Több táplálkozási irányzat is hirdeti, hogy a minél kevésbé feldolgozott zöldségek és gyümölcsök az egészségesebbek, sőt az a legjobb táplálkozás-élettani hatású, ha ezeket nyersen fogyasztjuk. Ám vannak olyan zöldségek, amelyek nyersen történő fogyasztása kifejezetten káros.Tartalmazhatnak az egészségünkre káros anyagokat, például, ha hőre bomlanak, akkor nyersen problémát okoznak.

Érdemes szót ejteni a gombákról – kezdi a téma kibontását a magyarmezogazdasag.hu cikke –, amelyek bár nem növények, mégis a zöldséges pulton találjuk őket az áruházakban. Sokan szeretik a gombákat nyersen is fogyasztani, ám ez nem mindig jó ötlet. Egy frissen leszedett termesztett gomba többnyire nem okoz gondot, de a természetben gyűjtött gomba nyers fogyasztásával ne is kísérletezzünk. Hiszen nem tudjuk mennyire friss, mi van rajta amit mosással nem tudunk eltávolítani…

A padlizsán vagy tojásgyümölcs szintén a burgonyafélék családjába tartozó szub­trópusi zöldségnövény. A burgonyához hasonlóan ezt is főzni vagy sütni kell (Fotó: Pixabay)

Elkerülhető a gombás ételmérgezés

Tehát ez esetben a főzés nem egyszerűen konyhatechnikai-gasztronómiai szempontból lényeges, hanem azért is, mert ezzel fertőtlenítjük az alapanyagot. Így elkerülhetjük a gombás ételmérgezés kialakulását.

A gombák esetén vannak nem ehető, ehető, de nem árusítható, valamint ehető és árusítható fajok. Az érdekesség az ehetőek kétféle csoportjában található, hiszen ha egyszer ehető, akkor némelyik miért nem árusítható? A magyarázat, hogy e fajok között van, ami után nem lehet alkoholt fogyasztani (vagy ha fogyasztunk, akkor már mérgező lesz), más fajok pedig csak megfelelő idejű hőkezelést követően ehetők. Tehát ezek a bizonyos feltételekkel fogyasztható fajok pont ezért nem árusíthatók, de aki gyűjtötte, az elfogyaszthatja, ha a feldolgozásakor, vagy elfogyasztásakor betartotta a szükséges szabályokat...

A burgonyával és a káposztafélékkel is érdemes vigyázni

A burgonyában lévő keményítő nyersen nehezen emészthető, aki így fogyasztja, puffadásra és emésztőrendszeri kellemetlenségekre számíthat. Főzve, vagy sütve a keményítő már nem okoz ilyen tüneteket. Egyáltalán ne fogyasszunk bezöldült, ráncos vagy más kihajtott burgonyát, ugyanis ebben ilyenkorra megemelkedik a szolanintartalom, ami egy számunkra mérgező vegyület. Helyileg izgatja a nyálkahártyát, de felszívódása után a központi idegrendszerre is károsan hat, nagy mennyiségben agyödémát, kómát, görcsöket okozhat.

A padlizsán vagy tojásgyümölcs szintén a burgonyafélék családjába tartozó szub­trópusi zöldségnövény. A burgonyához hasonlóan ezt is főzni vagy sütni kell.

A paradicsom is ezek rokona, de az érett, piros paradicsomok szolanintartalma csekély, ám ha találunk zöld részeket, azokat inkább vágjuk ki belőle.

A keresztesvirágúak azaz a karfiol, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hőkezelés után könnyebben emészthetőek, anélkül viszont kellemetlen panaszokat idézhetnek elő, például puffadást, gázképződést, gyomorfájást.

A spárgával nincs gond, de…

A spárgát is érdemes minimálisan megpárolni fogyasztás előtt. Itt azonban nem az a helyzet, hogy nyersen ártana, hanem kis párolást követően sokkal jobban hasznosítja szervezetünk a jobb felszívódás miatt a benne található vitaminokat és ásványi anyagokat.

Csírák és mikrozöldek

Így, a téli időszakban egyre többen fogyasztanak csírákat és mikrozöldeket. Ezekben rengeteg enzim, fehérje, rost, esszenciális zsírsav található, ám attól függően, milyen körülmények között lettek nevelve, lehet, hogy megtalálhatók bennük az E. coli vagy a Listeria monocytogenes kórokozók. Ezek gátolják a pajzsmirigy és az immunrendszer működését. Bár a mikrozöldeket és csírákat leginkább nyersen esszük, ám e kockázati tényező miatt a várandós nőknek, gyerekeknek és idős embereknek nem ajánlott vagy csak nagy körültekintéssel a nyers csírák és mikrozöldek fogyasztása.

A borsó és a babfélék csíráját hőkezelést követően lehet fogyasztani. Enélkül émelygést, hányást, hasmenést okozhat a benne található lektin, amely hőre bomlik, így viszonylag gyorsan fogyasztásra előkészíthetők ezek az alapanyagok is.

Nem annyira zöldségek, de óvatosan velük

A rebarbara sok oxálsavat tartalmaz, ami a szervezetben megköti a kalciumot, és elősegítheti vesekő kialakulását. Az oxálsav tartalmú növények fogyasztását ezért ne vigyük túlzásba.

A bodzabogyóban található szam­bu­nig­rintartalom nyersen fogyasztva gyomor-  és bélproblémákat okozhat. Hő hatására (például lekvárkészítés során) azonban ez is elveszíti mérgező hatását.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás