„Felesleges ingoványos talajra tévedned, s valami jóbaráttól – kímélendő a költségeket – számlákat vásárolnod 10 százalék fejében. Fizess nekem 15 százalékot, és nyugodtan alhatsz” – valahogy így hangozhatott volna az EVA bevezetésekor az elméleti párbeszédben az állami oldal érvelése.

Adózni muszáj, bár igazából senki sem repes az örömtől, amikor el kell számolnia az állammal az éves bevételeiről. A korábbi évek emellett hatalmas terheket róttak a vállalkozásokra, vállalkozókra, rengeteg, adminisztratív pepecseléssel töltött órát kellett felszabadítaniuk a kötelezettségek teljesítése érdekében.

Mintha csak egy cinkos összekacsintás lett volna az állam és polgára között (Fotó: Pixabay)

Értelemszerűen merült fel az igény a mind egyszerűbb adózási formák megalkotására.

15 százalék, és nyugodtan alhatsz

Nem véletlenül aratott osztatlan sikert bevezetésekor a nevében is a praktikumot, az adózó polgárok érdekeit előnyben részesítő Egyszerűsített Vállalkozási Adó, népszerű nevén az EVA. Mintha csak egy cinkos összekacsintás lett volna az állam és polgára között: „Felesleges ingoványos talajra tévedned, s valami jóbaráttól – kímélendő a költségeket – számlákat vásárolnod 10 százalék fejében. Fizess nekem 15 százalékot, és nyugodtan alhatsz” – valahogy így hangozhatott volna az elméleti párbeszédben az állami oldal érvelése.

A vállalkozás és a hivatal

És ezek az érvek hatottak. Mert hogy a vállalkozást nem a burjánzó adminisztráció és nem is az elvtelen nyerészkedés kedvéért indították el. Sokkal inkább a szabadon megválasztott feladat szépsége volt a vonzó – és így volt ez a mezőgazdaság szerteágazó területein is –, amellett, hogy a tisztes megélhetést is szolgálta. Igen ám, de múltak az évek, és hiába volt az EVA népszerű a vállalkozások körében az egyszerűsége miatt, a hivatalok egyre újabb és újabb akadályokat gördítettek az egyébként tükörsima adózási útra, egészen addig, míg éppen az egyszerűség esett áldozatul az eljárásuknak.

Aki egyszer megízlelte az egyszerű adózás gyönyörét, az nem békült meg az EVA ellehetetlenülésével (Fotó: Pixabay)


Valós alternatívaként merült fel sokak számára a visszatérés a nagyobb adótartalommal járó, viszont kiszámítható hagyományos adózás körébe.
Persze aki egyszer megízlelte az egyszerű adózás gyönyörét, az nem békült meg az EVA ellehetetlenülésével, egyre markánsabban fogalmazódott meg az igény az EVA-utód bevezetésére. Ez lett a KATA, a Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója.

Nem százalékos, tételes

Szemben az EVA százalékos adómértékével összegszerűen határozták a havi kötelezettséget, egy komolyan működő vállalkozás számára egyáltalán nem megterhelő 50 ezer forintban. Sőt, ez akár feleződhet is, ha valaki mellékállásban vagy nyugdíjasként katázik.

Viszont bevezetése óta elérte a KATA-t is a nehezítési hullám. Minden egyes évben valamelyest szigorítanak, finomítanak az eredeti jogszabályon. Hiszen egyre több kisadózó választja ezt az adózási formát, és a jogalkotók egyre több kijátszható meghatározást kénytelenek módosítani. Évről évre próbálják minimalizálni ezeket az eseteket, bízva abban, hogy előbb-utóbb elejét tudják venni mindenféle visszaélésnek.

40%-os „büntetőadó”

A legutóbbi – bár nem biztos, hogy széles kört érintő – módosítás révén a bújtatott foglalkoztatást igyekeznek megakadályozni. 40%-os „büntetőadó” sújtja azt a KATA-s vállalkozót, aki egyetlen – külföldi,  illetve belföldi – megrendelőjétől éves szinten több mint 3 000 000 forint bevételre tesz szert. A 40 százalékos extraadót a 3 000 000 feletti összeg után kell megfizetni. A kötelezettség a megrendelőt terheli ugyan, de az aligha fog fizetni ilyen „felárat”, akármilyen értékes is számára üzlet partnere. Ami viszont visszaüt a vállalkozóra – neki is érdeke ügyelni arra, hogy az éves forgalma az adott megrendelővel ne haladja meg az előírt mértéket.

Elejét veszik annak is, hogy az egy családon belüli vagy rokoni kapcsolattal rendelkező cégek számlázzanak egymásnak (Fotó: Pixabay)

Lényeges változtatás, hogy egy embernek kizárólag egy KATA-s vállalkozása lehet. Elejét veszik annak is, hogy az egy családon belüli vagy rokoni kapcsolattal rendelkező cégek számlázzanak egymásnak. Így kiküszöbölhető a pénzmosás.

Természetesen ha letudtuk az idei bevallást – határidő február 25. –, akkor most sem dőlhetünk hátra. Érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni az év közben életbe lépő új szabályozási elemeket. Igaz, ezekre csak az egy év múlva esedékes bevallás készítésekor kell majd odafigyelnünk.

Megosztás

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás