Az őszi talajmunkálatok idején végzett alaptrágyázás nem elegendő a növények számára, így tavasszal startertrágyázással kell segíteni fejlődésüket. De hová tűnik az ősszel kijuttatott tápanyag és mit kell adni tavasszal a növényeknek, hogy fejlődni tudjanak?

Az őszi talajmunkák alkalmával kijuttatott alaptrágya a szántás során legnagyobb részben a talaj mélyebb rétegeibe kerül. Főleg a foszfor és a kálium hatóanyag. Csapadékos időjárású tél esetén pedig a nitrogén könnyen kimosódhat a talajból. Így az ősszel kikelő növények vagy a tavasszal elvetett és fejlődésnek induló növények gyökeresedési szintjén nincsen elegendő tápanyag. Fejlődésük ilyenkor lassú lehet.

A kelő növények tápanyagfelvétele esetében komoly problémát okozhat a nem ideális hőmérséklet is. Alacsony hőmérséklet esetén a tápanyagfelvétel méginkább nehezítve van a növény számára. Így a maghoz közel juttatott tápanyag gyors segítséget nyújthat a kelésben és a növény korai fejlődési szakaszában.

Egészséges növényekhez elengedhetetlen a startertrágya alkalmazása
 

Mivel legkönnyebben a nitrogén mosódik ki a talaj felső rétegéből, ezért ennek a hatóanyagnak mindenképpen a startertrágyában a helye. A nitrogén fontos tápanyag, ugyanis ez felel a kezdeti vegetatív fejlődésért. Nitrogénhiányos talajban vontatottan fejlődik a növény, leveleik nem nőnek nagyra, száruk vékony marad.

A foszfort is pótolni kell – mivel az őszi alaptrágyázás során a foszfor a mélyebb talajrétegekbe kerül, a fiatal növények gyökere még nem éri el azt -, főleg, ha hiánytüneteket látunk a kelő növényeken. A foszforhiányos növények levelei sötétebbek egészséges társaikénál, fonákjukon lilás foltok jelennek meg.

A tavaszi startertrágyázással ezt a két tápanyagot pótoljuk elsősorban, de a korszerű technológiáknak hála egymenetben végezhetünk talajfertőtlenítést is ilyenkor.

Mikor, mit és mennyit?

Az okos gazda nem a naptárat figyeli, ha startertrágyázásról van szó, hanem arra figyel, hogy mikor vet, vagy palántáz. Ugyanis a startertrágyázást a vetés vagy palántázás előtt 1-2 nappal érdemes elvégezni. 1:4:0 arányban célszerű kijuttatni a NPK hatóanyagot a talajba és az sem mindegy, hogy mennyi hatóanyag kerül a talajra. A palánták és a frissen kelő növények sem viselik el a túlzott tápanyag bőséget, így négyzetméterenként maximum 2-3 deka műtrágya kerülhet.

Fotó: gepmax.hu
 

A startertrágyát kijuttathatjuk szilárd és folyékony formában is a területre. Viszont ha figyelembe vesszük azt, hogy a startertrágyát minél közelebb kell juttatni a növény gyökeréhez, egyértelmű, hogy a legcélszerűbb, ha folyékony formában szórjuk a talajra a trágyát.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás