A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Rendszeres öntözés és talajnedvesség megőrzése

A nyári hőségben az öntözés kulcsfontosságú a növények egészségének és megfelelő fizikai állapotának megőrzéséhez. Az intenzív hőmérséklet és a csapadékhiány stresszt okoz a fák számára, amely a termés csökkenéséhez vezethet. Az öntözési rendszer kiépítése és rendszeres használata elengedhetetlen. A talajnedvesség megőrzése érdekében talajtakarás alkalmazása is javasolt, ami segít csökkenteni a párolgást és megőrzi a talaj nedvességtartalmát.

őszibarackfa
Fotó: Pixabay

Kártevők elleni védekezés

Levéltetvek

A levéltetvek gyakori kártevők az őszibarack-ültetvényekben. Károsítják a leveleket és a hajtásokat, ami gyengíti a növényeket és csökkenti a termés mennyiségét. A levéltetvek ellen rendszeresen alkalmazhatunk szisztemikus rovarölő szereket,például imidaklopridot tartalmazó készítményeket​.

Csonthéjasok levélfodrosodása

A levélfodrosodás (Taphrina deformans) súlyos betegség, amely deformált leveleket eredményez. A probléma korai stádiumban történő felismerése és kezelése réztartalmú fungicidekkel vagy egyéb gombaölő szerekkel, mint a kaptán, kiemelten fontos​.

Gyümölcsmolyok

A gyümölcsmolyok (Cydia molesta) és a barackmolyok (Anarsia lineatella) is jelentős károkat okozhatnak. Ezek a kártevők a gyümölcsökbe rakják petéiket, amelyekből kikelő lárvák megrágják a termést. Rendszeres megfigyelés és csapdázás segít a populációk ellenőrzésében. Permetezésre piretroidokat vagy neonikotinoidokat használhatunk a molyok ellen​​.

Betegségek megelőzése és kezelése

Barackfa lisztharmat

A lisztharmat (Podosphaera pannosa) fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásokon. Az érintett részek elhalhatnak, ami csökkenti a fa vitalitását. A betegség megelőzésére és kezelésére használhatunk kéntartalmú fungicideket vagy strobilurinokat​​.

Barackfa levéllyukacsosodás

A levéllyukacsosodás (Stigmina carpophila) barna foltokat és lyukakat okoz a leveleken. A betegség súlyos fertőzés esetén a termés minőségét is rontja. A réztartalmú fungicidek alkalmazása hatékony lehet a fertőzés megfékezésében​​.

Metszés és a növények szellőztetése

A nyári hónapokban végzett metszés segít fenntartani a fák megfelelő szellőzését, ami csökkenti a gombás betegségek kialakulásának kockázatát. A sűrűn növő hajtásokat és az elhalt ágakat rendszeresen el kell távolítani. Ez elősegíti a levegő áramlását és a napfény elérését, ami hozzájárul a fák egészségéhez​​.

Tápanyagpótlás

A megfelelő tápanyagellátás elengedhetetlen az őszibarackfák növekedéséhez és a kiváló termésminőség eléréséhez. A nyári hónapokban nitrogén, foszfor és kálium tartalmú műtrágyák alkalmazása javasolt, hogy támogassa a gyümölcsök érését és a fák vitalitását. Emellett a mikroelemek, mint a magnézium és a cink, szintén fontosak a növények egészsége szempontjából​​.

Gyomirtás

A gyomok elnyomhatják a fiatal őszibarackfákat, és versenghetnek velük a tápanyagokért és a vízért. A  mechanikai gyomirtás, például kapálás vagy mulcsozás alkalmazása segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és csökkenti a gyomok konkurenciáját. Herbicidek használata is opció lehet, de ügyeljünk arra, hogy csak a kijelölt területeken és megfelelő mennyiségben alkalmazzuk őket​​.

Termésritkítás

A termésritkítás segít annak biztosításában, hogy a megmaradó gyümölcsök megfelelő méretűek és minőségűek legyenek. A nyári hónapokban a túlzottan zsúfolt gyümölcsfürtöket ritkítani kell, hogy a megmaradó termések elegendő tápanyagot kapjanak és optimális méretet érjenek el. A termésritkítást kézzel vagy speciális eszközökkel végezhetjük​​.

Összegezve tehát, az őszibarack-ültetvények gondozása július és augusztus hónapokban intenzív figyelmet igényel. A megfelelő öntözés, kártevők elleni védekezés, betegségek megelőzése, tápanyagpótlás, gyomirtás és termésritkítás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egészséges, bőséges termést takaríthassunk be. A fentiekben részletezett módszerek alkalmazása segíthet abban, hogy az őszibarackfák optimális körülmények között fejlődjenek és magas minőségű gyümölcsöt hozzanak.

További híreink

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Milliónyi turista étkezte végig a nyári szezont

2024.09.06.

Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás