Jelentősen növekedett a leégett gabonatáblák mérete, a leggyakrabban a kombájnok fognak tüzet – derült ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) adatelemzéséből. A katasztrófavédelem közlése szerint idén majdnem kétszer annyi, szabadtéren keletkezett tűz pusztított, mint tavaly, a leégett rész pedig tízszer akkora területet foglal el, mint egy évvel ezelőtt. A mezőgazdaságot a szabadtéren keletkező tüzek 54 százaléka érintette. 

Idén kevesebb munkagép esett a tűz áldozatául, mint tavaly, ez csak a kombájnokra nem vonatkozik, amelyek közül másfélszer több gyulladt ki - írta az Index. A katasztrófavédelem közlése szerint csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tízszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez év júniusában 47 gabonatábla gyulladt ki és 338 hektár égett le. 

Idén kevesebb munkagép esett a tüzek áldozatául, mint tavaly, ez csak a kombájnokra nem vonatkozik, amelyek közül másfélszer több gyulladt ki

Megelőzéssel elkerülhető a tüzek kialakulása

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A hatósági szakemberek nem csak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak – írták a közleményükben. Hozzátették, hogy az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Továbbá részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A MAGOSZ összesítést készített a mezőgazdasági tűzesetekről és káreseményekről. Az összefoglaló szerint 50%-kal több tűzkár volt idén, a tavalyi adatokhoz képest. Idén júliusig eddig közel 20 000 mezőgazdasági eredetű tűz keletkezett.

Lábon álló gabona leégett terület január és július között:

  • 2021-ben: 70,77 ha
  • 2022-ben: 650,51 ha

Tarlótűzben leégett terület január és július között:

  • 2021-ben: 139,4 ha
  • 2022-ben: 595,58 ha

A tavalyi évhez képest kevesebb mezőgazdasági munkagép vált a tűz martalékává, viszont a kiégett kombájnok száma másfélszer több tavalyhoz képest.

A Katasztrófavédelem tájékoztatója:

Idén eddig már 10493 tűz keletkezett a szabadban, csaknem kétszer annyi, mint tavaly. A leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak júniusban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent.

Az idei szabadtéri tüzek 54 százaléka a mezőgazdaságot érintette. A tavalyi évhez képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz, és a keletkezett károk mértéke is nagyobb. Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, 338 hektár égett le. 2021-hez képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig harmincháromszorosával nőtt.

Júniusban 28 alkalommal riasztották égő tarlóhoz a tűzoltókat, 240 hektárnyi tarló égett le, ez 133 százalékkal több tarlótüzet és 173 százalékkal nagyobb területet jelent a tavalyi évhez képest. 13 esetben égő kazlakat, boglyákat oltottak a tűzoltók, 44 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • A munka megkezdése előtt ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
  • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.
  • Az üzemanyag-ellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
  • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
  • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújthatják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
  • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
  • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől, hogy azok ne gyulladhassanak meg.
  • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell hordozható tűzoltókészülék.
  • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, beleértve a munkagépek vezetőfülkéjét is.
  • Amennyiben a mezőgazdasági munkagép használata során rendellenességet tapasztalnak, éghető anyagtól mentes területre kell menni, a gépet a további használat előtt át kell vizsgálni és a hibát meg kell szüntetni - írta a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás