Növekszik a vágások száma, a hazai sertéságazat exportja és a magyar lakosság fogyasztása is. A tenyészállománynál ugyanakkor csökkent a kivágás aránya. Az állatjóléti támogatásokon keresztül pedig az ágazat támogatása 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett. Csupa jó hírek érkeztek a sertéstartóknak.

Több évnyi válság után végre kezd helyreállni a hazai sertéságazat – jelentette ki Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár a SIRHA kiállításon megtartott, „Sertéshús fogyasztásösztönző kampány” idei nyitórendezvényén. Az államtitkár az is elmondta, hogy nő a hazai vágások száma, növekszik a lakosság fogyasztása és bővül az export is.

A hazai sertéságazat kibocsátása 2017-ben mintegy 240 milliárd forint volt

Ez a mezőgazdaság összes kibocsátásának 9,4 százaléka. Tehát igen jelentős agrárágazatról van szó. Ha ugyanezt az adatot a sertéstartók- és tenyésztők oldaláról nézzük, akkor elmondható, hogy a növekvő kibocsátású ágazat 17 ezer embernek biztosít megélhetést. A sertéshúst feldolgozó ágazatokban pedig további 7600 ember talál munkát. A hírről a Földművelésügyi Minisztérium sajtóanyaga számolt be.

A sertésvágások tavaly 0,8 százalékkal emelkedtek. Jó hír, hogy a növekedés a hízóállományt érintette, a tenyészállomány esetében éppen ellentétes volt a folyamat. Ott ötödével csökkent a kivágás aránya. Ha ehhez kapcsolódóan figyelembe vesszük azt is, hogy az élő sertés behozatal tavaly nagy mértékben emelkedett, elmondható, hogy kezd helyreállni a sertéstenyésztés Magyarországon.A hazai élő sertés kivitele viszont mérséklődött 2017 folyamán. Ez a csökkenés ugyanakkor csak látszólagos, mert a hazai vágóhidak igénye megnövekedett a vágóállatok iránt. Így a hizlaló telepeknek elsősorban ezt az elvárást kellett teljesíteniük. Ez azért örömteli, mert a hazai sertések itthoni feldolgozása növeli a termékek hozzáadott értéket és munkahelyet ad - írja a közlemény.

Háromszor annyi lett a hazai sertéságazat támogatása

Kedvező, hogy hosszú évek recessziója után végre nő a külpiaci kereslet a sertéshús iránt. A legnagyobb célpiacok ennek ellenére nem változtak, a magyar sertéshús továbbra is a japán, a román, a kínai, az olasz és a horvát piacokon talál vevőre. A tárca az elmúlt időszakban több jelentős intézkedést valósított meg. Az uniós közvetlen támogatásban nem részesülő sertéságazat támogatása ezáltal 6 milliárd forintról 17,8 milliárd forintra emelkedett az állatjóléti támogatásokon keresztül. Egyéb jogcímeken pedig újabb 15,4 milliárd forint érkezett a hazai sertáságazat támogatására. A 2012-ben elindult „Sertésstratégia” keretében létrejött a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy és minőségtanúsítási rendszer is.

Czerván György beszélt az ÁFA csökkentésről is, hiszen a ma már több termékkört érintő adómérséklés a sertés-ágazatban indult el, mára pedig a teljes termékpályát lefedi. Ennek a kedvező tapasztalatait pedig más ágazatok is élvezhetik. A rendezvényen az Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet és Terméktanács együttműködési megállapodást írt alá a sertéshús fogyasztásösztönző kampányának folytatásáról.

Ha pedig a precíziós sertéstartás érdekli, kattintson és olvassa el korábbi cikkünket!

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás