Az Árpád-Agrár Zrt. másfél hektáron épülő új palántanevelő üvegháza a hírek szerint mindent tud ahhoz, ami csak kell, a „jó palánta, jó helyről” szlogen égisze, avagy a napfény és pótmegvilágítás alatt. Az új beruházással az a cél, hogy a kiváló palántából, kiváló zöldség kerüljön a fogyasztók asztalára. A megrendelő termelők már az eddigiekkel is nagyon elégedettek, sőt hűségesek az Árpád-Agrár Zrt.-hez, mert úgy vélik, hogy itt a minőség garantált! Bakó Dániel, a szentesi paprika egyik termelője is sikeres üzletpolitikát alapoz erre.
Az új palántanevelő üvegház mindent tud majd, amit kell
Vannak-e olyan kockázatok, amelyekkel minden évben, akár már a palántavásárlás során is számolni kell? Melyek a leginkább kiemelendők? A palánta szempontjából az időjárás az egyik legnagyobb kockázat. Amikor decemberben palántát ültetünk, akkor mínusz 10-15 Cº is lehet odakint, így nehéz feladat eljuttatni a palántát a palántanevelőből a saját növényházainkba. Ha hosszabb ideig éri a palántát a hideg, azonnal megfázik és ennek komoly következményei lehetnek az egész szezonra.  A következő kockázat, hogy hogyan tudom a növényházamat melegen tartani. A paprikának nappal 25 Cº az optimális, de éjszaka sem csökkenhet a hőmérséklet 16 Cº alá. Ha kint mínuszok vannak, akkor a szükséges hőlépcső 30-35 Cº is lehet. Ezt hőtechnikai szempontból nagyon nehéz tartani úgy, hogy a növényházban egységes legyen. A kertész feladata, hogy a növényházban a lehető legnagyobb arányban legyenek a körülmények az optimumhoz közeliek. Tehát a fentiek alapján, én azt gondolom, hogy a legnagyobb kockázatot a hideg jelenti. Komoly feladat az ellene való védekezés és a palánta szállítása. Számunkra kedvező, hogy az Árpádnál neveltetjük a palántáinkat és ez egyben azt is jelent, hogy itt van helyben, nem kell messziről szállítani, ha szükséges. Rugalmasságuknak köszönhetően be tudunk állni a palántanevelőbe 3,5 tonnás kis teherautóval, ha pedig az időjárás megengedi, akkor kamionnal is át tudjuk hozni a palántáinkat. Nagyon sokan félnek attól, hogy palántanevelésbe kezdjenek. Ennek technológiai, szakmai tudás háttere van, ezek összefüggenek egyébként? Önmagában egy korszerű palántanevelő megépítéséhez és üzemeltetéséhez nagyon komoly szaktudás és infrastrukturális háttér szükséges. Hiszen például az asszimilációs pótmegvilágítás magas áramfelvételt jelent. Az öntözővíz előállításához víztisztítás szükséges, ez pedig szintén sok energia felvétellel jár. Vizeink, a Dél-Alföld tiszántúli részén - tisztítás nélkül - nem a legalkalmasabbak arra, hogy a talajnélküli termesztési technológiáknál jó hatékonysággal alkalmazzuk. A palánták nagyon érzékenyek, ha nem állnak rendelkezésünkre ezek a feltételek, akkor már nem lehet olyan minőséget előállítani, mint amit az Árpádnál. Termelőként mióta veszel részt a paprika termesztésében, évente mekkora területen és milyen mennyiségben? Édesapámnak köszönhetően családunk már a 70-es évektől fogva kertészkedik. Én 2004-ben kerültem haza, a tanulmányaim befejezése után, és azóta, mint egyéni vállalkozó, cégvezető folyamatosan gazdálkodom. 2004-ben még 6-7 ezer négyzetméteren kertészkedett a családunk, mára ez 20 ezer négyzetméterre bővült. Csak paprikát termesztünk, abból is fehérpaprikát, fűtött fóliában, a hidegfóliákban pedig kápia paprikát. A fajtaválasztással megpróbáljuk alapvetően a piaci igényeket kielégíteni. De nemcsak a piaci igények határozzák meg a választását, hanem sok más tényező is, ilyen például a rezisztencia. A fogyasztói trendek miként befolyásolják azt, hogy milyen paprikafajtát termesszetek? Alapvető a fogyasztói igény a paprikával szemben, az íz, a roppanósság, a frissesség. Ezen múlik az, hogy hogyan tudjuk a terméket a piacon tartani és van-e rá továbbra is kereslet.  Természetesen sok múlik a fajtán, hogy mennyire ízletes, mennyire tudja magát pulton tarthatóságában megőrizni. Ezeket már a palántanevelés előtt el kell dönteni, ki kell választani. Milyen mennyiségű palántát vásároltok, és ebből milyen terméshozamot tudtok szüretelni éves szinten? Éves szinten mintegy 140 ezer palántát vásárolunk az Árpádtól, ennek nagyobb része a fűtött fóliákba kerül, a maradék pedig a hidegfólia telepünkre. A jelenleg alkalmazott technológiánkban éves szinten kétszeri palántálással hasznosítjuk a területünket. A decemberi palántálást július derekáig tartjuk bent, utána egy őszi hasznosítás következik. Most már az őszi kultúránál állunk, de a hidegfóliában is ez a gyakorlat. Mennyi paprika terem évente? 2-300 tonna paprikát állítunk elő évente, amit nagyban befolyásol az alkalmazott technológia.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás