Juhászok tüntettek a franciaországi Lyon főterén, ahová a nyájukat is magukkal vitték. A demonstrációval az új francia kormány ötéves farkasterve ellen léptek fel, mivel túl sok a farkastámadás mostanában az országban.

Franciaországban a farkas az 1940-es évek végére gyakorlatilag eltűnt, majd a kilencvenes évek elején jelentek meg újra vadon élő farkasok a francia Alpokban. Az állatok Olaszországból vándoroltak át. Aztán a természetvédő intézkedések hatására lassan nőni kezdett a franciaországi falka.

Nagy károkat okoz a francia juhászoknak a farkastámadás
Új feltételek a kármentesítéshez

A több farkas többet vadászott, és 2016-ban 10 ezer juh, birka, bárány vagy kecske végezte a ragadozó gyomrában. A francia kormány viszont a kártérítést mostantól feltételekhez köti. Csak akkor fizet egy, a farkasok által elejtett állatért, ha a tenyésztő megtett minden biztonsági intézkedést. Ilyen a nagy termetű juhászkutyák alkalmazása, és a nyájnak az éjszakára biztonságosan elkerített terület biztosítása. Ezekhez a költségekhez az állam eddig is 80 százalékban járult hozzá, ami így lesz a jövőben is. Ennek ellenére a tenyésztők elégedetlenek, ezért tüntettek Lyonban.

Úgy gondolják, hogy az állami támogatás nem elegendő, így veszteség éri őket. Számukra csak a nulla kockázat lenne elfogadható, és kilőnék a farkasokat.

A kormány inkább az állatok életét nem veszélyeztető riasztó eszközök alkalmazását támogatná a farkastámadás ellen. Ehhez jelentős pénzügyi támogatást is ad – írja a Le Figaro cikkére hivatkozva a hvg.huDe a tüntetők nem elégedettek a kormány lépéseivel, a tárgyalások jelenleg szünetelnek a kormány és az állattenyésztői érdekképviseletek között.

Mekkora egy farkastámadás valódi veszélye?
A környezetvédő szervezetek szerint a néhány százas farkaspopuláció jelenléte garancia a francia vidék biológiai sokféleségének megőrzésére. Ezért azt a pár ezer elejtett jószágot elviselhető áldozatnak tartják. A francia állattenyésztési üzlet milliárdos üzletág, ebbe beleférnek a farkasok – mondják a zöldek.

A legutóbbi, hitelesnek tartott számlálás alapján Franciaországban 350-400 farkas él vadon. Tavaly közel 10 ezer birkát, kecskét és juhot öltek meg, ami  a francia államnak 22 millió eurójába (több mint hatmilliárd forint) került. Ekkora volt volt a kártérítésekre, illetve a nyájak védelmére kiadott állami támogatások összege. A kormány mostani terve szerint jövő nyárig legfeljebb 40 farkas lőhető ki a veszélyeztetett régiókban.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás