Bár a múlt hét időjárása kifejezetten csapadékosnak számított az azt megelőző héthez képest, ezek az esők csak kevés helyen enyhítették számottevően a tavaszi szárazságot Magyarországon. Ráadásul az előrejelzésekben nyoma sincs annak a kiadós csapadéknak, amire májusban igen nagy szüksége lenne mind az őszi, mind a tavaszi vetésű szántóföldi növényeknek. A következő napokban hazánk nagy részén száraz, kora nyáriasan meleg időre van kilátás.

A Met.hu számolt be róla, hogy a mögöttünk álló hét időjárását egy hullámzó frontrendszer határozta meg, amely igen változékony időt hozott a térségbe. Többször, többfelé esett kis mennyiségű csapadék, majd a hét legvégén, vasárnap, a Szentgotthárd, Dunaújváros, Szolnok, Debrecen vonal tágabb környezetében 5 és 13 mm közötti mennyiség hullott. Ez ezen a száraz tavaszon már számottevő értéknek mondható. Az északi országrészben ekkor is csak 0-3 mm, délen pedig jellemzően 1 mm alatti mennyiség esett. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege így az ország nagy részén 5 és 10 mm között alakult, bár Győr térségében és az Alföld déli, délkeleti részén ezúttal is nagyon kevés esett.

A múlt hét kisebb esői után ezen a héten országszerte száraz idő várható - képünk illusztráció

Bár ahol csak kevés, vagy egyáltalán nem esett, ott a felső 20 cm nedvességtartalma továbbra sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 30 százalékát. A felső 50 centiméteren is javult valamelyest a helyzet az ország középső kelet-nyugat irányú tengelye mentén, attól északra és délre azonban sokfelé kritikusan száraz a talaj. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága az őszi-téli csapadék miatt még jónak mondható, bár ez is folyamatosan veszít nedvességtartalmából. A hőmérséklet térben és időben egyaránt igen tág határok között változott a múlt héten. A hét közepén jelentős, 10-15 fokos hőmérséklet-különbségek alakultak ki az ország északi, északnyugati és déli, délkeleti tájai között. Ez a különbség a hétvégére megszűnt, északon melegedés, délen lehűlés volt. Összességében azonban az elmúlt napokban 1-4 fokkal hűvösebb volt az idő a sokéves átlaghoz képest.

Árpa, búza, kukorica és repce

A szántóföldi növények közül az őszi árpa egyre többfelé virágzik, a búza zászlósleveles fenológiai fázisban, a repce pedig már elvirágzóban van. A kapás növények közül a kukorica 1-3 leveles, a napraforgó több területen már 2-4 leveles állapotú. Az állományok állapotát jelentősen befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. A rosszabb minőségű talajokon, ahol még ráadásul kevesebb is esett, vontatottan fejlődnek a friss kelések, a kalászosok levélzete sárgul, és a repce is kevés oldalhajtást hozott, hamar elvirágzott. A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet még jól jöhet egy nyári aszályos időszak során.

Szőlők, gyümölcsösök, akácosok

A gyümölcsfák és a szőlő kevésbé szenvedik meg a száraz idő hatásait. Virágzik az akác, a korai cseresznyén pedig már piroslik a gyümölcs. A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeken az április végére, május elejére vonatkozó állapotok azt mutatják, hogy a legzöldebb növényzet egyértelműen középhegységek erdeiben illetve a mostanában csapadékosabb nyugati, délnyugati tájakon van. A megelőző időszakhoz képest is ezeken a területeken nőtt az index értéke, az Alföld és a Kisalföld nagy részén alig figyelhető meg növekedés. Sőt, sokfelé csökkenés látható a zöld tömeg mennyiségében. Az anomália térkép csalóka képet mutat ilyenkor a vetésforgó miatt, de a Tiszántúl északi felén tapasztalható jelentős negatív eltérést nagyrészt a szárazság okozza.

Az előttünk álló héten a legtöbb helyen jellemzően napos száraz idő valószínű. A hét első felében a déli, délnyugati országrészben várható több felhő, és van esély némi csapadékra is. Bár több időjárási front is átvonul az ország fölött, a jelenlegi számítások szerint számottevő eső az ország nagy részén egész héten nem valószínű.

Ezt fokozza a hét közepén illetve vasárnap sokfelé megerősödő szél is. A hőmérséklet a hét eleji 23, 28 fokos maximum értékekről szerdától visszaesik pár fokkal, de a hét második felében is 20 fok körül, illetve kevéssel a fölött alakul majd. A minimum értékekben nagyobb visszaesés várható. Hajnalonként 10 fok alá hűl a levegő, de az északi, északkeleti fagyzugokban fagypont körüli értékek is lehetnek pénteken és szombaton.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás