Továbbra is az átlagosnál melegebb nappali és éjszakai hőmérséklet volt tapasztalható a Tokaji borvidéken szeptember elején. Emellett pedig száraz volt az időjárás, csapadék összességében nem jelentkezett, csak a borvidék nyugati szélénél hullott elvétve 1-2 milliméter. Sok helyen a lombozat (sárgulás, száradás) és a fürtök (ráncosodás, töppedés) is mutatták az aszály különböző mértékű hatását.

 A vadkár tovább fokozódása várható, a folyadék hiánya miatt sok helyen kényszerből is károsíthatja a szőlőültetvényeket valamely vadféleség. A seregélyek jelenléte egyre inkább általánossá kezdett válni, így a védekezés valamely formája is több ültetvényben lehet indokolt. Egyre több helyen történt vagy történik meg a szüret, jellemzően még a Sárgamuskotály ültetvényekben. A munkaszervezést és a fürtök feldolgozását is nehezíti a magas hőmérséklet, ami egyedi kihívást jelent ebben az évjáratban. Balling Péter, a Tokaji Kutatóintézet szőlészeti kutató szakembere írt beszámolót a IV. Próbaszüretről, ezt szemléztük.

A szőlő érésmenetében továbbra is tapasztalható a koraiság, így a cukortartalom magasabb tartománya és a savak csökkenése a Tokaji Kutatóintézet mérései szerint
A szőlő érésmenetében továbbra is tapasztalható a koraiság, így a cukortartalom magasabb tartománya és a savak csökkenése a Tokaji Kutatóintézet mérései szerint

A Kutatóintézet próbaszüreteiben a három legnagyobb területen termesztett alapfajta mintái kerültek jelenleg is feldolgozásra. Szeptember 2-ig két helyen már megtörtént a Sárgamuskotály ültetvények szürete, így 8 mintaterületről származnak a minták. A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboratóriumi eredményeit az 1. táblázatban összefoglalva tanulmányozhatják az érdeklődők.

1. táblázat A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei 

1. táblázat A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei
1. táblázat - A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei 
1. táblázat A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei - 2. rész
1. táblázat - A Kutatóintézet must mintáinak cukor, sav és pH értékei - 2. rész

(Megjegyzés 180 gramm/liter cukortartalom megfelel 17 MMo –nak)

A minták és így az adatsorok kiegészítésre kerültek több anonim mustminta analitikai eredményével is (2. táblázat). Ezek más módszerrel kerültek begyűjtésre, de a minden bizonnyal segítik a szőlészek tájékozódását az érés várható alakulásában.

2. táblázat - Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei

Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei
Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei 

A Kutatóintézet negyedik próbaszüretének során készült méréseinek a cukor- és savtartalmait 1. ábra diagramján lehet megtekinteni. 

1. ábra A cukor- és savtartalom alakulása 2024. szeptember 2-án

A cukor- és savtartalom alakulása 2024. szeptember 2-án
A cukor- és savtartalom alakulása 2024. szeptember 2-án

A mért cukor- és savtartalom átlagértékeket érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért átlagos eredményeivel is (2. ábra, 3. ábra). Fontos megjegyezni, hogy a Sárgamuskotály esetében nem átlagértékek szerepelnek az összehasonlításban, mivel azok egy mintavételi pontról származnak (*-gal jelölve).

2. ábra - A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
A cukortartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

A fenti diagram alapján a bogyók cukortartalmának átlagos mennyisége a Furmint és a Hárslevelű fajtáknál is a 2022-es évjárat értékeihez hasonlóan alakulnak. A Sárgamuskotály esetében ugyanakkor a 2021-es érésdinamika tükröződne egy minta alapján. Mindegyik minta már meghaladta a 200 gramm/literes cukortartalmat. A mintákban „ugrásszerű” növekedés figyelhető meg az előző értékhez képest, amelyben szerepe lehet a bogyónedv koncentrálódásának. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban lehet megtekinteni.

3. táblázat - Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között

Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között
Egyes fajták átlagos cukortartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között

A titrálható savtartalom tekintetében további csökkenés volt tapasztalható az elmúlt időszakban, de csak kevés esetben volt ez nagyobb mértékű (2 g/l-nél több) Furmint a Hárslevelű és a Sárgamuskotály nagyon közel helyezkednek el egymáshoz, átlagosan 7-8 gramm/liter között alakulnak (3. ábra). A savak mennyisége a mustokban a Furmint és Sárgamuskotály fajtáknál a 2023-as évhez áll közelebb. A Hárslevelű viszont valamivel kevesebb átlagos savtartalmat mutat, mint az előző évi minták. Természetesen jelen esetben is vannak területi eltérések, amelyek megjelenhetnek majd a további sav redukcióban is. A mustanalízisek átlagértékeit a 4. táblázat tartalmazza az elmúlt évekre vonatkozóan - írták.

3. ábra - A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között
A savtartalom (g/l) átlagos alakulása 2018-2024 között

4. táblázat - Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között

Egyes fajták átlagos savtartalma hasonló időszakban 2018 és 2024 között
Caption

Nőtt a bogyók cukortartalma

A szőlő érésmenetében továbbra is tapasztalható a koraiság, így a cukortartalom magasabb tartománya és a savak csökkenése. Több helyen is ráncosodással kísért töppedés tapasztalható a fürtökön, amely az aszály tüneteit mutató lombozat mellett arra utalhat, hogy a szőlőtőke nedvességet von ki a bogyókból. Ez okozhatja adott esetben az „ugrásszerű” cukortartalom növekedést és a savak koncentrálódását is, így befolyásolva a beltartalomban mért értékeket.

Továbbra is lényeges szem előtt tartani a területi és fajtabeli sajátosságokat és az ebből eredő különbözőségeket is. Minden minta esetében növekedett a bogyók cukortartalma, jellemzően nagyobb mértékben. A mintaterületekről származó mustokban mérhető cukor mennyisége a Furmint fajta esetében 200-250 gramm/liter, a Hárslevelűnél hasonlóan 200-250 g/l. Az egyetlen megmaradt a Sárgamuskotály mintaterületnél pedig 203 g/l volt a mérhető cukortartalom. Az anonim minták esetében is hasonló értékek fedezhetőek fel, viszont ott akadt alacsonyabb érték a Furmint (189,29 g/l) esetében és magasabb eredmény a Sárgamuskotálynál (246,7 g/l). A titrálható savtartalmak 6,5 g/l és 9,5 g/l közötti tartományban alakultak, de jellemzőbbek a 7 gramm/liter körüli értékek. Az anonim mintáknál már van 5 gramm/liter alatti savtartalom is. 

Mindenképpen érdemes körültekintően eljárni és nyomon követni egy adott terület, fajta érésdinamikáját felmérni a szüretet megelőzően. A szeptember 9-én kezdődő hét során már elkezdődött az évszaktól eltérő magasabb hőmérséklet csökkenése, valamint csapadék is megérkezett. Ezek kihatnak az érésmenetre és a szüreti munkálatokra is. A felvásárlások megindulásával egyre több területet érinthet majd a szüret, amely egyre fokozódik majd a szeptember folyamán. Remélhetően az aszúsodás folyamatai is kiteljesednek az előttünk álló időszakban, amennyiben azt a környezeti feltételek is lehetővé teszik majd – fogalmazott Balling Péter, a Tokaji Kutatóintézet szőlészeti kutató szakembere.

Megosztás

További híreink

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Hérics: mérgező szépség vagy értékes vadvirág?

2024.11.20.

A hérics, ez a különleges és szemet gyönyörködtető vadvirág, számos érdekességet rejt mind nevében, mind természetes élőhelyében.

Az idei lesz a legmelegebb év a mérések kezdete óta a Földön

2024.11.20.

Az idei év első 10 hónapjának hőmérsékleti rekordjait tekintve 2024 a legmelegebb év lesz a világon a mérések kezdete óta

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 88 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás