Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 2007-2013-as időszakra. A támogatás összegének felét már ténylegesen ki is fizették és eddig összesen 220 ezer pályázó részesült az uniós forrásból. A még le nem kötött, ki nem fizetett támogatások kifizetésére pedig további két és fél év áll majd rendelkezésre. A régiókat tekintve a legtöbb nyertes pályázó észak-alföldi, itt a legtöbb pénz az állattartó telepekre jutott.
állattenyésztés
A következő, 2014-2020-as ciklusban is legalább ekkora összegre számíthat Magyarország, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára, V. Németh Zsolt elmondta, hogy az alábbi területek kapnak majd nagy hangsúlyt ebben az időszakban:

- állattenyésztés, - vízgazdálkodás és az öntözés, - nagy kézi munkaigényű ágazatok (pl: kertészet, népi hagyományőrzés, gyógynövény-termesztés), - élelmiszeripar fejlesztése.

Emellett a zöldítésre is nagyobb figyelmet fordít majd az EU, a területalapú támogatásoknál a forrás 30%-át (~80 euró/ha) csak a zöldítési kritériumoknak megfelelő gazdálkodók kaphatják meg. Aki nem felel meg a követelményeknek, a kapható összeg 70%-ához juthat csak hozzá. A zöldítés összetevői:
  • termény-diverzifikáció
  • ökológiai célterületek kijelölése
  • állandó legelő fenntartása.
Szükség is van a folyamatos fejlődésre, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis a magyar húzóágazatok egyike a mezőgazdaság lesz. Továbbá taglalta, hogy a keleti államokkal és a négy visegrádi országgal fontos lenne az együttműködés. Utóbbi már csak az EU-n belüli érdekérvényesítés szempontjából sem elhanyagolható tényező. Múlt héten írtunk a várható új vízgazdálkodási stratégiáról, de ez sajnos egyelőre a jövő zenéje. Szomorú statisztikák látnak napvilágot, és mindenki tudja, hogy az augusztusi eső nagyon későn érkezett. Július közepéig még kedvező volt a legtöbb szántóföldi növény számára a csapadékmennyiség, ezért mindösszesen 420 termelő (220 hektárra) igényelt öntözéshez vízjogi engedélyt; és a 2012-ben bevezetett könnyített feltételekkel igényelhető egynyári öntözéshez pedig csak 10 termelő (360 hektárra). Az okok érthetőek, a hektáronkénti mintegy 100.000 Ft-os üzemeltetési és egyéb költségek, illetve a földekig való öntözővíz eljuttatása miatt a legtöbb termék ára már nem fedezi ezeket a ráfordított összegeket.
bodza

Már a jövő héten megkezdődhet a magas antioxidáns tartalmú, és a piacon igencsak keresett magyar bodza nagy mennyiségű feldolgozása, melynek a levét szinte mindegyik európai országba exportáljuk. Az almatermelők kevésbé lelkesek, továbbra is a mennyiség- és méretbeli problémákra panaszkodnak, attól viszont nem kell tartani, hogy a hazai piac igényeit ne fedezné teljes mértékben a terméshozam.

Több mint 500 tonna bodza és több száz mázsa alma is eladó a Magro.hu piactéren. Emellett már borszőlőt és homoktövist is lehet kapni a többi zöldség- és gyümölcsféle között.

Előrejelzések szerint a húsipar szenvedi meg a leginkább az e-útdíjat. A levágásra szánt állatok szállítását azért érinti kellemetlenül, mivel a takarmány, növendékállat, és vágóállat többszörös szállítást jelent, így pedig az útdíj többszöröse terheli a költségeket. A húst összehasonlítva például az elektronikai cikkekkel, amelyek súlyra könnyebbek, mégis magasabb értéket képvisel belőlük 1 kg, mint 1 kg hús, így az útdíj arányaiban nagyobb mértékben terheli a húsipart. A legkedvezőbb üzletek megkötéséhez használja a Magro.hu piacterét, válogasson a több száz élő állat és a több mint 200.000 kg-nyi vágásra szánt állat közül ide kattintva! Pár napja már szamár ajánlat is található a piactéren. Nem kell aggódni az idei gabonatermést illetően, az egész EU-ban, és Magyarországon is meghaladja a tavalyi szintet a terméshozam. Hazánk, Bulgáriához hasonló mennyiséget, közel 5 millió tonnát takarított be. A kukorica és a napraforgó terméshozama nagy szóródást mutat, lesz, ahol egy hektárról 2 tonnát, valahol 8-at is betakaríthatnak majd. A Magro.hu-n az eladási és vételi ajánlatok alapján jelenleg a kukorica átlagára 46 901 Ft/t, a búzáé 45 471 Ft/t, a napraforgóé 127 962 Ft/t. Szakértőnk írása, a 35. heti gabonapiaci információnk hamarosan olvasható blogunkon. Több mint száz élő gabona ajánlatunk, és olaj- és ipari növény ajánlatunk mellett több ezer darab bála ajánlat található a takarmánynövény kategóriában. A 35. héttől kezdve pedig már erdőt is lehet vásárolni a piactéren az Egyéb kategóriában. A legfrissebb ajánlatokért keresse fel a Magro.hu-t, és győzödjön meg a saját szemével!   Forrás: hirado.hu, orientpress.hu, teol.hu, MTI, gazdasagiradio.hu, vg.hu, haon.hu

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás