Különleges előadással ünnepelte az RAGT Vetőmag Kft. csapata az AGROmashEXPO fórum színpadán a 2019. évi RAGT Termelői Verseny győzteseit. A némajátékkal megvalósított színdarabban két kukoricatermesztő egy kocsmai fogadást kötött arra, hogy melyiküknek lesz jobb eredménye a betakarításkor. A programot zongoraszó és sok nevetés kísérte, a vetőmagos cég munkatársainak ismét sikerült emlékezetes produkciót nyújtaniuk a pódiumon. A fellépők között volt Szemerits Balázs fejlesztőmérnök is, vele beszélgettünk a kultúrprogram és a díjátadó után.

Hogyan kezdődött a karrierje az RAGT-nél?

Az első munkahelyemen 2 évig voltam országos lefedettséggel dolgozó vetőmagtechnikus. Az országot járva rengeteg kísérletet állítottam be, ami olyan alaptudást biztosított, amivel feljebb is lehetett kerülni. Mivel minden demokísérletnél ott voltam, megismertem az RAGT-hibridek minőségét, hiszen szinte minden versenyben az élen, vagy közvetlenül a mögött voltak. Nagy vágyam volt, hogy egyszer bekerüljek a csapatba, és szerencsére sikerült is egy megüresedő helyre felvételt nyernem. Fejlesztőmérnökként a kukoricával, a cirokkal, a napraforgóval és az őszi káposztarepcével foglalkozom.

Az óvári gazdász végzettségű Szemerits Balázs az RAGT Termelői Verseny díjátadója előtti előadáson - Fotó: Magro.hu

A közönségszórakoztató előadás és az ünnepélyes díjátadó után visszagondolva milyen tapasztalatai voltak az RAGT Termelői Versennyel kapcsolatban?

A versenyről minden téren pozitív visszajelzést kaptunk a termelőktől. Jól jelzi az elköteleződést, hogy a tavalyi 94-ről idén 115 főre nőtt a résztvevők száma. Továbbá az idei évben 27 hektár volt az átlag, amivel a termelők indultak. Ez 3105 hektárt jelentett, és ha összeadjuk, hogy 8,39 t/ha termésátlaggal végeztek, akkor hozzávetőleg 26 ezer tonnányi szemtermést kapunk. A színpadon is elhangzott, hogy sok termelő már 10 éve vesz részt a versenyben, tehát a mi vetőmagjainkat választja, aminek nagyon örülünk.

Hogy néz ki a versenyfolyamat a gyakorlatban?

A területi képviselőink meglátogatják a termelőket, és elhozzák tőlük a kitöltött nevezési lapokat. Ezeket feldolgozom, és egy táblázatban rendszerezem a rajtuk szereplő adatokat. A kollégáim a betakarítás kezdetekor kimennek a résztvevő területekre, és saját maguk bizonyosodnak meg róla, hogy a bemérés hivatalosan történik. A mérlegjegyek adatait összegezzük, majd a táblázatban 14,5 százalékos víztartalomra kiszámolva rögzítjük az eredményeket, így alakul ki a rangsor. A nevezőink 5 régióban és 2 kategóriában indulhatnak; a 15 aranykorona alatti és az afeletti kategóriákban.

Lontsák János ügyvezető igazgatót, az előadás megálmodóját köszönti az RAGT csapat előtt Pártai Lucia meteorológus - Fotó: Magro.hu

A 2020-as AGROmashEXPO-n köszöntött díjazottak visszanyerték a megvásárolt kukoricájukat. Mi lesz az idei megmérettetés nyereménye 2021-ben?

A terv szerint a legjobb eredményeket elérő gazdák futballmérkőzésekre mehetnek el: a 15 Aranykorona alatti kategória régiós győztesei részesei lehetnek egy magyar futballválogatott mérkőzésnek, amelyet egy helyszíni ebédmeghívás előz meg. A meccs után vigalmi szórakozásról és aznap éjjelre szállásról gondoskodunk. A 15 Aranykorona feletti kategória győztese pedig egy Bajnokok Ligája meccsre mehet el, itt a szállás és az utazás költségeit is mi álljuk.

A Fórum színpadon sorakoztak fel az RAGT Kukorica Termelői Verseny győztesei

Milyen volt a tavalyi év az RAGT szempontjából?

Az anyavállalatunk tavaly érkezett az alapításának 100. évfordulójához, amit kellőképpen megünnepeltünk. Júliusban ennek kapcsán vehettünk részt kollégáimmal együtt Franciaországban, a jubileumi rendezvényen. A 3 napos konferencián nívós előadásokon és kifejezetten erre az eseményre kialakított fajtakísérleti bemutatótéren mutatták be a világ RAGT-munkatársainak a cég újításait, a jövő hibridjeit. Nem szeretnék titkokat elárulni, de olyan hibridekkel és innovatív ötletekkel készülünk a termelőknek, hogy ismét érdemes lesz a vetőmagjainkat választani. Személy szerint szinte napi kapcsolatban vagyok a francia termékmenedzser kollégákkal, akik elmondták, hogy tavaly óriási aszállyal kellett megküzdeniük az ottani gazdálkodóknak, így a nemesítés is abba az irányba tart, hogy minél szárazságtűrőbb hibridekkel tudjunk előállni. Természetesen ez már a magyarországi stressztoleráns hibridkínálatban is megjelent. Az eladási számaink pedig azt mutatják, hogy a hazai termelők is egyre többet vesznek belőle.

Egyre többen választják a cirok vetőmagokat Magyarországon is. Mennyire erős a növény előretörése a hazai piacon?

Az időjárás mindig sarkalatos kérdés a mezőgazdaságban. Azt már tényként kell kezelni, hogy a klíma egyre melegszik, ebben a helyzetben pedig a cirok kiváló alternatíva lehet a szárazabb, kiéltebb vidékeken. Több helyen már sokkal jobb eredményeket hoz, mint a kukorica. Úgy gondolom, hogy stabilabb felvásárlópiac esetén még népszerűbbé válhat, a terményfelvásárló cégek pedig -elsősorban a KITE- már dolgoznak azon, hogy egyre nagyobb mennyiségben tudjanak cirkot felvásárolni a gazdáktól.

Ötletes némajátékot mutattak be az RAGT Vetőmag Kft. munkatársai a Hungexpo színpadán - Fotó: Magro.hu
A 2019-es RAGT Kukorica Termelői Verseny díjazottai és a terméseredményeik:

2020-ban is lesz RAGT Termelői Verseny, a részletekről és a versenyszabályokról a megyében illetékes területi kollégáknál lehet érdeklődni.

(X)

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás