Sokan kedvelik az uborkát, de a boltokban egyre drágábban kínálják ezt az egészséges zöldséget. Szakértők szerint azonban egyszerűen lehet otthon is termeszteni és még nagy kert sem feltétlenül kell hozzá.

Közkedvelt zöldség a finom, friss és ropogós uborka, de sokaknak nem adatik meg kert hiányában, hogy saját termesztésű zöldségek fogyasszon. Pedig a bolti uborka drága, és kevésbé finom, mint a konyhakertben termesztett.

Finom íze mellett az uborka rendkívül egészséges zöldség. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat, továbbá kedvező hatással van a gyomor működésére is.

A saját termesztésű uborka sokkal finomabb, mint a bolti. Jó hír, hogy már egy zsák föld is elegendő az uborkatermesztéshez!
 

Akinek nincsen sok helye, az is könnyedén termeszthet nagy mennyiségben uborkát. Nincsen szüksége másra, csak egy 70-100 literes, strapabíró zsákra, amelybe föld és érett komposzt keverékét töltsük. A zsákot úgy kell elhelyezni, hogy az stabilan álljon, ne tudjon eldőlni, billegni. A termőfölddel töltött zsák közepébe egy másfél-2 méter magas karót szúrjunk, végébe egy szöget üssünk, ehhez erős madzagokat kössünk minden irányba, erre fut majd fel később az uborka.

A termőföldbe ezután vessünk uborkamagot. Ekkora zsákba nincs szükség 4-5 magnál többre. Néhány lyukacsos, műanyag csövet szúrjunk le a zsákba. Ezen keresztül öntözzük a növényeket. Meleg időben napi 2 öntözés javasolt, reggel és este.

Ezek után nincs más dolgunk, mint szorgalmasan öntözni a szépen fejlődő növényeket, növekedés közben a vezető kötelekre terelni őket és később leszüretelni a finom, friss uborkákat.

Tipp!
Érdemes több fajta uborkát termeszteni. A különböző fajták különböző időpontban hoznak termést, így nem történik meg az, hogy az összes uborka egyszerre érik be és csak néhány napon keresztül élvezhetjük a saját termesztésű zöldségünket.
 

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás