A levélminta fontos segítség a tápanyag-kijuttatásról meghozott döntésben, de csak egy pillanatnyi állapotot mutat meg az adott növény kondíciójáról és beltartalmi mutatóiról. Viszont kifejezetten hasznos a tervezéskor, ha a gazda emellett egy 3-4 évnél nem idősebb talajminta-eredménnyel is rendelkezik. A FitoHorm programja képes a talaj- és a növényminta adatait együtt értékelni, és így a termelők részére jóval pontosabb ajánlást tenni – meséli Gyói Gábor. A FitoHorm területi szaktanácsadója a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán tart majd előadást a két növény okszerű, célzott, lombon keresztüli tápanyag-utánpótlásának fontosságáról.

Milyen terméstöbbletet hozhatnak a lombtrágyák a kukorica és a búza termesztésénél?

Nagyon fontos tisztázni, hogy a lombtrágyák nem csodaszerek. Mi nem tudunk azonosulni azokkal, akik ezt állítják a saját termékeikről. Egy levéltrágya vagy lombtrágya átlagos esetben 4-6 százalék terméstöbbletet, vagy minőségi pluszt eredményezhet a gazdálkodók számára. Tehát egy hektáronkénti 5-6 tonnás hozamú búza esetében nem tonnákról, hanem mázsákról van szó.

Gyói Gábor, a FitoHorm Kft. területi szaktanácsadója

A nemesítőházak szerint a genetikai potenciál fejlődésével évente 1 százalék javulás érhető el, ami valóban így is van, a kukorica és a búza terméseredmények igazolják ezt a növekedést. Ha pedig a gazda technológiai hibákat követ el, nem helyes, vagy nem okszerű tápanyagutánpótlást végez, akkor csökken a potenciál. A mi feladatunk, hogy kihozzuk a magból azt, ami benne van. Ezért törekszünk arra, hogy jó időben, a megfelelő fenológiai fázisban adjuk a növénynek a mezo- és a mikroelemeket. Fontos, hogy ezek hasznosulása a levélen keresztül jóval magasabb, mint a makroelemeké. A levélen keresztül 90 százalék feletti hatékonysággal szolgálható ki a növény mikro- és mezoelem-szükséglete. Ha pedig ezeket jól időzítjük, a fent említett 4-6 százalékos terméstöbblet akár 10 százalékig is elmehet.

Mit gondolnak tévesen a lombtrágyázással kapcsolatban a termelők?

A legtöbbször kétféle hibát követnek el a gazdák, mikor a lombtrágyázásra gondolnak. Az egyik típus még mindig ott tart, hogy nem lát különbséget a lombtrágyával kezelt és a kezeletlen állomány között. Ez érthető, mert 4-6, de akár 10 százalékos eltérést még akkor is rettentő nehéz észrevenni, ha a termelő az egész hetét a tábla mellett tölti a növényeket megfigyelve. Viszont a hiánybetegségek nagy része látens, lappangó módon keletkezik, és már csak a termés mérésénél jelentkezik az elvártnál rosszabb eredmény.

A Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozat idén is két helyszínen várja a gazdákat

Mit tehetnek a szaktanácsadók, hogy ez a helyzet javuljon?

A növényvédelmi és tápanyagutánpótlással foglalkozó szakembereknek fel kell zárkózniuk a gépészek mellé, akik már nagyon ügyesen használják a precíziós gazdálkodás vívmányait a gyakorlatban. Ezt kell elérni a növényegészségügyben és a tápanyagutánpótlás területén is. A lényeg, hogy azt, akkor, úgy és olyan mennyiségben kell kijuttatni, amit, amikor és ahogy arra a növénynek szüksége van. Erről részletesebben is beszélek majd az előadásomban a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatán Kaposváron és Debrecenben is.

Jöjjön el a IV. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatra, Kaposvárra 2019. december 12-én vagy Debrecenbe 2020. január 16-án, ahol az agrárszakma kiváló eladói számolnak be a kukorica és a búza termesztéstechnológiai újdonságairól, és adnak tanácsokat a korszerűbb és hatékonyabb termesztéshez. További információ és regisztráció a rendezvényre a konferencia hivatalos oldalán: https://www.magro.hu/konferencia/

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás