. Itt mire hívná fel a gazdálkodók figyelmét?

A napraforgó és kukorica vetése még folyik, mert a sok csapadék a munkálatokat egy kicsit kitolta. A hőmérséklet emelkedésével várhatóan gyorsabb és egyöntetűbb lesz a csírázás. Ezeknél a növényeknél első körös kezelésként a DR GREEN Startot javasoljuk, annak nitrogén- és magas foszfortartalma miatt, ami a gyökérképződésre, a gyökértömeg kialakulására jelentős hatást gyakorol. A benne lévő 12 % nitrogén pedig a vegetatív részek fejlődését segíti. Ezt érdemes kiegészíteni, még egy folyékony nitrogénoldattal. A DR GREEN Start készítményt a kezdeti stádiumban kijuttathatjuk akár egy posztemergens gyomirtással egymenetben is.

A második kezelésre pedig a kukorica 12-14 leveles stádiumában a DR GREEN Kukorica 2 kg/ha és DR GREEN Energy 1 kg/ha dózis kijuttatásával kombinációban.

A napraforgónál pedig, mivel az egy kimondottan bórigényes növény, a két gombaölő szeres védekezéshez javasoljuk a DR GREEN Olajos-t, ami egy komplex, mikroelem-tartalmú anyag, vagy pedig a DR GREEN Bór-t 2-2 kg/ha dózisban alkalmazni. A DR GREEN Bór egy nagyon magas bórtartalmú termék, ami a napraforgónak a bórigényét lombon keresztül teljes mértékben tudja támogatni.

Nem esett még szó a szójáról…

A Nyugat-Dunántúlon a szója is egy meghatározó növény, érdemes gondolkodni benne, hiszen egy motiváló támogatási rendszer áll mögötte. Másrészt kiszámítható is, mert ennek a felvásárlási ára ingadozott a legkisebb mértékben. 3-4 leveles állapotban a DR GREEN Startot javasoljuk, a készítmény minimális nitrogén- és magas foszfortartalma miatt. A mellékhajtások növekedésekor DR GREEN Olajos-t 2 kg/ha és DR GREEN Energy-t 1 kg/ha dózisban, a virágzás kezdetekor pedig ugyanezt a két készítményt 1-1 kilogrammos adagolással hektáronként.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás