Az érintetteknek 2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük. A július 1-je után postára adott vagy e-papíron benyújtott fásításból tervezett fakitermelési bejelentések nem fogadhatóak el, ezért ezekben az esetekben a bejelentést meg kell ismételni a hivatal elektronikus felületén.

A vonatkozó előírás szerint 2024. július 1-től kizárólag a Nébih elektronikus felületén nyújthatóak be a fásításban tervezett fakitermelésekre vonatkozó bejelentések - közölte a hivatal.

Az érintetteknek 2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük
Az érintetteknek 2024. július 1-től a fásításban tervezett fakitermeléseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus felületén kell bejelenteniük

A folyamat menete

A kitermelni tervezett faanyag forgalomba hozatala esetén (ideértve az ingyenes átadást is) a bejelentőnek EUTR technikai azonosító számmal, azaz a faanyag kereskedelmi lánchoz tartozó tevékenységek végzésére vonatkozó regisztrációval kell rendelkeznie. Emellett a fakitermelésre vonatkozó bejelentés benyújtásához jogosult erdészeti szakszemélyzet ellenjegyzése is szükséges a bejelentő felületen - írták.

A Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül a fásításból történő fakitermelés jogosultja rögzítheti a bejelentést. Ugyanitt – szükség esetén – kiválaszthatja az ellenjegyzést elvégző jogosult erdészeti szakszemélyzetet. A fakitermelés jogosultja helyett természetesen meghatalmazott is eljárhat, azonban mindkét esetben érvényes, hogy a nyilatkozónak ügyfélkapuval kell rendelkeznie a bejelentés megtételéhez - fogalmaztak.

A július elsejét követően postán vagy e-papíron beadott fakitermelési jelentések az elektronikus ügyintézésről szóló törvény alapján hatálytalannak minősülnek, azokat ismételten be kell nyújtani a Nébih elektronikus felületén.

Az érintettek további információkat találnak a folyamatosan frissülő, bővülő aloldalon, ide kattintva.

Megosztás

További híreink

John Deere, Agco, CNH: küzdelem az alaposan lecsökkent eladásokkal

2024.08.29.

Az amerikai John Deere gépgyártó versenytársaihoz, az Agcóhoz és a CNH Industrialhoz hasonlóan a mezőgazdasági gépek iránti kereslet csökkenését tapasztalja. A John Deere 20-25%-kal alacsonyabb éves bevételre számít.

Megvalósult, amire a gazdák már régen vártak: ingyenes talajvizsgálati eredmények lesznek elérhetők

2024.08.29.

Befejeződött az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése, amelyet a Nébih és a MATE közösen valósítottak meg. A projekt célja az adatalapú tudásbázisok létrehozása volt, melyhez a Nemzeti Laboratórium program 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott.

Már Magyarországot is fenyegeti a bogár - a Nébih közelményt adott ki

2024.08.29.

Hazánkban is felbukkanhat az Ázsiában őshonos japán cserebogár, amely már a szomszédos Szlovéniában is megjelent. Ez a zárlati károsító komoly veszélyt jelenthet a mezőgazdaságra, ezért elengedhetetlen, hogy a gazdálkodók csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot és növényeket, továbbá kerüljék az ismeretlen eredetű talaj használatát növényközegként.

Partner

Folyékony alaptrágyázás – súlyos aszály után

2024.08.29.

Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, nap mint nap. Csontszáraz a talaj, miközben lassan itt a vetések ideje. Mivel indítsuk el az állományokat, és mi lehet a nyereséges technológia?

Már látszik, mikor csökken a forróság

2024.08.29.

Csütörtök napos időben lesz részünk kevés gomoly- és fátyolfelhővel, legfeljebb a nyugati megyékben, illetve északkeleten néhány helyen helyen alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti, keleti szél a Dunától keletre megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között alakul. Késő estére 22 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Kötelező erdészeti képzésen részt venniük a támogatást igénylőknek

2024.08.29.

A „Natura 2000 erdőterületeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” (VP4-12.2.1-16) támogatási felhívás dokumentációja módosult: meghosszabbították a kedvezményezettek számára előírt képzési kötelezettség teljesítésére rendelkezésre álló időszakot.

Partnerhírek
Partner

Folyékony alaptrágyázás – súlyos aszály után

2024.08.29.

Hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, nap mint nap. Csontszáraz a talaj, miközben lassan itt a vetések ideje. Mivel indítsuk el az állományokat, és mi lehet a nyereséges technológia?

Partner

„A jó szervizesnek álmából felkeltve is tudnia kell, az idő pénz a gazdának” – New Holland szerviztitkok Marcaliból

2024.08.27.

Az elmúlt évtized szédítő tempóban hozta az átalakulásokat gazdaszemmel – GPS-vezérelt robotkormányzás, differenciált dózisú műtrágya-kijuttatásra képes műtrágyaszórók, precíziós, szemenkénti vetőgépek, gumihevederes járószerkezettel szerelt erőgépek, végül megérkeztek az agroinformatikai és távsegítségnyújtási rendszerek is. A New Holland hivatalos márkakereskedői csapatából azonban, Leibinger László területi műszaki vezető szerint, a sikeres munkához tartozó alapelv mégis ugyanaz maradt: a szervizes és márkakereskedői csapat értse, hogy a gazdának az idő pénz.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 65 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás